Домашно образование - защо някои го предпочитат

У нас 400 ученици се обучават вкъщи
15 яну 2014 21:45, Анисия Иванова
28
Домашно образование - защо някои го предпочитат
Пресконференцията на Асоциацията за домашно образование. Снимка: БТА

В домашни условия в България се обучават над 400 ученици, точният им брой трудно може да се определи, но над 100 семейства са попълнили анкетата към сайта на Асоциацията за домашно образование в България, а повечето от тези семейства имат по три-четири и повече деца. Такова предположение направи в пресклуба на БТА председателят на асоциацията Петър Порумбачанов. Неговият син - Георги Порумбачанов, който присъства на пресконференцията, е 18-годишен домашен ученик, също никога не е посещавал училище.

От асоциацията съобщиха, че домашните ученици у нас се обучават по чужди дистанционни образователни програми, като към тях имало и списък с университети от цял свят, които приемали тези ученици, за да продължат висшето си образование.

Тези дистанционни програми за основното образование годишно стрували между 500 и 600 долара, а от девети до 12-и клас - 800 долара.

Родителите на домашни ученици изразиха съжаление, че българските университети не приемат техните деца, тъй като те нямат дипломи за средно образование.

Това, че домашното образование не е регламентирано у нас, не означава, че е извън закона, заяви Порумбачанов. По повод на критиките, че домашните ученици не са достатъчно социализирани, от асоциацията заявиха, че всички те посещават извънучебни форми, които се организират извън дома им, и така контактуват с други педагози и деца.

Порумбачанов каза, че родителите, попълнили анкетите в сайта на асоциацията, заявяват, че са избрали домашното образование, защото искат да прекарват повече време с децата си и да им дадат по-добра подготовка, не харесват постоянните и хаотични промени в българското училище, не одобряват липсата на дисциплина и насилието в него, не харесват учебниците и подготовката на учителите.

В 99 процента от семействата, избрали домашното образование за децата си, и двамата родители са с висше образование, каза председателят на асоциацията.

От организацията заявиха, че нито едно от семействата, обучаващи децата си у дома, не е предявило претенции към държавата за финансирането на образованието на техните деца.

Петър Порумбачанов призова у нас да се направи програма за домашно образование и изрази увереност, че ще има кой да я купи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
свободен преди 10 години
До АнонименЗащо на всяка цена искате да се изкарате роби и така да отблъсквате младите, които искат да имат друг, съпоставим с другите и днес, сега!!! манталитет и поглед към света на миналото и настоящето? От една страна - роби, от друга страна плачем защо съвременния свят не ни приема. И Ботев, и Левски - и всички останали не са имали манталитета на роби, а и народът ни не се е асимилирал, защото не е бил робски. Кому служи още това идеологическо клише? Да, безправни са били, но не и роби!
21
1
 
3
 
! Отговори
!!!!! преди 10 години
Ако домашното образование бъде признато у нас, програмите ще включват и История на България, и Български език и литература, и География на България.Докато се правим, че не забелязваме феномена, че не ни пука за него, докато държавата се опитва по сталинистки да налага държавен монопол върху една изначално измислена като недържавна система, каквато е образованието, няма да се учат от нашите деца тези предмети и те ще си карат по програмите, които признават тази форма на обучение за легитимна.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защото го няма някогашното училище, за това!
19
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 10 години
Домашно образование го предпочитат, ЗАЩОТО УНИВЕРСИТЕТИТЕ САМО ВЗИМАТ ПАРИ, А ЛЕКЦИИТЕ СЕ КАРАТ В КАФЕНЕТАТА...
18
3
 
5
 
! Отговори
Златен лъв преди 10 години
Включват ли чуждите образователни програми История на България, Български език и литература, География на България? На какъв език се изучават предметите?Не растат ли тези деца като чужденчета (ай, да не кажа еничарчета) в собствената си родина?
17
0
 
0
 
! Отговори
... преди 10 години
До sokrat62Пише се иЗпит...
16
2
 
7
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Който има финансови възможности и свободно време /познайте кой/ да си обучава децата в къщи, но задължително в края на учебната година децата да държат испит пред комисия по български , математика и един избираем от децата предмет биология, физика, химия а може и шев и кройка!!! Какво толкова?????
15
8
 
7
 
! Отговори
Никой преди 10 години
Шайка сектанти! Браво на САЩ и на пасторите им!
14
9
 
