БЧК отбелязва Световния ден на първата помощ

Празникът тази година е посветен на застаряващото население
12 сеп 2015 08:48, Петя Славова
0
БЧК отбелязва Световния ден на първата помощ
Снимка: архив, Булфото

По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, вече 15 години всяка втора събота на месец септември се отбелязва Световният ден на първата помощ.

На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволците и гражданите, обучени да оказват първа помощ и спасили човешки живот при различни инциденти, съобщава Агенция "Фокус".

Тази година денят е посветен на тема: „Първата помощ и застаряващото население“. Идеята е да се създаде позитивно мнение за хората над 65 години и да се припознаят като важен ресурс за обществото. Целта е да се насърчават хората над 65 години да се развиват, да се подсили тяхната устойчивост и капацитет, за да бъдат независими, промотирайки тяхното социално включване в обществото като действащи лица, не само като бенефициенти. Опитът на БЧК показва, че те могат да бъдат превърнати от хора, търсещи подкрепа, в такива, които предоставят подкрепа.

Хората повече или по-малко са уязвими, но независимо от възрастта са в състояние да се обучат да оказват първа помощ. Посланието „Бъди герой! Спаси живот. Първата помощ е за всички, навсякъде!“ остава актуално и тази година. Не са необходими супер сили, за да бъдеш герой. Възрастните хора могат да бъдат герои и да подкрепят своите приятели, внуци и обществото в редица ситуации.

Тази година Световният ден съвпада с провеждането на Двадесет и третия Национален конкурс “Пътен полицай на годината -2015“, който се организира от отдел „Пътна полиция“ при ГД “Охранителна полиция“ на МВР. Състезанието ще се проведе в Кюстендил от 11 до 13 септември 2015 г. Традиционно експерти на БЧК ще проведат теоретичния и практическия изпит по първа помощ на участниците и ще осигурят награди за най-добре представилите се.

В навечерието на новата учебна година областните организации на БЧК ще организират различни прояви - публични демонстрации по първа помощ, обучениия по първа помощ, детски конкурси за рисунка на тема “Детска пътна безопасност“ и др. Всички те имат за цел да превърнат този ден в значимо национално събитие за повишаване на обществената осведоменост за значението на първата помощ при спасяването на човешкия живот.

Столичната организация на БЧК ще отбележи Световния ден от 10.30 часа с празник в Борисовата градина (площада пред бюст-паметника на Христо Ботев).


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари