Обещаните безплатни лекарства за хипертония ги няма

НЗОК без пари да ги покрива, пациентите ще чакат 1 април
Обновена: 2 авг 2016 07:26 | 2 авг 2016 07:22, Камелия Цветанова
4
Обещаните безплатни лекарства за хипертония ги няма
Снимка: Булфото, архив

Поредното обещание на здравния министър Петър Москов за безплатни лекарства за хипертония се отлага. Вместо от 1 август тази година евтините медикаменти за есенциална хипертония ще са 100% покрити от здравната каса от 1 април догодина, реши надзорният съвет на касата, пише в. "Сега".

Преди няколко месеца Москов обяви, че ще има осигурени безплатни базови лекарства за хипертония още тази година. В момента препаратите за високо кръвно се покриват между 25% и 75% от касата. В списъка с реимбурсираните от НЗОК препарати за хипертония има 398 медикамента, но идеята беше напълно безплатни да станат само най-евтините в различните лекарствени групи, които са общо 41. Това значи, че промяната щеше да касае 41 лекарства.

От касата обясниха отлагането с технически проблеми при промените в позитивния лекарствен списък, по който плаща НЗОК. Освен това е ясно, че касата отново е в сериозен преразход - и в перото за лекарства, включително и онкологичните, и в перото за болници. Очакваше се 100% плащане на лекарствата за хипертония да увеличи разходите на НЗОК с 6-7 млн. лв.

Промяната така или иначе нямаше да помогне особено на пациентите. Най-евтините препарати за хипертония струват 2-3 лв. и масово пациентите си ги купуват сами, тъй като за да получат рецепта от личния си лекар, трябва да платят потребителска такса от 2.90 лв. Дори касата да поеме 100% от цената, най-евтините лекарства пак ще са на по-ниска цена от стойността на таксата. Затова и според данните на здравната каса към момента едва 300 000 пациенти получават лекарства за хипертония по линия на НЗОК, докато данните на кардиолозите са за 2 млн. хипертоници у нас.

С цел икономии се затяга режимът за отпускане на терапии за хепатит С - занапред вече протоколи за лечение ще се издават само в 4 болници у нас - "Св. Георги" в Пловдив, "Г. Странски" в Плевен, "Св. Марина" във Варна и Александровска в София. Касата обаче ще плаща ново скъпо лекарство за миелофиброза.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 5 години
Лекарствата ги няма по две основни причини: 1 / Те са ОБЕЩАНИ 2/ Те са БЕЗПЛАТНИ !! Около 70 години вече сме напълно наясно с обещанията -- ама какво е това " безплатно" ??
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Трябват пари и то много пари за социална дейност. Когато не стигат има приоритети . Капиш другари .
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преминаване на народна медицина - ще си спестите много вреди от лекарствата, както и много нерви. А и много пари ще си останат във вашите джобове.