Всичко целофанено, желирано, генномодифицирано не е за хора

И с пица може да се отслабне, твърди диетолог
72
Всичко целофанено, желирано, генномодифицирано не е за хора
Снимка: Ройтерс, архив

Яжте по пет пъти на ден и то по много, за да сте здрави и с нормално тегло, съветва диетологът Огнян Симеонов.

Според него данните от последното проучване, което показа, че всяко трето дете до 7-годишна възраст е с наднормено тегло, се дължи на липсата на култура на хранене.

„Липсва възпитание от родителите. Те им дават безразборното пари да си купуват боклуци, които се продават почти навсякъде. Тези боклуци за мен са всичко, което е целофанено, желирано, генномодифицирано и това не е създадено за хора, защото има прекалено много овкусители и Е-та. Децата ги ядат, но те не са качествени и са хипер на калории“, коментира той.

За вредата от Е-тата има много информация какви заболявания причиняват.

„Когато човек види в един снакс примерно, че има 6 Е-та, 2 от които са канцерогенни, всеки си преценява дали да го взима, или не“, отбеляза Симеонов.

Неговата препоръка към хората, които искат да са здрави, е да се хранят по пет пъти на ден, като основните да са три - закуска, обед и вечеря, и да не пропускат нито едно от тях.

Освен това е важно вечерно време основното ядене да не е след 19 часа.

„Да се ядат повече зеленчуци и плодове, който яде месо, да гледа да е крехко и да е истинско, да не е колбасарско и мляно. Тези, които не ядат месо, едва ли имат здравословни проблеми“, обясни той.

Съветът му е храненията да са обемни, минимум по 500 грама.

„Не става въпрос за 500 грама шоколад на едно хранене, ами за пресни  плодове и зеленчуци, може да са два домата и една краставица с една плочка сирене, така че да е 500 грама порция, което е нормално за жените, при мъжете е 700-800 грама на едно хранене, а те са пет за целия ден“, добави диетологът.

Според него комбинацията на българина - вечерната ракия със салата, е перфектна, но трябва да е в правилната комбинация.

„Ракията да не е повече от 50-100 грама, защото 100 грама твърд алкохол е равно на 1 кг шопска салата. Така че най-добре е 500 грама шопска салата с 50 грама ракия и някакъв протеинов продукт - дали месо или вегетариански. За да може човек да не пълнее, трябва да има баланс на храните. Протеините да са 30%, мазнините 30% и въглехидратите 40%, това е схемата, която аз признавам като най-балансирана от здравословна и от отслабваща гледна точка“, каза още той.
 
Не е задължително пиенето на бира да води до бирено коремче.

„Една бира на едно хранене може, но ако е повече от една, вече идват повече калории и става бирено коремче, а ако има правилно мезе с бирата, може и да се отслабне. Правилното мезе обаче е чисто филе, а не мляно месо или нещо, което наподобява филе, а има 3 процента месо или някакъв колбас“, препоръча Симеонов.

Не е нужно и сладките неща да са изключени от менюто, за да сте във форма. За тях обаче също условието е да са от естествен източник.

„Ако е шоколад,  да е със 70 процента какао, ако е сладолед, да е поне домашен или направен без овкусители и Е-та. Вече има и заведения, които продават домашен сладолед от естествени съставки, макар и да са малко, а и на пазара има само една марка с истински сладолед, другото е с овкусители и Е-та“, обясни още той.

Оказа се дори, че и пица може да се яде на воля.

„Когато е направена с правилните продукти, тя става здравословна, едно че можем да ядем пица, второ, че можем да отслабваме. Пици от лимец и квас вече продават в един ресторант в София. Всичко може да се яде само да е истинско и балансирано“, обобщи Симеонов. 

Освен правилното хранене водата е много важна за хората.

„Човек трябва да пие вода и то максимално колкото може, няма стандарти, но да пие повече вода, дори ако трябва да е насила“, съветва още диетологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Диетологхранене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 65 Бил Гейтс да вземе да направи уиндоуса 15$, а де да трупа милиарди, които не му трябват... пък после да дава за "благотворителност"...А за храната - добри съвети, ама за други държави. Тук ядем не каквото трябва, а каквото можем да си позволим.
59
1
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 години
Слава богу, че правителството не Експерт Орешарски успя да направи минималната пенсия 800 лева, затова сега закусвам около 800 грама сирена и шунки за закуска, наобяд продължавам на агнешко, салата от био-зеленчуци и маркова ракия и така...около 4 кг качествена храна на ден ми се събира! Сега дочувам, че Волен Сидеров обещал, че ако дойде на власт ще направи минималната пенсия 1000 Евро, и затова с мойта баба и двамата сме решили за него да гласуваме.
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав си е диетологът, много си е прав. Аз нали го следвам затова съм строина и красива. А пък американците грозни и дебели. Хахаха
57
1
 
3
 
! Отговори
до 65 преди 9 години
Вземи се засрами ти! Тук се говори за храна. Слънцето е едно и не е ГМО. Спрете с тия маневри, евтини манипулации и демагогия. Ракът на кожата не е най разпространения и освен това хората са виновни за унищожаването на озоновия слой. Едно време защо не са умирали от рак на кожата??? Така е и с храните. Или какво, понеже не можем без храна дай сега да ядем и *** ако ни ги опаковат добре, а????
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А някой дали се е замислял, че най-разпространения причинител на рак е слънчевата радиация. От друга страна без нея не можем да съществуваме... дилема... Много ме изкефи когато някой по-долу обвини Бил Гейтс, че храни бедните с ГМО и те после се разболявали от рак. Как не го е срам! По-добре да ги остави да умрат от глад още като деца.
55
1
 
