Атанасова алармира за проблем с имунизационния календар

Призова здравния министър да разясни случая
22 юни 2014 18:20, Александър Попов
47
Атанасова алармира за проблем с имунизационния календар
Снимка: Булфото, архив

Има риск пред всички български граждани, които подлежат на имунизация и реимунизация, каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването „Всяка неделя” на Нова телевизия.

Тя посочи като пример така наречената петвалентна ваксина, която се поставя на деца на двумесечна възраст.

Министерството обявява обществена поръчка за доставка на ваксината едва на 1 април, а на 30 май, поради липса на подадени оферти за доставка, тя е преустановена. Решението на министерството е, че се променя имунизационният календар.

"В момента тече 14-дневен срок за обществено обсъждане и на 27 юни, в най-добрия случай, ако няма възражения, в сила влиза наредба, според която от 1 юли всички родени ще се ваксинират с шествалентна ваксина“, обясни Атанасова и допълни, че след като този имунизационен календар влезе в сила, трябва да се проведат обществени поръчки.

Бившият здравен министър призова настоящия Таня Андреева да даде разяснения по случая – дали се очаква някакво забавяне при обществената поръчка и дали са гарантирани необходимите количества ваксини.

Според данни на Атанасова в момента дефицитът на НЗОК е 500 млн. лева. Тя изрази загриженост за системата, тъй като усилено се говорело, че парите за здраве са разчетени до септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кеворк не зададе най-важния въпрос на Десито дето започна да разбира от всичко и най-много от здравеопазване. Ей така подсмихвайки се да беше я попитал-ама Деси по време на вашето управление едни парички от здравната каса ,които по закон може да се използуват само за здраве около МИЛИАРД и ПОЛОВИНА бяха прехвърлени и изразходвани незнайно къде и незнайно как.Защо сега пиле шарено плачеш като вдовица за ... ,че в касата имало дефицит.Да я попита ,ама не я попита защото все пак работи в тв Бойко
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тази жена ,няма медицинско образование,какво разбира от медицина ?????
34
0
 
7
 
! Отговори
vivian преди 9 години
Не съм против ваксините, но тези многовалентни ваксини вече ми идват в повече.А имунизационния календар е страшно натоварен, защо е необходимо децата да са наблъскани с толкова много ваксини??? Нека останат срещу 3-4 основни заболявания, но другите като тази срещу ротавирус например е напълно излишно да се поставя.
33
2
 
4
 
! Отговори
Върхът на наглостта преди 9 години
е това призоваване към имунизации на бебета! Тези наистина искат да убиват нацията с всевъзможни доказани отрови, стига да печелят от това!Бизнесът с имунизации е огромен, обществени поръчки, далавери....всеки сам да си прави изводите и да се ограмотява! Но аз лично, ако бях майка, никога не бих сложила на детето си имунизация, нито на себе си!
32
0
 
7
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Някой знае ли откъде точно ще я вземат тази шествалентна ваксина? Българска ли ще е, или от САщ? Защото ако е от там... по-добре без нея.
31
2
 
9
 
! Отговори
ПЕШО преди 9 години
И КАКВО ОТ ТОВА.ТИ,КОЯТО НЕ РАЗБИРАШ НИЩО ОТ МЕДИЦИНА,НЕ МОЖЕШ ДА КАЖЕШ КВО Е ЕКГ,ЩЕ ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ.НЯМА НИЩО ЛОШО БЮДЖЕТЪТ ДА ФИНАНСИРА ВАКСИНИТЕ.ТАМ,КЪДЕТО СЕ НАМЕСВА БЮДЖЕТНОТО ФИНАНСИРАНЕ,НЕЩАТА ВЪРВЯТ.МАЛОУМНИЦА.ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ЯВЯВАЙ,ЩОТО БЕШЕ ПОДИГРАВКА С БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.
30
6
 
