Решено: Докладът за КТБ става публичен

Няма да се публикуват само препоръките на "Аликс Партнърс" за вземанията
12
Решено: Докладът за КТБ става публичен
Снимка: архив, Ройтерс

Докладът на консултантите от “Аликс партнърс” за фалита на КТБ ще стане публичен. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за банковата несъстоятелност.

Още по темата
В закона се записва, че независимо от клаузите за конфиденциалност, временният синдик или постоянният е длъжен да публикува на страницата си в интернет предмета на договора и доклада с изключение на препоръките за събиране на вземанията.

Мартин Димитров от РБ обясни, че вече няколко пъти е питал финансовия министър Владислав Горанов какъв е предметът на договора с “Аликс партнърс”, но той не му е отговорил.

"Как да оценим това, което е свършено, ако не знаем предмета на договора, несериозно ми звучи да четем само един доклад и да оценяваме как е свършена работата, без да знаем какво е възложено, нито защо компанията не се занимава със събирането на парите", настоя той.

Депутатите приеха и поправки в закона, свързани с възнагражденията на синдиците и публикуването на докладите.

Според сега действащия закон при назначаване на синдик Управителния съвет на фонда за гарантиране на влоговете определя първоначалното му възнаграждение за срок от 6 месеца от назначаването му. Сумата е фиксирана и не може да бъде по-малка от 10 и по-голяма от 30 минимални работни заплати.

След изтичането на този срок възнаграждението на синдика се определя като процент от общата сума на осребреното имущество през съответния месец.

Продажбата на имущество не може да започне преди Фондът да е одобрил програмата за това. По тази причина депутатите решиха, че синдикът ще получава фиксирана сума, докато фондът не посочи начална дата за осребряването.

С промените се въвежда и срок от две години на досегашното изискване синдикът да не е бил член на изпълнителен или контролен орган или съдружник в дружество, което е обявено в несъстоятелност и в него са останали неудовлетворени кредитори.

Според измененията синдикът ще трябва да изпраща на фонда всеки месец отчет за дейността си, а не ежеседмично, както беше досега.

Достъп до пълната информация и доклада с оценки на отделните активи ще имат само синдикът и фондът. Кредиторите ще получават отчети с обобщени данни. Целта на промяната е да се защити публичният интерес и да се постигне максимална цена при продажбата на активите.

Фондът може предварително да разреши на синдика да извърши всяка сделка или действие, чийто имуществен интерес надхвърля 10 хил. лв., приеха още депутатите. В момента тази сума е 3 хил. лв.

Синдикът вече е задължен да представя в Народното събрание доклад с обобщена информация и оценка по активи, а не само документи от инвентаризация и оценка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: КТБАликс партнърс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Кали преди 7 години
Е то точно препоръките за вземанията са интересни. ПАк се разпъват чадъри над Цецо Василев и компания. Много взе да намирисва тая работа вече.
7
0
 
1
 
! Отговори
Мелито преди 8 години
След толкова време ,дано сега истината за претъпниците и крадците като Цветан Василев излезе на яве и да се сложи край на тази сага .
6
0
 
1
 
! Отговори
Галя преди 8 години
Е време беше и това да се случи. Най-после ще видим сега нашата прокуратура какво ще направи. В доклада се съдържа достатъчно информация за начините, по които Цветан Василев е източвал банката и кои са били неговите съучастници, които са му помагали и също са забогатявали с незаконно крадените пари от вложителите. Сега ще се разнищи и цялата схема от държавни чиновници, които са прикривали престъпленията на Василев и са спускали дълги години чадър над всичките мръсни схеми. Остава само да гледам
5
0
 
2
 
! Отговори
Вуйчо преди 8 години
Истината за наглото източване на КТБ трябва да бъде разкрита пред обществеността. Срамота е, че вече минаха две години, а все още няма нито един осъден.
4
0
 
2
 
! Отговори
Паулина преди 8 години
Въпросът е дали е истинският? Истинските виновни ли юе идат в затвора?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след като е редактиран порядъчно защо да не стане публичен.като американската афера панама.американска редакция и само противниците на американската бандитска държава в списъците
2
2
 
1
 
! Отговори
ДО 2 преди 8 години
Пълни глупости! Г. Лилов е мр..сен ком.унист, доносник, изкарвайки парите си на гърба на другите, пишейки свободни съчинения! Пич, вземи виж автобиографията на Г.Л. и тогава се изказвай неподготвено!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво като става публичен тоя доклад? Ще го публикуват, ще се говори за това от вторник до петък и никакви последствия, защото виновните пак ще си останат на свобода и ще си харчат милионите, а народа само ще слуша новините от правителствените медии. После друга клюка ще извадят колкото да забавляват тълпата и това е. Вие пак ще си гласувате за Тиквун, а и кой ли ви пита?