Студенти срещу насилието

"Сега е Стоян, утре може да сте вие" - под този лозунг в петък от 10,30 ч. в Студентски град тръгва протестно траурно шествие
11 дек 2008 10:09,
273
Студенти срещу насилието
Снимка: БГНЕС

Студентите ще принудят институциите да излязат от летаргията и незабавно да наложат възмездие за убития им колега Стоян Балтов – студент по фармация, убит на пети декември в сърцето на Студентски град пред дискотека "Амнезия", се казва в писмо, изпратено до медиите.

Те искат незабавно разкриване на убийците и изчистване на Студентски град от криминогенната среда в нощните клубове и десетките продължаващи строежи.

Симптомите на това, което щеше да се случи, бяха изложени по-рано тази година с настоятелни искания от студентски организации до Министерския съвет на Република България, кмета на Столичната община, министъра на образованието.

Въпреки заявеното желание да бъдат предприети спешни законодателни промени от министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието Даниел Вълчев, касаещи Студентския град, с цел създаването на нормална среда за обучение под формата на кампус, трагичният инцидент отново "изненада" некомпетентните и потънали в корупция институции.

Около 70 студенти се събраха вчера на мястото, където на 5 декември студентът по фармация Стоян Балтов беше пребит до смърт от пияни младежи. Те дойдоха да почетат паметта на своя колега и да покажат, че искат правителството и политиците да сложат край на анархията в Студентския град.

Ето защо студентите призовават колегите си от цялата страна да се включат в протестното траурно шествие от петък, 12 декември, от 10,30 часа от зала "Христо Ботев" в Студентския град през дискотека "Амнезия" до община Студентска.

"В момента когато гръцките колеги са окупирали улиците на Атина и Солун, нека и ние да заявим отговорна гражданска позиция. Призоваваме цялата общественост начело с интелигенцията най-после да поемем заедно нещата в свои ръце: Не на убийствата, не на корупцията! Сега е Стоян, утре може да сте вие и вашето дете".

В Сливен, събота, 13 декември, от 11,30 ч. в градската градина ще има протестно траурно шествие.

По-рано ученици от града събраха хиляди подписи с искане за справедливо наказание за смъртта на 20-годишния студент.

Студентите призовават министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, министъра на вътрешните работи Михаил Миков, министъра на правосъдието Миглена Тачева, кмета на София Бойко Борисов, кмета на община Студентска и ректорите на всички висши учебни заведения чрез Съвета на ректорите да присъстват на траурните шествия на 12 и 13 декември.

На погребението на Стоян Балтов на 9 декември дойдоха над 300 души. Приятели отнесоха ковчега му до гробището в село Камен, Сливенско.

Докато вървеше траурната процесия, майката на Стоян викаше: "Смърт за убийците на мозъците на България!“.

Майката на трагично загиналото 20-годишно момче Зарка Димова каза също: "Всички млади хора да се вдигнат и да пометат всички министри убийци, които ни управляват".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
пише Ви една майка на син претърпял насилие в един столичен клуб. Не оставяйте ненаказани тези *** които се осмеляват да се правят на бабаити и Ви осакатяват млади хора. Няма никаква основателна причина за насилието.Това е комплексарска история.Тези искат да Ви контролират.
271
0
 
0
 
! Отговори
"bulvan" преди 15 години
Само говорим и нищо не предриемаме!!!Аз съм студент в Свищов,но съм родом от Севлиево и всеки един от моите приятели и познати,било то студенти в Свищов или Велико Търново е готов да тръгне във всеки един момент за София,за да покажем на целия народ,че на нас младите ни пука за родината ни.Събираше се подписка до скоро в академията ни и от напраевното извода е само един...Свищов чака първата пушка да гръмне и всички ще бъдем на оръжие,но това трябва да стане естественно първо в София!!!Колеги знайте,че имате подкрепа в наше лице :)))
270
0
 
0
 
! Отговори
koser преди 15 години
полицайте пушат, студентите хленчат, политиците си чешат големия дирник и си кютат
269
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Chetete 268, toi e prav. Durg nachin niama.
268
0
 
