Парното и топлата вода поевтиняват... ама не съвсем

Намалението на цените ще е по-малко от обявеното
Обновена: 30 мар 2015 19:41 | 30 мар 2015 19:40, Веселина Йорданова
14
Парното и топлата вода поевтиняват... ама не съвсем
Снимка: архив, БулФото

Комисията за енергийно и водно регулиране определи нови цени на парното и топлата вода от 1 април, става ясно от решението на комисията, качено на сайта й. Намалението на цените е по-малко от предварително обявеното.

КЕВР бе обявила, че заради намалението на цената на природния газ с 13 на сто от началото на април ще поевтинее парното и топлата вода като предварително обявените цени бяха между 6 и 13 на сто за различните топлофикации, а за София се очакваше намалението да е с 10 на сто.

След изслушването на представителите на топлофикационните дружества на откритото заседание обаче регулаторът е променил мнението си и е постановил по-малко намаление. В София парното и топлата вода ще поевтинеят с 7,05 процента. За Пловдив намалението ще е с 8 на сто, за Варна - с 8,4 процента, за Враца-със 7,7 процента, за Разград - 7,57, а за Велико Търново - 5,2 процента, предаде БТА.

Почти няма да се усети намаление на цените на топлофикационната услуга в Бургас, където цената ще е по-ниска само с 0,09 на сто и в Плевен, където понижението ще е 0,9 на сто.

КЕВР е анализирал представените от топлофикационните дружества предварителни финансови отчети за 2014 г. и е констатирал, че при реализиран общ финансов резултат към края на 2013 г. - печалба в размер на 17 810 хил. лв., към края на 2014 г. общият финансов резултат на дружествата в сектора е загуба в размер на 77 055 хил. лв., се посочва в решението на регулатора.

Ето защо крайното решение е намалението да е по-малко. КЕВР е решила да намали от 1 април и преференциалните цени на произвеждания от топлофикациите ток, но също с по-малък от очаквания процент.

За Топлофикация София намалението на цената на произвежданата електроенергия е с 4,7 процента, а за другите топлофикации това намаление е с между 3,7 и 4,3%.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мама обеща да ми купи колело...ама друг път!Същата работа! Парното поевтинява...ама друг път!
10
0
 
1
 
! Отговори
Ж преди 6 години
Как си представяте да намалят наистина цените на парното ? Нали куклите Тодорови ще им видят сметката.Те са там за да могат ТЕЦ,ВЕЦ,ЕРП и ВЕИ да си надписват и крадат колкото си искат. Да не си мислите,че Топлофикация София заедно с Техемчетата и Бренатчетата няма да ни калкулират сега космически сметки?
9
0
 
4
 
! Отговори
Селяк преди 6 години
Намаление на цената на парното ще има от 1-ви Април с 7 - 10% за София примерно и това не е шега!!! Логично приключва отоплителния сезон. :) Защо само, че никой не казва за увеличението на парното с 20% от Спетември за следващия сезон ?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
две напред една назад
7
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Това с намаляване цената на парното са доказани глупости
6
0
 
2
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 6 години
Съществува право пропорционална зависимост между цените на ток, вода и парно и заплатите на тези, които ги определят!!!! КАКВО НАМАЛЕНИЕ ОЧАКВАТЕ ???
5
0
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Как така поевтиняват?От макроикономическа гледна точка това е невъзможно!
4
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
Тези никога няма да са на печалба, ако не спрат да крадат. И за нескопосаното им управление плащат само примерните клиенти.... докато и на тях им писне или не измрат.
3
1
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Ах, колко щедра е властта към народа !Лятото парното поевтинява с 2-3% ... Зимата го вдигат с 10% !И така всяка година ... :)
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и порното топлеше зимата ама не съвсем, но като си сметна фактурата излиза според тях, че у дома е било сауна.
1
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със съветски газ толкова - през интерконекторите ще видим.