33 костенурки на Рашкови плъзнаха из Родопите

Животните са защитен вид и са на изчезване
Обновена: 6 юни 2012 06:45 | 5 юни 2012 21:44,
28
33 костенурки на Рашкови плъзнаха из Родопите
Снимка: Dnes.bg

Всички 33 костенурки, които бяха иззети от къщите на Кирил Рашков в Катуница, вече са на свобода. Няколко месеца земноводните бяха наблюдавани в спасителен център.

Костенурките бяха пуснати сред природата край асеновградското село Червен. Те бяха иззети от имотите на ромския бизнесмен Кирил Рашков в лошо състояние. След успешно презимуване костенурките бяха освободени и вече сами се грижат за себе си в природата. Те са маркирани от „Зелени балкани”. 

Още по темата

Костенурките са от двата сухоземни вида, които се срещат у нас - шипоопашати и шипобедрени. В момента в света има малко над 300 вида и те са обект на защита, като сухоземните са повече от 50 разновидности и почти всички са на изчезване.

„Има риск за животните, ако не успеят да се адаптират, тъй като те са много привързани към средата, с която са свикнали до момента”, заяви пред Dnes.bg Иво Иванчев от фондацията, която полагаше няколко месеца грижи за тях.

За отглеждането на защитен вид костенурки снахата на Рашков – 34-годишната София Христова, получи условна присъда от една година затвор с три години изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лева, като сама се призна за виновна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
До тук се стигна ,тъй като ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ И БЪЛГАРИ,.... СА СЕ ПРОДАВАЛИ НА *** .........крал,много крал ---- Кирил Рашков !Сега Менда Стоянова да направи фондация ,за защита на костенурките ......!
17
1
 
1
 
! Отговори
до аz преди 11 години
Хубаво е преди да пишем тука, достатъчно да е обмислено и смислено. Прочетете, че пост 8 е написан преди 11 часа, когато наистина нямаше достатъчно информация за ставащото край Петолъчката.
16
1
 
2
 
! Отговори
az преди 11 години
Защо смесвате неща, бе госпожо? Това ми прилича не спора "Кучетата и децата". И двете теми са достатъчно важни и заслужават вниманието на обществеността. В момента всички медии публикуват информация за взривовете и не виждам защо се оплаквате от информационно затъмнение по случая. Каквато информация им се "спусне" , такава публикуват в крайна сметка. А темата за костенурките, които за защитен вид и са на изчезване не бих казала, че е глупост. Човекът е свикнал да се смята за най-важен, уви!
15
2
 
2
 
! Отговори
до пост до 8ми преди 11 години
Не съм бабичка 35-ти набор и за Ваше сведение чета много. Видно от поста Ви разбирам, че културата и грамотността са на последно място при Вас, но какво за се прави - свят като цвят. Предполагам, че сте се наспал/а/ добре след информацията за състоянието на костенурките, а аз не спах добре след като разбрах, че има български работници, които не са намерени. Пожелавам Ви щастлив ден с мисълта за костенурките, а аз ще продължа да се моля за пострадалите хора.
14
1
 
4
 
! Отговори
биолог преди 11 години
Костенурките не са земноводни, както пише в статията, а са влечуги!!!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А на мене ми е интересно какво стана с малката совичка в Бачковския манастир.Преди 2 седмици в Бачковския манастир, на дървото в двора имаше совичка високо на дървото. По едно време изскочи попа с един дълъг прът и се опита да събори животинчето. То беше малко и неможеше да лети. Въпреки многото възражения и възмущения от посетителите, попа успя да го събори на земята (совичката си тупна на земята от голяма височина) с думите:"Правите снимки на совата и пречите на хората в храма"
12
0
 
0
 
! Отговори
. преди 11 години
Стотици други арестанти са плъзнали из Европейския съюз да бранят доброто име на държавата , а най-опасните рецидивисти , те са тук сред нас , след като са си излежали 2-та месеца вкъщи за това , че са убили майките си например :)
11
14
 
0
 
! Отговори
Aлов преди 11 години
Каква супичка става от тези гадинки ... Вкуснотия! До сега не сам изпускал намеря ли.
10
0
 
1
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
А за това защо не го осъдиха римляните, а ги осъдиха само, че показаха среден пръст на жунралистите?
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ехххх на мама златните бе колко сте ми умнички само така Продължавайте да влизате в спорни дискусии По всички теми сте най компетентни вие Аз не мога да разбера само аз ли съм нормален тук или аз не съм добре май съм си добре да ви кажа
8
3
 
3
 
! Отговори
Еко13 преди 11 години
Не изчезват видове а местообитанията им не разбирам разните та проекти мокти за запазване на оделен вит какъв смисъл имат .С парите да се купи гора или земя и да се защити а те ги харчат за гориво скъпи кили и разни псевдо еколози- експерти с диплома от икономическия !!!!
7
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ме интересуват костенурките на Киро, а напишете нова информация за ставащото край петолъчката, че касае съдбата на много хора и продължават ли взривовете още? КАЖЕТЕ КОЛКО НЕЩАСТНИ ДУШИ СА ЗАГИНАЛИ? КАЖЕТЕ КАКВО СТАВА С ВЪЗДУХА И ПРИРОДАТА ТАМ? Какво ни занимавате с глупости?
6
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иван Костов незабавно на власт!
5
24
 
3
 
! Отговори
Kurt преди 11 години
Пуснете Рашков, а не некви си желви!
4
1
 
30
 
! Отговори
Явор Захариев преди 11 години
Това е един от най редките и застрашени от изчезване вид сухоземни костенурки - тип шипоопашати , другият подобен вид се нарича шипобедрени . И двата вида са записани в Червената книга на редките видове . Това което в момента правят природозащитниците е най благородното и полезно за тези костенурки . Нека бъдат здрави и дано да се размножат със стотици . Късмет !!!!
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тоя кога най после ще го тикнат поне 20 години в панделата заедно с ***,и поне 10 години ония внуци ***-кво се върти тоя съд???Нека да попитаме например прокуратурата и съда в Швейцария или Франция,Германия ако там тия *** се гавреха с деца,учители,граждани и държава какво би следвало за тях???
2
0
 
40
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Костенурките са щастливци, че тях поне ги отърваха от *** напаст.
1
10
 
11
 
! Отговори
Мега хейтър преди 11 години
И сега помаците ще ги съберат! Кел файда че харчихме пари да ги гледаме няколко месеца!?