0
 
! Отговори
бивш студент преди 15 години
*** е наистина голяма и не ми харесва. Безочливите прасета горе вече изобщо не им пука, те гласовете ще си ги купят и пак ще са "управници", а свинщината ще продължи. Освен ако не им турим прът в колелата. Хиляда студенти на мирно шествие са едно, хиляда студенти пред парламента - съвсем друго. Ако дойдем и ние - бившите студенти, картинката става още по-интересна, както за депутатниците, така и за световните медии (че нашите си падат малко шубета). Таксиметровите шофьори преди години притиснаха политиците до стената заради убийството на едно дете. По-малко справедлива кауза ли е убийството на студент?И още нещо - има го момента, че всеки се е вторачил в собствената си малка кочинка, а ако вдигнем глава и се погледнем един друг, ще се усетим, че всички сме на едно дередже. Студенти, лекари, учители, шофьори, полицаи, строителни работници, професори - всички до един тънем в отходните продукти на шепа нагли мошеници, криво разбрали идеята да си народен избранник. Те имат интерес да се хулим един друг, да се мерим кой е по-зле и на кой не му пука. Защото ако престанем да се хапем като магарета, а се хванем да им бием един къч заедно, ще ги сринем.
267
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абсолютно съм съгласна с 266. За съжаление, всичко казано важи и за учениците, и за по-малките деца ... Ще попитате какво общо има това с темата? Има - защото от това как расте детето, зависи какъв ученик ще стане. А после юноша, след това зрял човек ... В каква среда растат децата на България? В мизерия, лъжа и унижения. Мизерия икономическа, морална и духовна. Детските психолози казват, че едно дете проявява неуважение, когато то самото не е уважавано. И въпреки всичко, виждам, че все още има чудесни млади хора. Дерзайте, момчета и момичета. Искайте промяна и се борете за нея. Нека случилото се със Стоян (съболезнования за родителите му) да бъде нашата последна капка в чашата на търпението ни. Ние (бившите студенти) ще ви подкрепим. Но силата е във вашите ръце!Имате право да живеете по-добър живот - ИСКАЙТЕ ГО!!! СЪЗДАЙТЕ ГО!!! ЖИВЕЙТЕ ГО!!!
266
0
 
