Производителите на зелена енергия излизат на протест

Очаква се близо 2000 души да подкрепят протестния митинг
Обновена: 2 дек 2013 09:36 | 2 дек 2013 09:24,
70
Производителите на зелена енергия излизат на протест
Снимка: архив, Булфото

Членовете на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) излизат днес на протестен митинг пред Министерството на икономиката и енергетиката заради готвеното въвеждане на 20 % такса върху приходите от производството на ток от слънчеви и вятърни централи. Това заяви председателят на асоциацията Меглена Русенова тази сутрин пред БНТ.
Очаква се над 2000 души да се включат в протестния митинг, с който да изразят недоволството си. Русенова определи таксата като силно дискриминационна.

“Тя нарушава няколко принципа в българското законодателство - равнопоставеността на стопанските субекти, защитата на частната собственост и гаранцията на българските и частните инвеститори у нас”, категорична бе тя.
Производителите на "зелена енергия" определят решението като „незаконно" и твърдят, че въвеждането на подобна такса ще обрече бизнеса им на фалит. Русенова подкрепи тази теза, като определи решението за въвеждане на допълнителна такса като лобистко и защитаващо конвенционалната енергетика. По думите й допълнителната такса вероятно ще доведе и върху увеличение на цените на тока.

“Тази такса ще доведе и до увеличение на цените на тока. Ако утре българският парламент приеме това предложение без никакъв дебат и обсъждане с инвеститорите и обществеността, ще бъдат нарушени условията за приемане на българските закони. Не може един закон, който касае конкретна материя, да се приема на едно четене в българския парламент. Това ще бъде обръщане на целия български парламент срещу частните инвеститори в България”, допълни тя.

Още по темата
Припомняме, че вчера финансовият министър Петър Чобанов заяви, че приходите от новата такса от 20%за производителите на ВЕИ ще остават в централния бюджет и ще играят ролята на буфер.

"Всеки финансов министър би бил доволен да има буфери в бюджета си, това не означава съмнение в числата, които сме предложили като бюджетна прогноза, коментира още Чобанов. Ако заложим като буфер и приходите от таксата от 20% върху зелената енергия и от намалената субсидия за партиите, мисля, че ще отговорим на основните опасения, изразени от опозицията, че приходите няма да се изпълнят с около 500 млн. лв.", заяви вчера Чобанов.

Протестът ще се състои в 12 часа днес, подкрепен е от производителите на зелена енергия от слънчеви и вятърни централи.

Председателят на БФА се обърна и към българската бизнес общност с апел да се включи в протеста, за да бъде подкрепена частната собственост у нас. “Ще се експропеира един частен капитал. Една държава от ЕС не може да си позволи на отчуждава частна собственост”, допълни тя.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: протестзелена енергия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
5
 
! Отговори
Stoqnov преди 10 години
За 90% от *** които пишат тук!дали искате или неискате от Европейският съюз задължават страната ни да произвежна зелена енергия,а това че хората са инвестирали неса виновни държавата да им променя условията!как не разбрахте че те не са виновни,как не разбрахте че цената на тока няма да падне....и запомнете едно,стойте си на топло и плюйте,защото просто вие друго неможете!Жалки сте...просто сте жалки!който от вас е инвестирал знае какво е да му сложат от никъде 20% такса....
65
2
 
3
 
! Отговори
Енергетик преди 10 години
До rumen221Румене, колко лъжи могат да се напишат в 10 реда.Това на вечер докато пиеше ракията ли си го измисли?Пълни глупости пишеш.Едно е инсталирана мощност, отделно е времето, през която тя работи.И в къщи имаш електроуреди (инсталирана мощност) от 10kW, но колко от тях реално използваш? Ползваш ги когато имаш нужда.
64
1
 
3
 
! Отговори
ВЕИ преди 10 години
До ДГДТи от собствен опит ли говориш или само си чешеш езика?Ти къщичка на куче правил ли си, на 5 човека работа давал ли си?Злобари, висящи по цял ден във форумите
63
1
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
до "vesrsaux": Това,че Р.Овчаров е в "имало едно време"-там,където е и Сакскобурготски и Борисов и Р.Петков,там,където е и Доган,показва,че: идеологиите Още обикалят като зелени мухи-лайнарки,или Още като"поп на задушница ",само по себе си е показателно за коментара ти.
62
2
 
