Няма ток? Грандоманските проекти са виновни!

Трябвало да инвестират пари в по-надеждни електропроводи
10 мар 2015 10:45,
38
Няма ток? Грандоманските проекти са виновни!
Мартин Димитров. Снимка: архив, БулФото

Една от причините за кризата с липсата на електричество на някои места в момента е фактът, че бе допусната съществена грешка – планираха се грандомански енергийни проекти, като АЕЦ „Белене”, а не такива за подсилване на преносната и разпределителната мрежа. Това мнение изрази пред "Нова телевизия" депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Още по темата
Той посочи още, че средства е трябвало да бъдат инвестирани в „по-надеждни трансформатори и електропроводи”, които да помогнат за по-лесно и по-бързо отстраняване на сериозни аварии.

Бившият член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Еленко Божков посочи, че подобно бедствие – аварирали 40 електропровода на 110 киловолта, не се е случвало в последните 30 години. Припомняме, че заради обилния снеговалеж над 750 населени места останаха без електрозахранване. Вчера енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че ситуацията е извънредно тежка, но се работи денонощно за отстраняването на повредите.

Днес Божков коментира, че трябва да се направи анализ на работата по преносната мрежа и причините за авариралите електропроводи. Експертът беше категоричен, че в планинските райони електропроводите преминават през просеки и трябва да се оцени дали те са били достатъчно широки.

И Димитров, и Божков не се наеха да дадат оценка на щетите, нанесени по електропреносната мрежа от снега. Според Божков клиентите трудно ще получат и компенсации за липсата на електричество, защото ситуацията е извънредна. Бившият член на ДКЕВР извади и своя фактура за сметка на ток, в която посочи, че разходите за поддържка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) са по-малка част, отколкото тези, които вземат ЕРП-тата.

Мартин Димитров е категоричен от своя страна, че разходите от бедствието са щели да бъдат по-ниски, ако е била направена превенция  на мрежата в летните месеци. Той посочи, че бедствия стават навсякъде, но не с такава концентрация. „Това показва, че никаква превенция не е правена”, допълни депутатът.

Според него електроразпределителните дружества са били оставени без контрол. Димитров поиска новият състав на енергийния регулатор да провери дали дружествата са си свършили работата по отношение на превенцията. „ЕРП-тата трябва да понасят глоби при несвършена работа ”, каза той.

Една от стъпките по отношение на стабилизирането на сектора, която управляващите са предприели, е проверката на всички дружества на регулирания пазар, която ще се прави от Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) ежегодно, припомни още депутатът.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви грандомански дивотии са в главата на този смотльо? Причината е ясна, но не смее никой да обвини зелените еуглени за това,че просеките не се чистят. Далекопроводите се скъсаха от високите дървета, а не от обледеняване. Лед нямаше. Но виновен е знаем кой.
28
2
 
6
 
! Отговори
Дякон преди 9 години
Вие ли, които продадохте ТЕЦ Марица Изток 2 на американците, Вие ли, които не допуснахте построяването на втора атомна електроцентрала, Вие ли, които не допуснахте построяването нови мощности в ЕДИНСТВЕНАТА ни атомна електроцентрала, Вие ли , които допуснахте изграждането на хиляди фотоволтаици, или ВИе, които спряхте изграждането на Южен поток лишавайки България от евтин газ, новооткрити работни места, шанс за съживяване на мъртвата ни икономика... срам ме е от ВАС и Ви ПРЕЗИРАМ
27
1
 
