Транссексуална съди България: Искам да съм мъж!

Жалбата до съда в Страсбург е подадена на 15 декември
4 яну 2017 09:44, Златко Желев
127
Транссексуална съди България: Искам да съм мъж!
Колаж: flickr

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) подхваща поредното си дело срещу България, този път то е за правото на полово самоопределение.

Жалбата е подадена на 15 декември 2016 г., съобщава пред "Правен свят" адвокат Наташа Добрева.

Тя произтича от отказ на български съд да уважи молба за промяна на лични данни в акт за раждане на транссексуално лице.

Молбата до националния съд е за поправка в графата "пол" на акта за раждане, така че отбелязването "женски" да се замени с "мъжки", ведно със съответстващите промени в наставките на бащиното и фамилното име, както и избор на ново собствено име.

Тя обаче е отхвърлена от родня съд като неоснователна с мотива, че определянето на пола въз основа на личното, психологическо усещане е в противоречие със закона и причина за правна несигурност.

Оплакването до съда в Страсбург от правна страна е от липса на законодателство в България, което да урежда това съдебно производството.

В жалбата до ЕСПЧ се посочва, че Законът за гражданската регистрация от 1999 г. съдържа правно основание за образуване на дело, но не предлага достатъчно гаранции за защита на основни човешки права, каквито са правото на полова самоидентификация, на избор на име, на уважение към физическата неприкосновеност, забраната за принудителна стерилизация и др.

Изтъква се, че липсват материалноправни норми и че действащото законодателство не съдържа конкретизиране на условията, при които може да се допусне промяна на личните данни в акта за раждане. Това води до произвол и до натрупване на непоследователна и противоречива съдебна практика.

Междувременно предстои Върховният касационен съд (ВКС) също да разгледа за първи път въпроса за критериите, по които следва да се ръководят съдиите при разглеждането на молби за промяна на данни в актовете за раждане на транссексуални лица.


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
2
 
! Отговори
Румяна преди 4 години
Аз се самоопределям като Наполеон и настоявам това да се запише в документа ми за самоличност!
82
2
 
7
 
! Отговори
Божидар преди 4 години
Аман от глупости пак.
Някъв си решил че иска да се "полово самоопредели".

Няма такава възможност. И не трябва да има.

Има 2 пола - мъж и жена.

Ако някой реши да става от другия пол - след като документално е доказано че си е сменил пола, отива в съда и става от другия пол.
Тоест - клъц-клъц и хормонална терапия. Документално подкрепена.

А кото днеска си е решил че ще е мъж, а от утре може да реши че е жена - никаква смяна на пола.
81
3
 
3
 
! Отговори
до Един българин преди 4 години
Те тези са се родили без опашки и си търсят някой да им я сложи от зад опашката.
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо някой като се мисли за Наполеон или пък за жител на планетата Юпитер го лекуват, а когато някой мъж се мисли за жена или обратното - Били му нарушавали правата! Като гледам минусите по коментарите по- надолу виждам, че има поне двама такива cбърkaни индивида тук.
79
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги хомосексапиенси. Бъдете каквито искате, просто не ни го натрапвайте! Не се опитвайте да ни убедите, че сте нормални. Радвайте се, че ви толерираме и толкова.
78
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 91

Да, отживелица е, просто да се чудиш, че баща ти и *** не са прогресивни и са те направили. Хубавото обаче е, че вие не можете да създавате деца. Хибридите и "сменките" не могат да създават поколение. Няма как с прикърпени органи. Така че сте обречени на краткотрайно съществуване. Като молците - един ден и - финита ла комедия. Е, остава малко смрад след вас, ама нейсе.
77
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 4 години
До Анонимен

да ама ако си си отрязъл патката точно там трябва да те вкарат, на него в мъжкия по би му харесало, така че е за женския
76
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никак не съм съгласна с коментарите по-долу, че вече не било модерно да си мъж или жена, уважавам различната сексуалност, до толкова да не се навира в очите на хората и да не гледаме по улиците хора докарали си вид на нещо средно между цирков клоун и психиатрично болен, пък ако искат и с коне да си го слагат тяхна работа. Но да се смята за нормално - не! Това, че педе**стията вече е видна в повечето страни, не я прави НОРМАЛНА, това е отклонение от нормалното и всеки, моля четете литература!
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези хомо, транс и разни други нароили се последните десетилетия, постоянно ни навират в очите душевните им терзания. Айде стига вече, щом си се родил мъж, в акта за раждане си мъж, щом жена - жена! След това, да им се издава документ за промяната на пола, но другото е недопустимо!
74
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълен идиотизъм! Значи изискването е да се издаде документ с невярно съдържание, тъй като акта за раждане удостоверява фактите по настъпване на събитието раждане, а те са че роденото дете е с женски полови белези. Друг е въпроса, че детето има и психично заболяване, но това на тоя етап не е и няма как да бъде видно.
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от къде изпълзяха толкова съединители да коментират тука? всеки вече иска да е малцинство
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен

. Мъже, жени е отживелица и не е модерно свиквайте
Да се благодарите че е било модерно навремто,когато вашите родители са ви създали, та сега да ни въвеждате в модата. Идете първо на тях това да го пропагандирате и ги питайте как се чувстват. макар че хората не са виновни за това че вие ще решили да отричате собстевото си съществуване.
Хромозомите не са модерни така ли? Едни такива малки структури в които са закодирани разликите в това да си мъж или жена? Смело!!! Отричате го?)))
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представителите на тукашните инстанции трябва просто да поставят листовете както от жалбата, така и от евентуалното решение на "европейския съд" в някоя тоалетна. Така би станало ясно на подобни слабоумщини къде им е мястото, и все пак и ще послужат за нещо полезно.
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жалки са тези хора, щом това им е точката на идентификация, начина да бъдат себе си.
По-ниско от това може ли да се слезе? Да си мъж или жена е повече от половите болезите.Дори да ги промени, хромозомите й ще си останат женски.
Това не може да го промени, колко и да се прави на интересна. Така че проблема е психически , в социалната среда, в културата или по-скоро в липсата на такава.
На диванчето на някой добър психолог...
69
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо и нарушават правата и ще ги съди до дупка. По цилия свят ги признават само тука балкански субекти създават проблеми. Мъже, жени е отживелица и не е модерно свиквайте
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До: 68Кодиран е - в последните четири цифри. Не знам формулата каква беше но за жени са едни цифри а за мъже - други.


Да, така е. Последните 4 цифри показват пола.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До: 68Кодиран е - в последните четири цифри. Не знам формулата каква беше но за жени са едни цифри а за мъже - други.


Да, така е. Последните 4 цифри показват пола.
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи аз сега като съм мъж и искам да ме впишат като жена и ако направя престъпление в женския затвор ли ще ме заключат???
65
3
 
9
 
! Отговори
55 преди 4 години
Може да си си "мъж в главата" , колкото искаш. И кеф ти полиция, кеф ти армия, кеф ти - кулокран и т.н., където да проявиш "мъжкото в главата".
Обаче мъж - никога няма да можеш да станеш и разбирайки това с времето, все повече ще се тормозиш и страдаш.
А дали наистина искаш да си мъж ? Що не легнеш "на диванчето" при някой психолог ... може и да помогне... и недей гледа продукции на Холивуд, че то от там идва цялата работа...
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е ако го извади и го удари по масата така, че да и се катурне чашата с виното - Защо не?