0
 
! Отговори
Пръдлю Посеркофф преди 9 години
Хайде да отслабваме с торти
54
1
 
4
 
! Отговори
Испар преди 9 години
здрави. Не вярвайте на лъжите на вегетарианците - тяхната диета ако не и се добавят множество изкуствени добавки и химии за да я допълват води до физическо изтощение, болести, импотентност и смърт. Отново образовайте се за да бъдете здрави и не вярвайте на официалните здравни бюлетини на американската ФДА тъй като те са сподвижници на евгениката и използват храната като оръжие срещу хората.
53
1
 
4
 
! Отговори
Испар преди 9 години
Генно-модифицираните храни са оръжие което сатанинската синагога на новия световен ред използва за да стерилизира и убие мнозинството от хората, заедно с изработени вируси, заразени ваксини, войни и др. В никакъв случай да не се консумира соя или продукти съдържащи соя тъй като тя е почти изцяло генно-модифицирана и води до множество здравословни проблеми и безплодие. Най-добрата диета е базирана на животински протеин и мазнини въпреки лъжите и медийната пропаганда. Образовайте се за са сте
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срещу РАК -не пийте прясно мляко,ако сте над 20 год. Яжте брокули,боровинки,домати,червени чушки,чесън и яйца.Не купувайте храни с Е-та,консерванти.Два пъти в годината един месец на пост и молитва.Яжте риба.Месо-агнешко(нямат технолигия чрез която да му блъскат хормони).Лидл продават пилета ,месо,пържоли,които са блъскани с хормони и консерванти.По време на печенето на лидълска пържола миризмата е ужасна и няма нищо общо с истинско месо.
51
1
 
5
 
! Отговори
Испар преди 9 години
Една здравословна диета/начин на хранене е базиран върху следните продукти - сирене направено от прясно мляко най-добре непастьоризирано, месо препоръчвам пилешко, телешко, агнешко включително органи като сърце и черен дроб които са същински концентрати на хранителни вещества, риба, зеленчуци, яйца и ядки - лешници, орехи и др. Растителните мазнини да се избягват, захарта да се избягва, от въглехидратите да се яде рядко и само картофи или бял ориз. Генно-модифицираните храни са смърт.
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срещу РАК-не пите прясно мляко,ако сте над 20 год. Яжте брокули,боровинки,домати,червени чушки,чесън и яйца.Не купувайте храни с Е-та,консерванти.Два пъти в годината един месец на пост и молитва.Яжте риба.Месо-агнешко(нямат технолигия чрез която да му блъскат хормони).Лидл продават пилета ,месо,пържоли,които са блъскани с хормони и консерванти.По време на печенето на лидълска пържола миризмата е ужасна и няма нищо общо с истинско месо.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали шефовете на Кока Кола пият кола?Дали шефовете на Кауфланд,Лидл,Карфур си купуват свинско от технуте магазините?Яжте свинско пълно с хормони. Яжте кренвирши(протеинови пръчки).Пийте млякото,което е предназначено за малки теленца.Не купувайте плодове и зеленчуци.Мъже,никога не яжте брокули,боровинки,домати,червени пушки,чесън и яйца.И бъдете сигурни че РАК ще Ви пипне.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така ще да е.Докато Бил Гейтс дава милярди за генно модифицирани храни,за да изхранва бедните.Докато свинете ги блъскат всяка седмица с хормони.Рак ще ве задълбочава.Докато инж. химиците ни измират от гла и безрабитица,защото не искат да им направят лаборатории,за да анализират храните в БГ.Нали ако тоеа стане ЛИДЛ,Карфур,Кауфланд ще са първите,които ще затворят.Сега си плащат таксички,купуват от тези,които трябва да купуват и така живота продължава.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук има толкова специалисти, че могат научен конгрес да си спретнат. Нито знаят какво е ЛД50, нито какви гени се вкарват в растенията, нито кскви протеини после се синтезират в тях, нито дали тези белтъци повлияват генния код на хората....Повечето не знаят що е инсектицид или фунгицид, но всички дават акъл. Хората си *** като мухи но нищо не е вредно....от рак умират милиони годишно, но това било конспирация. Невежеството е като печалба от лотарията за монополите!!!
46
1
 
0
 
! Отговори
слало преди 9 години
био храните ги торят с амониева селитра и може да се хване ракбио пилетата с био недейте
45
4
 
1
 
! Отговори
химик преди 9 години
До любопитенОтровата си е отрова. Нитратите минават стотици тестове преди да влезат в употреба. А природата може да сътвори ужасни отрови(вземи за пример отровни гъби, растения, насекоми, змии). Да, може би в отделни случаи нитратите ще са по вредни, но тях поне ги контролираме...купи си един био домат и един нитратен и *** в някоя лаборатория.
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
когато един програмист започнах да се занимавам с химия генно модифицирани храни рака се разпространява масово хората за справка бил гейтс.познати защо в българия едни от най умните хора като химиците и химик-инженерите са безработни?
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хапвайте свинско.Бъкана е с хормони.Пийте Аспазия и Кока Кола.Яжте плодови млека пълни с Е-та и вредни оцветители.Също шоколад "Милка", който за България се прави с други съставки.Пийте прясно мляко,макар,че сте над 30год.И един ден ще дойде РАК.Първото нещо,което правя е да погледна съставките.Новия закон забранява съкращенията,които се ползваха.Сега не пишата Е-тата и използват техните пълни наименования,а това е още по-лошо.И тях ще научим и тези продукти няма да купувам.
42
1
 
0
 
! Отговори
любопитен преди 9 години
Химик, отровата на устойчивите растения е по-опасна за насекомите. Но за хората?
41
2
 
6
 
! Отговори
химик преди 9 години
...отговора няма да се хареса на привържениците на био продуктите. Истината е че био продуктите са по вкусни, но в никакъв случай не са по полезни :)