5
 
! Отговори
Асеновец преди 9 години
Ей, мишок. Тези като теб са виновни, които на резрешиха построяването на нови мощности в АЕЦ за да гарантират енергийната независимост на държавата.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анили преди 9 години
Не грандоманските проекти са виновни осподин Димитров. Виновни са тези като Вас, които разрешиха на лица като Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова и т. н. да построят соларни и вятърни полета, от които НЕК изкупува произведената електроенергия на стократно по- висока цена от произвежданата от АЕЦ- а.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да обясня още един път! Когато има паднали дървета върху проводниците, единствената вина е на поддържащия персонал и авариите се считат за субективни / най- вече от немарливост/! Но има ли поледица тогава единствено "виновна" е природата! Правени са опити при поледица да се загряват проводниците, като по тях се пусне ток с напрежение 6 киловолта, вместо нормалното 110 кв., но се оказа неудачно защото проводниците правя късо съединение с гръмозащитното въже, което е над тях .
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 23 НЕК или сега ЕСО са собственици на електропроводи с високо напрежение / 110,220 и 400 киловолта/ имат персонал, за поддръжка и аварийни ремонти, ЕРП отговарят за 20 киловолта и също трябва да има такъв персонал! И НАКРАЯ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СРЕЩУ ПРИРОДАТА В ТАКИВА СИТУАЦИИ БИТКАТА Е ЗАГУБЕНА!ТОВА СА ЕКСТРЕМНИ СИТУАЦИИ И С НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕБОРИ ЧОВЕК С НЕЯ /ПРИРОДАТА/! Навсякъде по света стават такива тежки аварии!
23
0
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Така е, но защо не утчоняваш кое е електрическото предприятие, което трябва да се грижи за просеката. Я светни малко този безпросветен и технически неграмотен български народ.
22
0
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
Една от причините за кризата в момента, са точно израсналите и изгнили дървета, които никой не контролира и разчиства, които падайки късат електропроводите.Но на простия българин е по-лесно да му се внушава, че ЕРП-тата са всичко свързано с тока, защото така е по-лесно на управляващите.Като се напече положението - да посочат с пръст ЕРП-тата.А те са само краен мрежови оператор на мрежите СН и НН - нищо повече.Какви ивестиции, какви стълбове и далекопроводи ще ви изграждат ЕРП-тата.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Х След като е определена просеката и сто години да минат от отчуждаването на просеката електрическите предприятия поддържат ширината на просеката и не трябва да допускат израстване на отделни дървета в просеката! КАПИШ?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаше един баничар-министър, който щеше да сменява електромерите с умни, ама май бързо го забравихте.Сега пък този Недоделко ще ви постави по-наджедни електропроводи.С кви пари бе, алонколу - българинът е толкова гладен, гол и бос, че няма накъде повече.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Х ХАЙДЕ ХОЛАН! Хем си лаик, хем много грешно розсъждаваш! При строителството на въздушните електроппроводи трасетата се изкупуват от горския фонд! Ако след време отделни дървета израснат в просеките, най- елементарното е да се предупреди горското за да си приберат изсечения материал! Има правилници по ТЕ и ТБ! Прочети ги преди да ръсеш глупости!
18
1
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Айде стига глупости, ще се дигнеш ли ти от макчу пикчу у царевичака да дойдеш в БГ посредника за 50 ст на 100 лева?!! Айде малко по-сериозно мислене.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай *** Балкански така и не разбра, че въпросните ЕРП-та събират парите от сметките, но не ги прибират, а отчисляват по веригата към българските родни мафиоти, така наречените търговци на ток.Това, което остава в ЕРП-тата е 0.5 % от сметките, които плащате. Тоест на 100 лв сметка, при ЕРП-то отиват 50 стотинки. Защо никой не пита къде отиват останалите 99.50 лв
16
0
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Разбира се че те лъже паметта или по-скоро никога не си имал такава - електропеносната мрежа е собственост и се стопанисва от НЕК и ЕСО, а не от ЕРП-тата.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя пелтек не спря да прави от икномиката и природните бедствия политика.
14
0
 
5
 
! Отговори
атом преди 9 години
ЕРП да грабват кофите и да разнасят ток на хората,щом не са осигурили ел подаването.Друго чудя се защо държавата трябва да инвестира мангизи за поддръжка на просеките,за нови трафота и тем подобни.Нали ел.преносната система е вече частна собственност.Ами да си прокарат кабелите под земята
13
1
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Проектите, които за нашите съседи са от национално значение, за продажници като Мартин Димитров са грандомански. С подобни продажници никога няма да можем по собствена инициатива да построим нещо значимо в икономиката. Огромни за нашите мащаби производствени мощности бяха разрушени, а нищо подобно не се строи. Постепенно се сриваме на нивото на държава от третия свят - само селско стопанство и туризъм. Ако някой спомене "реиндустриализация" - подскачат като ощипани моми - "това е грандоманство"
12
0
 
7
 
! Отговори
Х преди 9 години
До Анонимен 11 Просеките да правени когато е строен електропровода,тогава дърветата са били 5 м.След 10 години тези дървета са станали 10 м, следователно трябва разширение на просеката.И до колкото знам в Родопите няма поледица а само сняг.Снегът не е опасен за преносните електропроводи.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
господин кандидатът за психитрия мартинчо пак търси оправдание за некадърното управление на държавата през 'демонокрацията'
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...не са си свършили работата!