5
 
! Отговори
741 преди 10 години
Поне ще можем да видим истинските ментарджии ама едва ли ще са те както стана и със "спонтанните". Ще излезнат някакви пионки да се оплакват че трябва да плащат за манипулациите си..
61
3
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
В Енергетиката нещастни олигарси1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но- Внос 0,44 3. Излишъци- Изискването 2020г. е 16% ВЕИ, а разполагаме с 36%!4. Предстои остър дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW ТЕЦ и 5 Ето ги хубавците, които толкова плачат, че ще им спрат далаверата с огромните печалби от ВЕИ: - Валентин Златев с годишно 17 18 млн. лв,- Иво Прокопиев - 9.4 млн.,- Николай Вълканов 9.4 млн.,- Цветелина Бориславова - 9.1 млн.,- Тодор Начев, ГЕРБ -7.6 млн..
60
2
 
10
 
! Отговори
Evropeec преди 10 години
Kaкто съм го казвал много пъти, тези тарикати и псевдо-поддръжниците им, много лесно могат да бъдат разкарани - свободен пазар, всеки си избира доставчик. А да видим тогава, колко от будалите, дето само вият колко лош е АЕЦ-а, щото е комунистки (даже и Уестингхауския реактор стана такъв???) ще си прекарат ток от еко-измамите и колко от тях ще имат пазар въобще. А, и колко от "еко" будалите може да пишете глупости в интернет само когато пече или духа?
59
1
 
14
 
! Отговори
Idiots преди 10 години
Дискриминация е да плащаш такса, НО НЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ да ти гарантират изкупуването на стоката, която е НЕКОНКУРЕНТНОСПОСОБНА при отворен пазар на цена в пъти над тази на конкурентите. То бива да си зле, бива, ама чак пък толкова....
58
10
 
2
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Тока само може да се повиши от това, но ''умниците'' подкрепят такива мерки.
57
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сметките за тока са високи не заради зелената енергия,а заради фалиралия НЕК,половината сметка е такси за пренос и достъп и дрънки,а НЕК е фалирана заради многото кражби и нерентабилни,но ужасно скъпи проекти на Хидроинженера и любимият за точене на пари Белене.Обаче прокуратурата се прави на разсеяна по тази тема.А сега хвърлят прах с фотоволтаиците на простия мат'дял да се радва,щото той е на принципа-не е важно на мен да ми е добре,важно е на онези да им е зле.
56
3
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Олигарси на протест срещу бедността.Мислех че съм виждал всичко в този живот,обаче ...
55
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много сте прости,погледнете си сметките,там частта зелена енергия е незначителна.Освен това това е екологична енергия на бъдещето,която сме задължени да развиваме.Ако правителството иска да направи нещо-да се разберат със собствениците и да предоговорят условията по договорите,а не да използват мутренски похвати.Първо едно,после обратното.Кой ще дойде да инвестира в такава държава.Или целта е да ги фалират,за да кажат ето,има нужда от нов АЕЦ,защото сега няма.Важното е,че намалиха данъците на Черепа,другите да духат.
54
10
 
8
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
От БКП искат да фалират тези за да могат да си пробутат АЕЦ-а.
53
1
 
2
 
! Отговори
Данъчем преди 10 години
До пешоИначе изобщо не робуваме.
52
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протест на мутрите и олигарсите против възмездието. Хубаво ви беше да скубете от бедните, нека сега вас да оскубят.
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Данъците се увеличават заплатите намаляват.
50
4
 
24
 
! Отговори
Пуу преди 10 години
Боко пак ще вдигне кръвно.
49
1
 
27
 
! Отговори
до 46 преди 10 години
Спира се развитието на зелена енергия,когато се пречи на обикновени хора да си правят такава,за сметка на богоибрани! И тук никой не спира олигарсите,а им се взима данък,както нас ни дерат с такса "зелена енергия"!
48
2
 
33
 
! Отговори
Урааа преди 10 години
Велики сме!Тези,които ни грабят излизат на протест,че им взимат част от заграбеното.Велика е България.Великаааааааа
47
1
 
27
 
! Отговори
alf2 преди 10 години
Не искам ток от тях ако искам зелен ток много по-евтино ще ми излезе да си сложа панел на покрива! На слънчевите панели не им е мястото върху плодородна земя а върху покривите на сградите! и не собствениците им да са мутри и олигарси а домакинствата и производствените фирми .....да си задоволяват собствените потребности от евтина слънчева енергия излишъка да го продават без преференции в мрежата....Да не е както е у нас да ни дерат кожите със зелен ток