Случаят "Марков": последна надежда за скритата истина

Британски детективи са посетили България три пъти за последните две години, за да търсят нови следи
20 юни 2008 17:53,
14
Случаят "Марков": последна надежда за скритата истина
Георги Марков. Снимка: wikipedia

Информациите, че Скотланд ярд подновява делото за убийството на писателя Георги Марков привлякоха вниманието на множество авторитетни англоезични издания.

Скотланд ярд отново отваря делото за Георги Марков, пишат в петък редица британски издания. Те информират, че петима офицери от звеното за борба с тероризма на британската полиция са прекарали две седмици в България през май, съобщава DW.

Според The Times, офицерите са поискали разрешение от българските власти да разпитат около 40 свидетели, сред които и двама бивши високопоставени служители от тайната полиция на комунистическия режим.

Daily Telegraph цитира българския следовател по случая за убийството на писателя-дисидент Андрей Цветанов, че София сътрудничи с британските колеги и „сега има 100 процента размяна на информация и от двете страни” – нещо, което до този момент е липсвало.

"Изненадващият ентусиазъм на София ще свари наблюдателите неподготвени - досега те смятаха, че делото е затворено през 2000 година”, коментира Daily Telegraph.

Според британската преса това е последен опит да се открие убиецът на Георги Марков преди да изтече 30-годишният срок на давност за престъплението.

Лондонските издания се позовават и на говорителка на Скотланд ярд, която е заявила, че "разследването остава отворено и е особено сложно".

"Убийството е една от най-големите мистерии на Студената война”, посочва The Guardian.

Според информация на British Press Association, цитирана от CNN, британските детективи са посетили България три пъти, за да търсят нови следи по случая "Марков". Те са идвали в страната през април 2007, както и през март и май тази година.

Новината за подновеното дело за убийството на Марков привлече значителен интерес и от страна на рускоезичните медии, установи проверка на Dnes.bg.

За разследването на петимата офицери от звеното за борба с тероризма съобщават Лента.ру, Корреспондент.нет, Брянск.ру.

Разкритието за разпитаните свидетели не беше пропуснато и от обсега на внимание на сайт, който отразява новини от сферата на разузнаването в Азия и Източна Европа и има за сътрудници бивши служители от разузнавателни централи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
staria преди 15 години
Много въпроси нямат отговор....Защо точно сега?...Какво се цели? Кой стои зад това?......Защо за Г.М. а не за Папата ?.... Коя ще е следващата помия по България?..../ Г. М. напуска страната със знанието на службите.....След 6 год . го съдят за измяна.....на 6 год. затвор.....Мой познат за същото ....веднага на 20 г. а е обикновен човек....???????/
12
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Това, че британските власти и служби си играят своя игра покрай случая Георги Марков е ясно. Както и нашите служби и власти. Всъщност по принцип властите и службите рядко търсят истината и то по конюнктурни съображения. И това е нормално в сегашното състояние на нашия свят. По-лошото е, че т.н. интелектуалци и преди, и сега, забравиха за наистина великия за нашите мащаби писател и достоен човек Георги Марков и вместо да използваме творчеството и живота му за да се оправим в сбъркания преход се ширнаха какви ли не нелепости за него, отгласа от които личи и в коментарите тук. То така е с повечето значими българи но не в такива мащаби. Така е дори с идеите и делото на Ботев - отдавна ги знаем съвсем повърхностно /примернокой знае, че той на практика е анархокомунист и днес идеологически най-близо до него е недопуснатия в комисията по досиетата Георги Константинов/, но поне формално отчитаме величието му. А за тогавашната комунистическа система /и наша, и световна/ Георги Марков беше реална идейна и организационна заплаха и изобщо неможе да се сравнява със Симеон, когото вече и на практика го видяхме колко струва.Завършвайки ще повторя това, което писах преди няколко дни когато се появи първото съобщение по тази тема:"Пак ни натириха в девета глуха. Кои, как и защо вече няколко пъти споменавам. Като видях каква дискусия се шири около поредната извратена "новина", свързана с достойния човек и велик писател Георги Марков разбрах, че независимо от всичко си струва да напиша няколко реда в негова памет. Кой го е убил не се разбра и няма да се разбере. Ако нашите служби са го убили - Запада е съучастник, защото не го опази. И за какво да го пази? Георги Марков беше много неудобен за комунизма, но и немалко и за Запада. Управляващите по света много често въпреки формалното си противопоставяне си сътрудничат срещу свестните и кадърните. Както е казал още Гьоте: "Немногото, прозрели в тъмнината, от най-далечни времена ги убиват или затварят". А Георги Марков беше прозрял и нашироко, и надалеко. Който познава добре творчеството му, ще ме разбере. А прозренията му ги скриват с димната завеса на безкрайните разследвания относно убийството му. Да, и това не е без значение, но важното е да не го убиваме непрекъснато духовно. Вместо да забравяме творчеството му, отдавна трябваше да се въведе изучаването му в училище и учредяването на награда за творчество и достойнство на негово име без финансово измерение. Е, и това ще стане, но явно след време. А дотогава ще ни давят в такива димни завеси."
11
0
 
