Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит

Решаващ за избора се оказа гласът на патриарх Неофит
Обновена: 19 яну 2014 16:27 | 19 яну 2014 11:15, Елка Василева
23
Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит
Мелнишкият епископ Серафим. Снимка: БТА

Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит.

След като 12 членове на Светия Синод гласуваха, двамата претенденти да оглавят Неврокопската епархия Мелнишкият епископ Серафим  и Браницкият епископ Григорий се оказаха с равен брой гласове - 6 на 6, като решаващ е бил гласът на патриарх Неофит, който е гласувал за Мелнишкия епископ Серафим. Негово светейшество партиарх Неофит обясни, "че според Устава - в която страна гласува патриархът, неговият глас се брои за два и тогава вече надделява".

Прогласява се Негово преосвещенство Мелнишки епископ Серафим за канонически избран Неврокопски митрополит, се казва в съобщението на Светия Синод.

Новоизбраният Неврокопски митрополит ще бъде въдворен на своята митрополитска катедра на 20 януари.

Още по темата

Вчера Светият синод в пълен състав се събра на специално заседание, на което е бил изслушан докладът на Видинския митрополит Дометиан - наместник на овдовялата Неврокопска епархия, на когото Синодът беше възложил организирането на изборите за нов Неврокопски митрополит - наследник на приснопаметния митрополит Натанаил.

От доклада е станало ясно, че изборът в Гоце Делчев от 12 януари е протекъл прозрачно, съобразно с каноните и Устава на БПЦ-БП, при идеален ред. Жалби по произвеждането на избора в оказания от Устава тридневен срок от участници в избора не са постъпили. Документацията по избора е изрядна, се посочва в съобщението.

Мелнишкият епископ Серафим и Браницкият епископ Григорий бяха избрани да се борят за Неврокопски митрополит на 12 януари в митрополията в Гоце Делчев, когато гласуваха 30 епархийски избиратели. Мелнишкият епископ Серафим получи 30 гласа, а Браницкият епископ Григорий остана с 28. С бурни възгласи събралите се  тогава в двора на Митрополията миряни  поздравиха избора на епархийските избиратели и обявиха, че това е един от най-светите дни за Гоце Делчев.

До избора на нов Неврокопски митрополит се стигна, след като митрополит Натанаил почина през ноември 2013 г.

Кой е Мелнишкият епископ Серафим:

Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Серафим със светското име Динко Желязков Динков е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас. Средно образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет - София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги“, гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От м. януари 1999 г. до м. септември 1999 г. отбива военната си служба. На 18 ноември 2000 г. е подстриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах - на 20.12.2000 г.

Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От м. септември 2008 г. архимандрит Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.

На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
O baba Guci,baba Guci
15
0
 
5
 
! Отговори
777 преди 10 години
До _anonimen_Защо си коментирал след като не те интересува темата? Просто я подмини.
14
6
 
0
 
! Отговори
Санданчанка преди 10 години
Сер'фим е лъжец и измамник. Дядо му Натанаил му беше обещал епархията. Как обаче се дава пост, който е изборен? Като подмениш епархийските избиратели. Ето как се получава резултат 30 от 30! :DВъпреки че не се свени да *** и лъже, той е фанатик. Назначиха ни прекрасен митрополит! Да ни е честит! :D
13
6
 
4
 
! Отговори
гоуфаджия преди 10 години
Ппжелавам му много монахини да праска! Господа го изисква!
12
2
 
4
 
! Отговори
ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ! преди 10 години
В такива случаи задължително трябва да има жребии ( примери в Библията, колкототеглен от някое детенце! Тогава Господ ще каже кой е достойният!!
11
6
 
4
 
! Отговори
? преди 10 години
Все тая,кой е избран или не,като всъщност ЦЪРКВА НЯМА! Или казано по-точно ,ТЯ ОТСЪСТВА ОТ ЖИВОТА НА ХОРАТА.Църквата в България е едно от многото търгашки дружества.Позор !
10
5
 
4
 
! Отговори
gencho преди 10 години
Решаващ за избора се оказа гласът на патриарх Неофит"......- точно по български и там разцеплението е голямо, гласували 6 на 6 гласа ,, е тва е единството на всякаде в БГ от политика до Църква . Аз вярвам в Бог а не във владики и попове
9
9
 
1
 
! Отговори
bbc преди 10 години
Islyama i muftiata po-hubavo griji jivite hora - semeistvoto, proizvodstvoto, decata, professiite, bolnite, lubovta, razbiratelstvoto, tolerantnost, vsichko hubavo pravyat za jivite hora. Kolko hubavi mostove, sgradi ima v bg ot islyama - za radost na bg naroda i dnes!
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДОСТОЕН! И НА МНОГОЕ ЛЕТА ! И НЕКА БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРСКИЯТ РОД!!
7
1
 
3
 
! Отговори
margarita iglikova преди 10 години
Това е мойто детство ,това е мойто бъдеще
6
15
 
4
 
! Отговори
Нафарфорий преди 10 години
Този човек не беше ли кандидат за варненски владика? Явно му е обещано да блажи...
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Насаме част от религиозният елит се поздравяват със"Здраве желаем!".Религиозните структури не се облагат с ДДС,има и други екстри.Повечето ключови фигури са 40 годишни мъже с перфектно икономическо образование.Да не забравяме и хитът на НПО -ции-"социалното инженерство".Лично аз бих емигрилал в Китай там поне попове и имами няма.
4
16
 
9
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
а може ли просто да не ни занимавате с тия попове ?
3
16
 
8
 
! Отговори
Да преди 10 години
Християнската религия не прави изключение и както всички останали религии е чисто и просто едно СУЕВЕРИЕ. Узаконено и институциализирано суеверие. По същността си е вяра и упование в свръхестествени явления.Религиите са психологически залъгалки за немислещи същества, експлоатиращи хорските слабости, страхове, необразованост и склонност към предразсъдъци.Мислещи хора, не се солидаризирайте с глупостите и примитивните ритуали на религиите.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Решаващ за избора се оказа гласът на патриарх Неофит"-И кой каза неееее-оооооо-фииииииит
1
2
 
17
 
! Отговори
margarita iglikova преди 10 години
Над тоя райски кът, прекрасен ,му пожелавам успех