2
 
! Отговори
до 15, 17 и другите преди 9 години
Що, бе? вашата любимка, танчето, повече ли разбира? Оправи ли здравеопазването или и там ще го фалират???марш при кутев да ви плати, че нещо се изчерпахте откъм постове, комунистически гадове
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не знам какво ще разясняват, но положението е сериозно. Ушеличава се броят на *** гета, а с тях и заразите, защото живеят сред ***, не се къптя с години, зарази, бълхи и тази *** се движи свободно по улиците и навсякъде....
28
6
 
4
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 9 години
Абе, на вас какъв ви е проблема с тази жена?! Тя е права. Наистина има проблем с ваксинирането. На фона на бежанците, това е много, много опасно. Какво като тя го е казала, проблема си е налице.
27
1
 
8
 
! Отговори
Бай Хой преди 9 години
Десито не става за министър ,но за секс е супер.Много е перверзна.
26
0
 
3
 
! Отговори
28 преди 9 години
Пентаксим,а ,която по някаква причина вече е в дефицит струваше преди няколко години по 56 лв + 1-2 лв в зависимост от аптеката.Правят се 3 през 30 дни и 4-та след една година.по заможните семейства си я купуваха.На всички останали деца се правеха българските ДТК и капки с/у детски параличот 4 години министерството въведе Пентаксим като безплатна и задължителна.В момента я няма. Може да я заменят с още по- качествена с/у 6 заболявания ,но прехода от едната къв другата схема към момент
25
0
 
7
 
! Отговори
Депутатке,бъдиЧестна преди 9 години
и кажи:1/ Колко струват тези ваксини, а също и колко ще струва на НЗОК самата акция по ваксинирането.2/ После съобщи колко *** ще имунизираш, чиито родители не внасят и никога не са внасяли здравни осигуровки и не плащат данъци.3/ След това ни информирай колко българчета ще бъдат имунизирани - тези, с парите на чиито родители ще се осъществи цялата кампания.Нямам нищо против да бъдат имунизирани абсолютно всички деца, но нека знаем съотношението българчета/паразитчета (авантаджийчета)
24
3
 
10
 
! Отговори
но..... преди 9 години
И дори скъпарските очила не помогнаха - не успяха да скрият празния поглед на това недоразумение ! щото тя се скъса да подобрява здравната система и политиката на здлавната каса. Защо се въдят такива в нашата страна?
23
2
 
2
 
! Отговори
права е преди 9 години
Наистина има дефицит на една от най- качествените ваксини...И ситуацията е много сложна сегаЗапочналите да се ваксинират по стария имунизационен календар как ще преминат към новия??А новия имунизационен календар кога ще се обнародва и олко ще чакат подлежаците?
22
3
 
15
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Това лице е някакво недоразумение в политиката!
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не виновна Десито - като всяка *** тя не може да прецени нито своята некомпетентност,нито отвръщението което спонтанно поражда. Но не така стои въпроса с Кево! За мен лично е необяснимо как човек с неговата култура,опит и знание дава трибуна на всички *** от Герб.Каквата и да е зависимостта му,мисля,че малко гражданска доблест и чистоплътност в професията ще му помогнат !Иначе става просто част от стадото агресивни,прости,нагли,неграмотни павиани от милиционерската партия Герб.
20
1
 
16
 
! Отговори
д-р Психо преди 9 години
Тая има проблем с главата
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов , махай я тая бързо,ама бързо ! избори идат - тея кокошки глупави в кокошарника, кой би гласувал за нея и лиляно моме, ти съветници нямаш ли?
18
3
 
20
 
! Отговори
БАШ ХАИДУТИН преди 9 години
КРАДЦИТЕ ВСЯВАТ СМУТ А ТЕ ОКРАДОХА КАСАТА С ВЕЛИКИЯ ДЯНКОВ. *** МРЪСНИ.
17
2
 
21
 
! Отговори
геро преди 9 години
деси като малко маи е имунизирано с бацила на простотията