Крадци дебнеха пред банките да търсят жертви, заяви Безлов

Мерките за справяне с банковата криза били разумни и навременни
Обновена: 1 юли 2014 16:46 | 1 юли 2014 10:48, Камелия Цветанова
68
Крадци дебнеха пред банките да търсят жертви, заяви Безлов
Снимка: Ройтерс

Криминалният контингент се активира миналата седмица, когато хората започнаха да се редят на опашки, за да си теглят парите от банките, смята Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата
За криминалните лица, за които стана ясно, че са стояли на опашките пред банките миналата седмица интерпретацията беше, че това е организирано, за да се всява паника. Но за мен по-реалистично е, че в момента, в който става ясно, че хората си теглят парите, те са стояли на опашката, за да гледат кой колко тегли и да си търсят жертви, коментира той по БНР.

Според него от Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка са изтеглени между 1,6 и 2 милиарда лева, около 300 милиона от тях са останали в населението, а това е голям риск и силно привлича криминалния контингент.

Той разказа за случай, при който жена е била ограбена, след като е изтеглила голяма сума пари от офис на банка в един от търговските центрове през миналата седмица.

В четвъртък вечерта е станало и е било видно за цялата опашка пред банката как обират жената, а парите не са били малка сума, уточни той.

Тихомир Безлов препоръча МВР да започне да дава информация за подобни инциденти, защото така, коментирайки рисковете, хората ще станат по-предпазливи и ще се намалят щетите за тях.
 
Според него мерките, предприети за справяне с банковата криза, са били разумни и навременни. Той обаче не е съгласен с това банките да бъдат поставени под инкубатор, т.е никой да не говори за техните проблеми.

Както Dnes.bg писа БНБ поиска поправки в Наказателния  кодекс, с които да се предвиди затвор от 2 до 5 години за всяване на паника за финансови институции, след като в края на миналата седмица имаше атаки срещу ПИБ.

През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак.

По-рано днес депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира, че промените в НК могат да бъдат приети най-рано до две седмици. Юристите трябва да прецизират текстовете, допълни председателят на бюджетната комисия.

Според него обаче само с наказателни мерки паниката не може да бъде овладяна. Необходим е комплекс от мерки, за да бъдат спрени атаките срещу банковата система и това също е било обсъдено на консултациите при президента.

„Ситуацията беше овладяна и вече сме в друг режим на банките”, смята Цонев. Той поясни личното си убеждение, че когато трябва да се действа по отношение на финансовата система, трябва да се мълчи.

Цонев заяви, че липсата на превенция е допуснала атаките, но сега, включително и заради промените в НК, би трябвало ситуацията да е по-спокойна.

Такива мерки имало и в законодателството на САЩ, и в Европа, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
3
 
! Отговори
Овца преди 9 години
Бееееееееееее
48
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 9 години
Помните ли какво направиха с парите на народа през 1997 година? Най- безцеремонно ни обраха! Някой да се застъпи за нещастните хорица? Така с нашите спестявания "нехранимайковците" направиха замъци и хотели. Кой прави хотел и живее като цар от трудови доходи?Вижте колко "известни" хора са с хотели , например Белослава. Кво е направила тая та толкова забогатея?Мисли си че пее, а то само въздиша.
47
3
 
7
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Докато разсъждаваме като овце и скачаме на всяка тояга, така ще бъде. На всички им беше ясно казано, че до 199 000 лева влоговете им са застраховани. Но те бързат да изтеглят, да не се минат. Чули-недочули от пенсионерката на зеленчуковия пазар, че някоя си банка имала проблеми, и давай! Също като овцете, които бягат към дерето, щото чули, че зад тях имало вълк. Един умен българин беше казал "*** народ, слаба държава". Прости сме си и това е. На обраните овце им пожелавам да сънуват парите си.
46
1
 
3
 
! Отговори
художника преди 9 години
Страхът изчезна !!!Нали така каза Станишев?
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЙДЕ СЕГА ЛИХВАРИТЕ ПАК ПЛАШАТ НАРОДА С ДЯДО ТУРБАЛАН,,,ААА ВНАСЯЙТЕ ПАРИТЕ БЪРЗО В БАНКИТЕ ЧЕ ЩЕ ФАЛИРАТ БЕ ААА,ПОСЛЕ С КАКВО ЩЕ КРАДАТ НАРОДА А ? НА ЧОВЕК СЕ ПАДАТ ПО 15 БАНКИ И 40 ЗАЛОЖНИ КЪЩИ, БЪЛГАРИ ПРЕВЪРНАХА ВА В ДИВЕЧ,ДОКАТО ИМА ТОЛКОВА БАНКИ НИКОГА НЯМА ДА ВИ ПОЗВОЛЯТ ДА ЗАЖИВЕЕТЕ СПОКОЙНО И ЧОВЕШКИ
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Управляващите не се интересуват от това, а само от собствените си сметки. Искат да ни държат в страх, докато тройката - пазачи си правят седянки, за да ни заблуждават по-добре, като симулират дейност. Какво ли още са ни измислили като манипулации, за да попречат да се променят нещата истински и най-първо в съдебната система. Не става въпрос за реваншизъм, а за справедливост по закон за всички, като се започне от управляващите крадци - милионери. МВР добре пази управниците, но не и хората.
43
2
 