0
 
! Отговори
Някакъв си преди 15 години
Не съм напълно сигурен даваме ли си сметка в каква *** живеем.. Може би защото вече 18 г. ни управляват ***.. Но едва ли е само това.. Заедно с упадъка и деградацията на т. нар. държава България си упаднаха и т.нар. студенти. (Нали никой няма да твърди сега, че те единствени преживяват възход?) На територията на Ст. град в София живеят около 85 хил. души. Днес на протеста са присъствали хиляда... Моите съболезнования на роднините и близките на това момче. - четох статиите и коментарите със сълзи на очи... По време на траурната процесия, майката на Стоян викала:"Смърт за убийците на мозъците на България! - аз не съм сигурен дали ние не сме убийците на мозъците на България. Защото не ни пука! Истината е, че на никой не му пука приятели. Нападали са ме 2 пъти. Първия имаше 6-7 таксита и поне 20 минувача - таксиджиите си гледаха през прозорците, аз крещях да извикат полиция ама не... После сам си я извиках. Осъдиха единия нападател условно. Както и да е. Отървах се, защото удрях и избягах. За съжаление това момче не е имало шанса да избяга... Разбирам, че след тази трагедия студентите са заявили "незабавно разкриване на убийците и изчистване на Ст. град от криминогенната среда в нощните клубове и десетките продължаващи строежи и че искат правителството и политиците да сложат край на анархията в Ст. град". В един нормален западен колеж има спортни и здравни центрове, тенис кортове, басейн, телекомуникационен център. Освен това студентите могат да се включат към клубове, театрални групи, да вземат участие в работата на университетския вестник и литературни списания, радиостанция, да членуват в някоя от десетките социални организации. При нас обаче в Ст. град има дискотеки, секс шопове, заложни къщи, кръчми, хотели, казина, игрални зали, автокъщи, проституция, дрога и много алкохол..и мизерия. Все пак живеем в ***.. А студентите искате от свинете, които управляват *** нещото което им е вменено да правят и за което вземат заплати... До там ли ви стигат мечтите студенти? Не искате ли да живеете по-различно? И на вас не ви пука особено... Качихте се на автобусите и заминахте да си карате студентския празник.. и сега какво? - от 85 хил. излязоха хиляда... Почти всички от вас искат да си изкарат едно безпроблемно студентско живуркане. Очаквате някой друг да реши проблемите на тази държава.. Да ама не! Проблемите няма да ги решат пенсионерите а именно вие! За съжаление аз не виждам особени заявки от ваша страна това да се случи...
265
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 15 години
Събудете се , Българи! Да се вдигнем всички срещу мутренската държава, да изхвърлим оялите се и нагли мафиоти-политици, като започнем първо от арогантното министърче на образованиетоыСмърт за убийците!И мир на праха на убитото момче!
264
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Dean College е частен двугодишен колеж предлагащуникален образователен опит в традициите в стила наколежите на Нова Англия. Уютната база на университетае разположена на територия от 100 акра и съчетава кла-сическа архитектура и модерни условия. Основната целна университета е да подготви студентите за получаванена бакалавърска степен във водещи висши колежи и уни-верситети. Студентите могат да ползват компютърнияцентър (оборудван с около 150 компютъра), гимнастиче-ски център, здравен център, тенис кортове, телекомуни-кационен център. През свободното си време и като частот академичната си подготовка студентите могат да севключат към театралната група, да вземат участие в ра-ботата на университетския вестник и литературно списа-ние, радиостанцията, да посещават спортните клубове,да членуват в една от 30-те социални организации....прави ми впечатление, че никъде не пише за казина, игрални зали, бардаци, секс шопове, заложни къщи, автокъщи и др.
263
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Базата на университета е разположен върху 100 акра вживописно предградие на Сиукс Фолс. Южна Дакота едом на Black Hills, Badlands, Mount Rushmore. От 1995Augustina College е включен в десетте най-добри уни-верситета на Средния запад.Базата на университета разполага с:изследователски институтцентър за западни умениягалерия по изкустватаздравен центързала за рецитали и концертитенис кортоветеатърусловия за почивка и релаксацияСтудентите могат да ползват богатата модерно обору-двана библиотека и имат пълен достъп до интернет. Уни-верситетската база разполага с 350 компютъра. Презсвободното си време и като част от академичната сиподготовка студентите могат да се включат към театрал-ната група, в музикалните и вокални групи, които са 12.Могат да вземат участие в работата на университетскиявестник, радиостанцията, да посещават спортните клу-бове....прави ми впечатление, че никъде не пише за казина, игрални зали, бардаци, секс шопове, заложни къщи, автокъщи и др.
262
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Базата на Университета Алфред е разположен на тери-тория от 232 акра в града Алфред, сгушен сред планини-те Олегхени. Университетът се смята за един от най-доб-рите частни висши учебни заведения в САЩ. Универси-тетът Алфред се състои от Бизнес Колеж, Колеж по Хума-нитарни и Точни Науки, Колеж по Инженерни и Професи-онални Науки. На територията на университета се нами-ра и Ню Йоркският Колеж по керамика, който се смятаза водещ в областта на керамичното инженерство.На територията на университета студентите могат даползват центъра по атлетика, обсерваторията, плувниябасейн, галерията. На разположение също така саздравния център, консултационния център, центъра за из-следване на стъкло, биокерамичните лаборатории, цен-търа за керамични технологии.Университетът разполага с богата модерно оборудванабиблиотека. Компютърното база също е на високо ниво:студентите могат да ползват 400 компютъра в компютър-ния център. В общежитието студентите имат достъп до ин-тернет и e-mail. Базата на университета разполага и скомпютърната библиотека.През свободното си време и като част от академичнатаси подготовка, студентите могат да се включат към те-атралната група, хора, да вземат участие в работата науниверситетския вестник, радиостанцията, да ходят вспортните клубове....прави ми впечатление, че никъде не пише за казина, игрални зали, бардаци, секс шопове, заложни къщи, автокъщи и др.