0
 
! Отговори
ГЕШЕВ преди 15 години
БРАВО НА АНГЛИЧАНИТЕ ! НАЙ - ПОСЛЕ ! КОГАТО СЕ БОРЯТ С МАФИЯТА И ОКТОПОДА СЕ РЕЖЕ ГЛАВАТА ! ЛИУБЕН ГОЦЕВ И СИЕ МАЙ МАЙ ЩЕ ИМ Е ГОРЕЩО ТОВА ЛЯТО ! ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ НА АНГЛИЧАНИТЕ !
10
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
УБИХА ГО КОМУНИСТИТЕ!
9
0
 
0
 
! Отговори
rowena преди 15 години
Пак главна новина по всички медии толкова години след промените!Кому е нужно това и защо точно сега? Дори да е имало някаква българска следа и в този случай тя отдавна е заличена. Излишно се спекулира отново с този случай.Да не казвам ,че това петни България.Друга тема е, че не е сигурно дали Марков наистина е бил убит.Той е работил за радио Свободна Европа както много др десиденти. Никой друг от всички тях не бил убит.Дори такава персона като Царя са оставили да си живее необезпокояван в чужбина.Марков е получил фобия от системата до толкова ,че е изтрещял! Виждал е във всеки подозрителен мъж потенциален агент пратен да го убие.От тази му фобия тръгват легендите за чадъри стрелички осички и др глупости.Уж нещо преболо като се разминал с един мъж с чадър в дъждовна Англия след време взел ,че умрял.От страх най-вероятно!Колко години разследва Скотланд Ярд и никакви улики няма.Кой ще се занимава с драскач дори и умело критикуващ системата. Ако са имали за цел да отстранят реално застрашяващите тогавашната система, първо щяха да го подкарат от царя.Казусът Георги Марков е лишен от реално съдържание.Ако имаше такова Скотланд Ярд щеше да разплете нишката.Случая не е нищо друго освен една параноята на писателя към миналия режим.И тази параноя я прихващат всички покрай случая. Така или иначе това е минало сега сме в ЕС.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 7 - до известна степен си прав! Никой не го интересува в момента кой е убил Г.Марков преди 30 години.Обаче от днес.бг - могат да публикуват например новината за това как съвсем наскоро БСП гласува в полза на мутрите - гласуваха за това - плажовете по черноморието да се отдават на мутрите не за 10 - ами минимум за 15 години - дадоха им 5 години в повече и не можаха да обяснят защо го правят! Даже се опитаха да им дадът 20 години концесия - но май не са успели......
7
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 15 години
е на това му се вика платено на медиите за да се отвлече вниманието от основните проблеми на обществото..т.е ако има такова в бг де
6
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 15 години
писна ми от глупотии и манипулации!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
$$$$$ преди 15 години
Е ОЩЕ НА ВЛАСТ.ДО КОГАААААААА????
4
0
 
0
 
! Отговори
Хъшлак преди 15 години
Стига с този Марков! Той беше един от тях - писател-манипулатор. Възхваляваше комунистите(терористите). За него най-добре: нищо
3
0
 
0
 
! Отговори
Четири лапи преди 15 години
PR кампания за поскъпване на водата от 01.06-ти. Следният път пак за принцеса Даяна...
2
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 15 години
Не мога да повярвам. Убийството на Георги Марков е отдавна разкрито и убиецът се знае. По Discovery даваха едно предаване, направено от англисйки журналист. Убиецът е известен, направил е опит седмица или две преди да убие Марков да убие по същия начин още един българин, живеещ в Париж, но отровата не е успяла да проникне така дълбоко. Даваха начинът на действие на отровата, показаха сачмата. Казаха, че България си е затворила очите и въпреки доказателсвата не иска да поднови разследването. Още през 90-те години е бил разкрит, имало е тайно разговори в София, за които никой българин не е и разбрал. "Убийството е една от най-големите мистерии на Студената война, посочва The Guardian. - пълна лъжа...просто ни манипулират както си искат....Ако можеше да пуснат филма по Discouvery и в България, ама на нашите управници не им отърва.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво ли целят англичаните с подновяването на разследването на убийство отпреди 30 години? Според мен тук се крие опит за очерняне или на България или - което е по-вероятно на - Русия - понеже се предполага че КГБ е подпомогнало нашата ДС за убийството . А и англичаните са в доста лоши отношения с Русия в момента - имаше изгонени дипломати от двете страни, англичани бяха обвинени в шпионаж в Русия.