Легитимен ли е изборът за ректор на Стопанската академия?

Акредитацията на ВУЗ-а – под въпрос
63
Легитимен ли е изборът за ректор на Стопанската академия?
Проф. Теодора Димитрова. Снимка: uni-svishtov.bg

Преподаватели от Стопанската академия в Свищов обявиха, че изборът на 35-годишната проф. Теодора Димитрова за ректор е нелегитимен, след като преди седмица тя наследи на поста забъркания в няколко скандала проф. Величко Адамов.

Преподаватели се оплакаха от авторитарния му стил и изразиха мнение, че той ще продължи да управлява ВУЗ-а.

Ръководството не вижда проблем и на свой ред се оплака от опит - МОН да се меси в работата му заради извършената от министерството проверка. Докато двете страни в спора чакат решението на съда, в момента не е ясно дали решенията и документите, издавани от университета, имат правна стойност.

Още по темата

И новият, и старият ректор на Стопанската академия получават десетки хиляди левове по граждански договори.

Проф. Димитрова става ректор на Стопанската академия след общо събрание, което е оспорвано от част от преподавателите, защото на него присъствали пенсионери и бивши студенти и докторанти. Проф. Иван Върбанов посочи пред bTV, че и Контролният съвет се оказал нелегитимен и затова подали жалба в Административния съд във Велико Търново, като първото заседание по делото за избора е насрочено на 9 юни.

"Ще продължи същият стил на работа, същият страх, в който работят преподаватели, същите манипулации", заяви професорът. Той обясни в какво се изразява този стил: "Ние сме просто като офицери, които трябва да изпълняват заповедите на своя командир, а не академична общност, в която ректорът е пръв сред равни".

Проф. Адамов му отговори от Свищов, като му напомни, че двамата са били екип в ръководството. Бившият вече ректор разказа, че приемничката му е бивша негова студентка, обичана е от учащите и е международно признат преподавател, а "всички други внушения са плод на въображението и омаловажаване на нейните качества".

Проф. Димитрова има 5200 лева основна заплата и солидни граждански договори за консултантска дейност с пенсионния фонд "Топлина", ОЗК Застраховане и Общинска банка, като има информация, че ВУЗ-ът има договори със същите фирми.

Предлаганият от "опозицията" за ректор доц.Иван Марчевски отбеляза в студиото, че не получава толкова много пари.

Адамов коментира, че гражданските договори са заплащане от Центъра по магистърско и дистанционно обучение, в който работят много от преподавателите от Стопанската академия, в това число и той.

Зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков видя в ситуацията конфликт на интереси. По думите му в периода 11 – 15 май е била извършена проверка на общото събрание на академията, при която са били установени редица нарушения. С препоръчително писмо от МОН изразили мнение, че събранието трябва да бъде спряно, тъй като не може да се намеси директно в процедурата.

"Това, което казва законът е, че когато е задвижена съдебна процедура, единственият, който може да каже (дали изборът е легитимен – б.р.), е съдът – може да изчакаме, може и МОН да се намеси", посочи проф. Денков, който побърза да уточни, че има 4 възможности за назначаване на служебен ректор, но сегашният случай не влиза в нито една от хипотезите.

Проф. Адамов обвини министерството, че не е предоставило доклада от проверката преди оповестяването на резултатите и посочи, че според търновските магистрати провеждането на самото събрание не подлежи на съдебен контрол.

Зам.-министър Денков посочи, че сигналите може да стигнат до Националната агенция по акредитация, която да отнеме акредитацията на Стопанската академия.


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе като я гледам си е отвсякъде кифла със свирене
47
0
 
1
 
! Отговори
Академичен съвет преди 5 години
В коментарите под първата статия за избора на Ректор пише, че още при избора за Академически съвет Димитрова наредила да изхвърлят избрания на първи тур Захариев от съвета с манипулиране на бюлетини. Той сигурно знае това, но ... няма логика въпреки това, да е при Хекимян и да говори с такава мотивация в защита на СА. Шапка му свалям на професора Захариев!
dnes.bg/stranata/2015/05/28/35-godishna-profesorka-rektor-na-stopanskata-akademiia.265038#comment-newest (коментари №85-87)
46
0
 
3
 
! Отговори
КОМИТЕТ преди 5 години
От въпросния Иницитивен комитет, по-зле и от Сдружението на К.Костов. "Шпагата" Цънцарова и агресивния Хекимян, подведени от един професионален манипулатор, с титла професор по Социология/Философия - Ив.Върбанов-"д-р Менгеле". Свежото в цялото предаване по БТВ бяха трима: Димитрова, Марчевски и Захариев. Димитрова, която без нищо да е казала отнася яки шамари!? Марчевски с 2 реплики на място и Захариев, който "надприказва" Хекимян плюс финала за автомобилните табели "СА"-Стопанска академия :-)
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много (ненужни) висшисти. Стана като в армията. Една камара генерали и по-нисши офицери. А войник няма.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Адамов го имаше на една снимка изтипосан до Красьо Черния.
43
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на момичето. Умно и красиво - истинска българка. А не като Цвъчка Цачева и Лилето Талпата - ни едно от двете.
42
0
 
18
 
! Отговори
kukoto преди 5 години
Този Адамов е голям срам за висшето образование и интелигенцията в България.
41
0
 
18
 
! Отговори
Joncho преди 5 години
Вили Адамс е на път да открие първата сексуална академия в страната под прикритието на стопанска - гениален !!!!!
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛИГИТИМЕН Е КАК ДА НЕ Е? ЩОМ Е ЛЮБОВНИЦАТА НА АДАМОВ А ТОЙ И КМЕТА НА СВИЩОВ КОЛЯТ И БЕСЯТ В СВИЩОВ. И КАКТО СЕ ОКАЗВА СВИЩОВ Е НАЙ-БЪРЗО ОБЕЗЛЮДЯВАНИЯТ ГРАД В БЪЛГАРИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ФЕОДАЛНИТЕ *** БЛАГОВ И АДАМОВ !
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39
На харизан кон, зъбите не се гледат
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До проф. Ебчев

То за това си трябва дълъг анализатор
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хубавелка е, но малко в рацете е подебела и няма много талиа но става
36
0
 
8
 
! Отговори
проф. Ебчев преди 5 години
на другарката трябва да се направи задълбочен анализ
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като знам мои колеги в работата, завършили тази академия, какви "капацитети" са...
34
2
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
35 годишна професорка ?! :)
Калинка на ГРОБ !
33
0
 
8
 
! Отговори
Проф. Мърморски преди 5 години
За здраветооо , на професорската гилдия, пийте сока на другарката Теодора Димитрова!
32
2
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
Г-н Адамов, Вие ли сте?
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито професорите, такова и образованието! :)
30
0
 
8
 
! Отговори
Д-р Мушков преди 5 години
Искам да я анализирам...
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хубава е,ама на 35г са си 35 г.Има си амортизация.Като мерцедес втора употреба.А тази си изглежда като учебна кола.Друго си е агнешкото месо.Толкова 18 г,агънца има в първи курс...