"Мис Тишина 2016"... една непозната красавица

Велмира е далеч от жълтите списания и силиконовите принцеси
6 апр 2016 12:14,
21
"Мис Тишина 2016"... една непозната красавица
Снимка: Red models

Непознато за рекламите и жълтите писания момиче ще представи страната ни на европейски и световен конкурс за красавици.

Велмира Стефанова е далеч от суетата и показността на силиконовите принцеси, които тя има на какво да научи за истинската красота и сила на духа.

Момичето е глухонямо. То спечели правото да излезе с името на България на форума в Прага, след като грабна короната на национален конкурс през март. Тогава 24-годишната хубавица се окичи с приза "Мис Тишина 2016" на пролетния бал и конкурс, организиран от Съюза на глухите.

Новината за наградата стигна до медиите от съселяните на изящната девойка, което сега живее в търговищкото село Алваново.

Пред "Труд" те споделиха радостта си, че Мира заслужено е оценена и й пожелаха да грабне и короната в Чехия, с надежда, че това ще й разкрие широки хоризонти в живота.

Тазгодишната мис сред нечуващите живее скромно с майка си. Двете се преместили в Алваново преди 4-5 години. Мира е завършила гимназията за деца и младежи с увреден слух в Търговище. Взела специалност мебелно производство и за кратко работила като тапицер. Пробвала се и като шивачка.

Сега е безработна, а пенсията й,като глухоняма с 90% инвалидност, е 110 лв. Майка й Румяна Митева също е безработна, но двете всячески се борят с недоимъка и намират сили да се усмихват. Днес имат повод да са щастливи, въпреки че подготовката за пътуването до Прага ще ги потопи в заеми.

"Гледам я сама от 8-годишната й възраст. Тогава се разведохме с баща й и останахме двете без помощ и подкрепа. Родом сме от Шумен, но дойдохме в Търговище, за да може тя да учи в специализираната гимназия тук. Никога не е било лесно, но продължаваме. На Велмира не й е хубаво на село, защото няма среда, няма забавления, но това е положението. Затова много се надявам тя да успее на този конкурс и той да й помогне да уреди по-добре бъдещето си", разказва майката.

И си спомня как преди години отново е разговаряла с медиите, но по лош повод: "Тогава беше по много неприятен повод. Съученици на дъщеря ми от глухонямото училище ни нападнаха през нощта в квартирата ни в Търговище. Тя си е красавица от малка. Години наред танцуваше модерен балет, пътува по конкурси и извън България. Получава награди. Момчетата много я харесвали, но тя била недостъпна и решили да я насилят. Нахлули в жилището ни, докато спим. Напръскали я със спрей, но тя успяла да избута момчето, което се опитвало да я затисне в леглото. Тогава тренираше айкидо и това ни помогна. Аз се разбудих от боричкането и се разкрещях, ударих другото момче. Останалите, които бяха в коридора и пред апартамента, се уплашиха и избягаха", спомня си Румяна.

С горчивина допълва, че тогава на хлапаците, които били 9-10 клас, им се разминало и не понесли наказания. Надява се, че все пак са се осъзнали и повече не биха посегнали на беззащитно момиче.

Станалото разстроило много Мира, която дълго време се страхувала и срамувала. Спасява я школата по танци в Търговище. Ръководителката й обаче заминала зад граница и съставът се разпаднал. Затруднени финансово, двете с майка й решили да си купят къща в селото, което е близо до Търговище.

"Мис Тишина 2016"... една непозната красавица

Красотата на Мира не й помагала в живота досега. Родила се с увреден слух. В училище я научили на отделни думи, но не й се разбирало добре.

"Животът за глухонемите е много труден. И за хора без увреждания е проблем да си намерят работа в малкия град, пък на село съвсем. За такива като дъщеря ми, е направо подвиг да успеят в живота", споделя майката.

Амбициозното момиче обаче не се предавало и следвало мечтите си. Преди да стане "Мис Тишина 2016", пробвало на предишни издания на конкурса, където стигало до трето място. Наградите я отвели на екскурзия в чужбина.

Проучила възможностите и установила, че хора с увреждания като нейното имат по-добър шанс в чужбина, например в Италия, където системата не ги изолирала. Мечтаела да замине за там.

Майка и дъщеря се надяват, че може би конкурсът в Прага ще бъде решаващата стъпка по пътя на сбъдването на надеждите. Велмира трябва да бъде там от 8 до 21 юли. Преди надпреварата ще имат 10 дни подготовка с усилени репетиции и дефилета.

Разходите ще бъдат поети от Съюза на глухите, надява се майката, но все пак е угрижена. За пролетния бал и конкурса "Мис и Мистър Тишина" трябвало командировъчните до Бургас да бъдат поети от организацията по местоживеене, но тя отказала.