9
 
! Отговори
Адам Смит преди 10 години
Домашното образование има своите неоспорими плюсове. Разбира се татарчугите не знаят за тях...не че им и трябва, за техните наследници ще е по-добре да излизат от време на време от панелния ковчег и да ходят до кварталната клоака наречена "училище"
13
23
 
14
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
Нямам точно определение за индивид, който си мисли, че оставен сам на себе си, е нещо много повече от всички останали... тия всичките генийчета са свободни да си търсят щастието в друга държава... но не те са виновни, а родителите... комбинацията от болна амбиция и откровенна простащина е животоотблъскваща.
12
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 17Когато ония горе без да са питали бг народа решават, че че нямало турско робство, а само турско присъствие по нашите земи 5 века, тогава от нас ли зависи дали да си дадем децата да учат ИДИОТИИ? Мерсаж, приятелю, но ако имах дете щях да му кажа да казва на даскалката или даскал че не е имало турско присъствие, а турско РОБСТВО в България. И ако не е съгласен даскала, да каже да му пише двойка и че повече няма да влиза в час по история.Толкова по темата!
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забележете нещо интересно - всички коментари са на тема колко кофти е образованието във бг.Ами от нас зависи да равностоъно на най добрите образци на образователни системи в света и Европа . И нито един коментар как да се промени и кого обслужва настоящето статукво и кой има интерес от прости , неграмотни , необразовани и ПОКОРНИ електорални еденици. Преди 2 год. образованието във Сърбия беше уяднаквено със най-добрите образци на образователни системи и учениците учеха във събота за да навакса
10
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пишеха ми винаги двойки на класното по Български език и Литература в гимназията. Не че защото съм крайно неграмотен, а защото не пишех по темата, а пишех за общественият ни живот и какво се случва със самите нас като народ. Мен това ме вълнуваше и вкарвах някоя фраза от Левски или Ботев да затвърдя своите детски виждания в 9-ти, 10-ти клас, а също и да покажа че съм чел и литература на даскалиците все пак. Пишеха ми двойки от злоба, че се имам за нещо по-различно от другите. Колко плитки душици!
9
1
 
12
 
! Отговори
artos преди 10 години
Отговорът е много ***... той се подразбира от заглавието на статията.. т.е. в България от около 10 години в училищата не се преподава!
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Класическото училище ме е научило да чета и пиша донякъде. Да смятам прости сметки, които са ми необходими в живота и дотам. За това всичкото- един кадърен частен учител може да те научи за няколко месеца, възприел ти през годините от 1-ви до 12-ти клас. Нито ще те научат да мислиш прагматично, нито ще те научат да пишеш с чувство за хумор...то си е в теб това. С това се раждаш.
7
1
 
33
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Добре са го решили, то в училище детето ще открие всичко друго но не и знания. Като се почне от видиотени съученици, учебници писани от невменяеми (сигурно роднини на някой в министерството), та наркотици, цигари, секс и какво ли още не!
6
1
 
21
 
! Отговори
Юремия преди 10 години
А знаете ли, че в някои напреднали страни, знам за Австралия със сигурност, където разстоянието от къщите им (ранчото) до близкия град е доста голямо, могат да се обучават по интернет - уроци онлайн и всичко останалоИ са много добри ученициА тук, дето "ривете" за загуба от "социални контакти" - детето ми ще има по-малко, но по-качествено контакти както с деца, така и въобще в обществото- естествено, че няма да стои на компа до полунощ на скайп и фейкбук и да чати и играе, какно правят други
5
3
 
33
 
! Отговори
???? преди 10 години
Е по- добре ще от пушещи , пиещи ,псуващи вулгарни думи чалгийски лапетии.Колко ще научат у дома не знам, но те и другите нищо не знаят.Поне ще си спестят мутро-чалгийските навици.
4
4
 
34
 
! Отговори
Дядо преди 10 години
-Ами на въпроса,отговора е много простичък- в България няма образование и още по-лошо няма възпитание на младите хора.Те растат в подражание на лоши навици и простащина!Браво на смелостта и упоритостта на тези родители!Децата им ще постигнат много и това ще им отвори вратите към света,а не да тънат в невежество в нашата прокълната страна!
3
7
 
29
 
! Отговори
Wed преди 10 години
И аз бих постъпила така, ако сега имам малки децаобразована съм и имам интереси в много области,освен това ще възпитам децата си в човешки ценности, които мога да им дам, когато са по-близо до мен,и да не са под влияние на паплачта в "училището"