5
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Айде,че в последно време айдуците огладняха! Занесете мангизите вкъщи,че да има какво да краднат! И те са хора :)
42
1
 
0
 
! Отговори
Silence преди 9 години
45,нищо чудно точно това да направят. Всяко отклонение от схемата,описана от 38,смърди различно от рубашка ...
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на този от коя банка са му платили за да паникьосва хората и когато банките разпространяват невярна информация шефа на банката колко години затвор трябва да лежи
40
9
 
15
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Честит Джулай-морнинк на всички пенсионери. След вярна служба на БКП-БСП-ДС от днес получавате 4.50 лв. повишение на пенсиите. Също така от днес получавате и увеличение на цените на тока, парното, хляба и всичко от първа необходимост. Няма обаче де се ядосвате пак да гласувате за нашите, защото догодина може да получите увеличение от 5.50 лв. все пак едно левче си е едно левче. Айде чао и да не объркате пак бюлетината като 15 / 15 .
39
9
 
8
 
! Отговори
1 преди 9 години
Като ги занесат парите вкъщи заради тези хора ще се увеличат кражбите по домовете. Хора мислете. Двама са задържани за писане на невярна информация за банките.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12Който ходи в к*нефа - също!
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези хора за какво чакат на тази опашка?
36
8
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 9 години
Сега при Всяко управление на БСП, държавата финансово затъва и се появяват огромни "ДУПКИ" в бюджета. Благодарение на ВФ, сега не успяха съвсем да ни сринат, но опитите продължават. Фактът, че продължават да Ви плащат дори за пропагандата тук, илюстрира целевата насоченост! Не можете да убедите никого, че някой грамотен човек, на сериозно мисли това, което Вие твърдите ! Това могат да бъде само платена пропаганда, НЯМА ДРУГИ *** !!!
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За кокошка няма прошка, за милион няма закон. По-опасни са онези крадци вътре, които са в мениджърските и директорските кабинети.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Харесва ми бабата-охрана на вратата.
33
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 29Аз "идоли" нямам, но съм свидетел на всичките некадърници, които управляваха България последните 70 години. Още от началото така започнаха: първо правеха вътрешни "народни " заеми с които издържаха 600-хилядна окупационна армия, после за "великите" строежи на социализма с труд ангария (бригадирски) и заводи с допотопно оборудване от СССР, после заеми от СССР. които после уж "опрощаваха" срещу влакове с жито, зеленчуци и плодове и на всеки десетина години държавата фалираше...
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вътре още по-големи........
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 25. ДРУГАРЯТ ПОЖАР КАЗА ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е ФАЛИРАЛА. ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ИЗТЪЛКУВА ПО МНОГО НАЧИНИ; И КАПКАТА ПРЕЛЯ СЪС ТЪРГОВСКАТА БАНКА В КОЯТО ЦАЦАТА ПРАТИ ПОЛИЦИЯ. ТЯ ИЗГЪРМЯ И ОНЕЗИ ОТ ГЛОБЪЛ ИЗПОЛЗВАХА СИТУАЦИЯТА ДА ДОЛЕЯТ МАСЛО В ОГЪНЯ И РАБОТАТА СЕ ОМИРИСА.ТЕЗИ НЕАДЕКВАТНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ СТРАНА НА ЦАЦАТА ДОКАРАХА ПАНИКАТА. ЕТО ЗАЩО СЕЛСКИ ТАРИКАТИ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ВЪВ ВЛАСТА. ЗАЩОТО ТЕ ОСВЕН ДА ПОДВИКВАТ ПО ГОВЕДАТА И ДА СВИРКАТ ЗА ДРУГО НЕСТАВАТ. А НЯКОИ ХОРА ГИ КАЧВАТ НА ВЛАСТ.
30
4
 
18
 
! Отговори
До Истина 19 преди 9 години
Хората виснаха пред Банките, паникьосани от тараша на полицията в офисите на КТБ и на Цв.Василев и от АКЦИИТЕ НА ЦАЦАРОВ (И ОЩЕ 13 ПРОКУРОРА),както и обвинението към шеф на БНБ, а пък Вие разправяйте на шапката ми, че причина за това бил ББ, защото каза,че ДЪРЖАВАТА фалира !Кой не знае, че държавата в продължение на една година взе десетина милиарда кредити,уж да спасява бедните, дето след 5-6 дена щяла да им увеличи пенсиите с 4лева?Поне осигуриха имение на Станишко и Моника в Брюксел !!!