Румяна се притеснява отново да не стане така, но е готова да се бори за детето си и да го изпрати на европейския форум. Тревожи я още, че трябва да осигури два официални тоалета с полагащите се аксесоари за участието на момичето в конкурса. Там Мира ще дефилира и с българска народна носия.

Разучава и атрактивен фолклорен танц, с който да омае журито, въпреки че не чува музиката. Сега се готви сама, като тренира у дома.

Помагат й годините занимания с айкидо и модерни танци. Помага й най-вече калената воля и вярата, че независимо от всичко човек трябва да преследва мечтите си, без значение с колко сълзи е белязан пътят на сбъдването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
1
 
! Отговори
miteva1957 преди 7 години
Благодаря Ви мили хора за хубавите пожелания и коментари Разплакахте ме и ме направихте толкова горда че съм майка на това дете Поклон пред всички Вас
17
2
 
12
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
До diavolchetoТака наречените олигарси ще помогнат на някоя псевдо красавица да си напълни тялото и лицето със силикон... Ако има дарителска сметка, ще помогнат обикновените хора. Като си представя "братята" роми какви помощи точат от държавата, лошо ми става. Дано да има късмет хубавото момиче с естествена красота навън от България.
16
3
 
20
 
! Отговори
Емигрант преди 8 години
Сега е безработна, а пенсията й,като глухоняма с 90% инвалидност, е 110 лв. на месец.Това са смешни пари. Колкото по-бързо се махне от тая абсурдна държава, толкова по-добре за нея.
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди време с изненада открих колко организирано и сплотено е обществото на глухите в България. На фона на цялата ни национална апатия и мрънкане, тези хора са приятно изключение, при това събрани заради уж нещастна случайност.
14
4
 
11
 
! Отговори
Италиянеца преди 8 години
Мога да помогна на момичето като и намера работа в селското стопанство в северна Италия стига да иска. Иначе тази история ако е от тук момичето със мода ще изкарва луди пари но за жалост живее в БГ. сТРАНАТА НА МУТРИТЕ
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Discoveryако искаш да помогнеш посочено е селото,където живее а и името й
12
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
възхищавайте се вие на Златки на ***, пълнете им по този начин гушите, а това момиче прекрасно по естествен начин сигурно все още девствено да мизеруваизобщо категориите красота в БГ са сбърканихаресват се долни ***
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много тъжно, за хората с увреждания в България няма работа и не се осигурява заетост, въобще нищо не се прави. Но пък за *** винаги има, * и скапаното управление!
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато природата взема нещо тя дава друго в пъти повечедано красотата й помогне
9
1
 
40
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Бог да помага на това момиче! Да е жива и здрава и да има много късмет!
8
2
 
27
 
! Отговори
diavolcheto преди 8 години
Четох в пресата за олигархиятя в България.Г-да олигарси, можете да помогнете на детето, то заслужава.Както и много други, ще кажат някои.Така е, но България не е толкова голяма, ражда прекрасни и талантливи деца! Защо не се обедините, господа олигарси, направете фондация и помагайте. Само на децата! На българските деца!
7
4
 
23
 
! Отговори
до 4 bros преди 8 години
Абсолютно прав си за софийската джунгла, но моля не изкарвай девойката незряща. Не мога да си представя кое от двете слини е по-голяма - слепотата или глухотата, но със сигурност се иска голяма воля да преодолееш липсата на едното или другото сетиво.Успех, хубаво българско дете! Дано се сбъднат мечтите ти!
6
1
 
30
 
! Отговори
maca преди 8 години
Браво само напред и нагоре, не се предавай Велимира. Желая ти успех и щастие:)
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на девойчето! И умно, и красиво! Да е жива и здрава!
4
3
 
58
 
! Отговори
bros преди 8 години
Успех на това мило създание! Често спирам на улицата и гледам озверялата тълпа, как фърчи като бясна и се чудя, как ли се справят хората родени с недъзи в тази не особено атрактивна за тях държава. Докато бях със счупен крак са ме бутали, прескачали, подсичали са ми патериците... Направо не мога да си представя, какво ли е да не виждаш (особено в разбития център на софето)...Смелост и горе главата! Светът е голям и е за всички.
3
2
 
74
 
! Отговори
щщд преди 8 години
А като си помислим колко получават социални помощи, самоза да не им се изгуби безценното семе...На това прекрасно момиче трябва да помогнем!
2
4
 
66
 
! Отговори
koko преди 8 години
Браво на това прекрасно дете! Нека бъде здрава и късметлийка!
1
4
 
66
 
! Отговори
Uspeh v Praga преди 8 години
Poveche takiva istorii trqbva da chetem v mediite. Uspeh v Praga na momicheto.Na drugiq polius, sedq I se chudq - 110 lv pensia za invalidnost - tezi gospoda s mercedisite na Jyltite paveta imat li idea kolko pari sa tova? Napravo sramota!