Красив празник сътвориха за Нова година бабугерите от Брежани

Десетки участници гониха злите сили
2 яну 2015 13:04, Елка Василева
6
Красив празник сътвориха за Нова година бабугерите от Брежани
Снимка: БТА

От ранна сутрин до залез слънце продължи традиционният новогодишен кукерски празник в пиринското село Брежани в община Симитли. Десетки бяха участниците, които гониха злите сили и наричаха за здраве, сила, доброта, съпричастност, любов, добруване, плодородие и благополучие, а стотици бяха зрителите и гостите на планинското селище, които наблюдаваха зрелищния маскарад.

Бабугери, както тук наричат кукерите, на възраст от четири до 74 години, мъже и жени, момчета и момичета, сложиха страховити маски и навлякоха тежки костюми от кожите на редки породи дългокосмести кози, от овчи кожи, от хвойна и от горски мъх, преобразиха се в бабички и старци, невести и момци, в ангели и в дяволи, в попове и в грешници, в повече и в по-малко познати герои и персонажи, родени от въображението, за да предизвикат интерес, настроение и усмивки.

Пъстрото дефиле бе съпътствано от нестихващ звън на чанове и хлопки, музика песни и танци, а  на хорото накрая се хванаха и участници, и публика.

Отново сдружение "Хора и традиции" и кметството в Брежани се  погрижиха за организацията на красивото празнично събитие. Със  съдействието на спонсори бяха осигурени и награди за групите и най-добрите индивидуални участници. Както винаги, надпреварата за одобрението на публиката и отличията на журито между групите на квартал "Миньор" и Горната махала бе оспорвана докрай.

Със соломоновското решение да дадат две първи награди на групите организаторите се опитаха да удовлетворят всеобщото желание и нестихваща страст за победа в това ежегодно състезание.

За да не го пропуснат, бяха пристигнали и много брежанци от чужбина - от Италия, Испания, Швейцария, Германия, Англия и други по-близки и далечни  страни, където от години си изкарват хляба.

Най-горещо одобрение заслужиха най-малките наследници на  бабугерските традиции в Брежани - децата. Награди имаше и за Кристиян от Горната махала, и за малката наричница Марина, и за най-малкия кожар - петгодишният Валентин.

За най-атрактивен участник единодушно бе обявен четиригодишният тъпанджия Илия, който водеше групата на кв. "Миньор", а присъствието му в оркестъра бе повече от забележително. Александър Борисов от Горната махала и Веселин Илиев от ж. к. "Миньор" заслужиха специалните награди за най-красиви и поддържани бабугерски  костюми от кожи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Брежаникукерибабугери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
ami преди 9 години
До етнологlaik, basi glupostite!?!?
4
5
 
0
 
! Отговори
етнолог преди 9 години
Хелоуийн е по-куул, макар че е принципно същото. Костюмите са по-изпипани и разнообразни - наште са само кожи и звънци, явно заради мизерията през вековете...
3
1
 
2
 
! Отговори
Потриващ ръце преди 9 години
А вещици, вещици кога ще горим и ще разчленяваме между четири коня !!! Ух, майкоо!
2
1
 
9
 
! Отговори
защо преди 9 години
Шопе, във всеки от нас има по нещичко от средните векове. Та, кукери, бабугери, православие, "История славянобългарска'', ''Рибният буквар'' и др., са успели да запазят Българската нация. Модното сега са хомосексуални, бисексуални, транссексуални и др., и резултата е на лице. Хубавото е, че всеки има право на избор...
1
13
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Баси, имам чувството, че съм в средните векове - кукери, бабугери, тричане на кучета...