261
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Базата в КенсингтънНамира се в сърцето на модния Кенсингтън, в центърана Лондон. Областта е известна със своите дизайнер-ски магазини и ресторанти. Кралската зала Албърт,Кралските колежи по музика и изкуство, Кралския колежза науки и технологии, Музеят на Виктория и Албърт и На-ционалният исторически музей са на близко разстояниеот университета. Всички части на Лондон са лесно до-стъпни благодарение на отличната транспортна мрежа....прави ми впечатление, че никъде не пише за казина, игрални зали, бардаци, секс шопове, заложни къщи, автокъщи и др.
260
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Базата в РичмондИма изглед към река Темза и се намира точно до Рич-монд парк, който представлява 2500 акра гора и откритипространства, където можете да яздите кон, да каратеколело, да тичате за здраве или просто да си почивате.Центърът на града се намира на 10 минути път пеша отбазата на университета. Търговски центрове, магазини,театри, кина, ресторанти с многонационална кухня, при-ветливи пъбове, музеи и спортни клубове могат да виосигурят всичко, от което се нуждаете. Централен Лон-дон е само на 30 минути път с влак или метро....прави ми впечатление, че никъде не пише за казина, игрални зали, бардаци, секс шопове, заложни къщи, автокъщи и др.
259
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Университетът Саутхамптън Солент предлага 6 модерни и безопасни общежития.Те общо разполагат с 2500 стаи. Общежитията са построени в средата на 90-тегодини. Всяка стая е снабдена с безплатна интернет връзка. В общежитията всекистудент сам поддържа чистотата в стаята си, като споделя обща кухня, а понякога иобща баня. Всяка стая е обзаведена с единично легло, стол, бюро с етажерки игардероб. Всяко общежитие има собствен мениджър и екип от студенти, които сегрижат 3a разрешаване на възникнали проблеми. Университетът предлага иуслугата почистване на общите за ползване помещения в общежитията. Тазиуслуга се извършва от понеделник до петък всяка седмица. А общите за ползванечасти от общежитието са кухни, всекидневни стаи, коридори, бани и тоалетни.Общежитието ЕMили Дейвис е определено само за студенти, които ще учат замагистърска степен, както и за студенти за Бакалавърска степен от 2 и 3 година наобучение. Това общежитие има благоприятно разположение до центъра наСаутхамптън. Наблизо се намират големите търговски центрове West Quay иMarlands, централния супермаркет, както и ЖП и авто гарите. ...прави ми впечатление, че никъде не пише за казина, игрални зали, бардаци, секс шопове, заложни къщи, автокъщи и др.
258
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз предлагам освен, че ще си понесат убийците наказанието, ако са студенти да бъдат отписани и никога повече да не бъдат приети в никой университет. За тях място няма.
257
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе хора, какво само се обиждате, кой бил овца, *** или не знам си какъв....осъзнайте се! момчето е загинало толкова нелепо...лека му пръст! скапаната ни държава е виновна!нека има дискотеки, нека има клубове и барове, млади хора сме и имаме нужда да се забавляваме. но трябва да знаем как. а бихте ли ми казали къде е била скапаната охрана на въпросното ново заведенийце в студентски?! нали това им е работата! а те какво правят, напил се някой или се посбили в дискотеката, изритат ги навън и до там. а навън какво, нека се трепят ли?! браво на всички, които се вдигнаха и бяха на шествието! но за жалост ме съмнява че ще има ефект..... ;( както винаги става в милата ни родина - всяко чудо за три дни....
256
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Студентският съвет към пловдивския Медицински университет организира в събота в 11 30 ч. на площад Съединение траурно шествие в памет на убития Стоян Балтов, съобщи пред Радио Пловдив председателят на съвета Петър Чаушев.
255
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
trevata bila rozova, pembena, lilava.. kakvo kaza s toq komentar ne se razbira, argumentira li se? NE, are togava begai pak v 1vi klas i da zavur6i6 12ti pone s mn dobur..ama ne v kvartalnoto daskalo, ako moje i ezik da ponau4i6, da si obogati6 malko kulturata
254
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
syjalqvam ujasno za ubitoto mom4e.no koj e vinoven.premiera,kmeta policiqta.nima te karat studentite nasila da pylnqt zavedeniqta.da se napivat do zabrava.i az sym bil student. i az sym se zabavlqval.ama tova v dne6nio dni na ni6to ne prili4a.zavedeniq se stroqt pak i pak za6toto ima koj da hodi.glavni vinovnici za tova koeto stava v bg dami i gospoda sme li4no nie ob6testvoto.ot ob6testvo v koeto naj modernoto ne6to e da si glvorez, bandit, "mutra", i vsqkakva forma na prestypni4eska ***, i vseki se stremi kym tova, ne o4akvajte ot takova ob6testvo da rodi svestni politici ili svestni hora.premier, kmet.da vinovni sa za tova 4e kradat kato obezumeli.no ne i za tova 4e v dyrjavata jiveqt takiva prosti hora kato nas, ne sa vinovni za tova 4e imame prognili razbiraniq i ideali, ne sa vinovni za nesposobnostta na roditelite da vyziptavat ligavite si deca, koito kakto vijdame stavat i ubijci. nie sme vinovnici.nie vsi4ki.pyrvo da pomislim kak samite nie da sme dobri hora.i togava da 4akame drugite da sa dobri.nali taka
253
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Днес сутринта гледах прякото включване по Нова Тв-като видях колко студенти са се събрали и как мънкат,ми стана ясно,че днес ще отидат двеста-триста човека и толкова.И то просто ще отидат да се поразходят малко и нищо повече-жалка картинка.А пък другите мухльовци даже въобще няма да си станат от леглата,нали им дадоха почивен ден.Каквото ни е обществото,такива са ни и студентите-страхливи и безразлични.