14 февруари: Трифон Зарезан или Св. Валентин?

Българинът може да празнува и Свети Кирил Славянобългарски
14 фев 2017 07:36, Петя Славова
32
14 февруари: Трифон Зарезан или Св. Валентин?
Снимка: архив, Булфото

На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са църковният празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.

Още по темата

Денят на лозаря - Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон, припомня БТА.

Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Според българския обичай, в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария.

Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер.

Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Свети Климент Римски".

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори.

Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин.

Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Празникът 14 февруари, посветен на Свети Валентин, започва да се чества през 14-и век. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно се подаряват и цветя.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Петър Папазов преди 3 години
Трифон Зарезан разбира се! Св. Валентин по нашата традиция е на 10 февруари и няма нищо общо с глупостите за празника на влюбените. Търговийка! Нищо повече!
24
5
 
0
 
! Отговори
кръстоносец преди 3 години
Дионис срещу Венера 0:0.
Езически оргии под прикритие са и двата празника. Празнувайте. Но си задайте въпроса Кого чествате.
Не пия - трифон=дионис не ме интересува. По чуждо не ходя, айде и венера=валентин у киреча!
23
2
 
2
 
! Отговори
vlady преди 3 години
На фестивала Valentine's Massacre 2017 имаше много стойностна съвременна българска музика, билетът за двата дни беше 15лв с бири и таксита стават 30-40. Публиката беше изключително възпитана и културна - блъснаха ме юнаци два пъти и ме настъпаха още два, но се извиниха и заедно с околните почитатели на хубавата съвременна музика ми помогнаха да запазя равновесие. Не се наложи нито веднъж намеса на охраната и в двата дни. Нямаше грам плейбек.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11

Браво, лично направената мартеница е несравнимо по-скъпа от китайските вързулки, защото в нея е вложено собствено чувство, радост и пожелание. Всеки има в къщи няколко цветни кълбенца. Малко желание, малко време, малко чувство на обич и - мартеничката е готова. Собствената - не индустриалната. Тя носи щастие и радост. И лично удовлетворение от творчество. Другото е печалба, печалба, печалба.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До vlady

Владенце, какво си празнувал бе, бейби, КЛАНЕТО ли, ма то много хубав повод, а? Ми празнувай и празник на Бая, а, пълни джобовете на лъжци-търговци за ненужни дрънкулки, вместо да идеш на опера, да купиш книга. Продължавай, откачай и демонстрирай уродлива сила, куфей - това хич няма да ти е трудно, предвид черепния ти пълнеж. Човекът, казват, е произлезъл от ***, върнал си се към древния си род. Честно, приличате на гъмжило от космати гъсеници - една върху друга. Хвала!
20
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 3 години
ПразДник. Без коментар...
19
0
 
8
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 3 години
Днес е българския праздник на ЛОЗАРИТЕ и ЛЮБОВТА КЪМ ВИНОТО !! Да се напие с някакъв алкохол човек може винаги. Но да засади лозе, да го копае, реже, колтучи, филизи, плеви, бере грозде, рони, мачка и получава шира,гроздова мед, вино и ракия - това е майсторлък и професия достойна за уважение. Заради труда, потта и уменията - поклон днес пред всички лозари до земя. Било св.Валентин .... да си го празднува кой как му душа сака... Ама праздник без вино .....какъв праздник е ??
18
3
 
1
 
! Отговори
vlady преди 3 години
На 11 и 12 отпразнувахме Свети Валентин с голям купон Valentine's Massacre 2017 3 в 1 - хубава музика, интензивна кардио тренировка (mosh pit, headbanging и т.н.) и сауна - стана доста горещо покрай вилнеенето и се изпотих. Днес ще празнуваме Трифон Зарезан.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера с мъжа ми седнахме на хубав разговор как ни минава живота и колко сме щастливи и решихме , че е време да се разделим. Тези празници провократ такива равносметки на които отдавна им е дошло времето...Така,че довечера хубаво българско червено вино за душата.
16
1
 
9
 
! Отговори
fishek преди 3 години
Наздраве Трифка !
15
5
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Нито едно от 2-те, просто поредния ден...
14
8
 
5
 
! Отговори
Баш Онбашия преди 3 години
Всичките дето сте писало по-долу довечера ще подарите бонбони във формата на сърчице и цвете на "милото" Айде айде!
Не ми се правете на корназ онлайн ами отивайте за цветя и всякви предмети с форма на сърце ;-)
А! и докато не съм забравил И честит Св.Валентин Зарезан!
13
0
 
19
 
! Отговори
браво преди 3 години
Прочетох коментарите и душата ми се зарадва, че много българи подкрепят нашия си празник, защото: Традицията прави нацията!
12
2
 
2
 
! Отговори
Минувач преди 3 години
Любовта е толкова голяма сила, че може да бъде надмината само от летенето.
Румен Радев (г.з)

(по-точно от Мигел де Сервантес)
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо против католиците , но мноо ми е противен тоя Валентин , заради все по-силния търговски привкус , въпросът е да се продава , продава продава... Нещо което ще видим след 2 седмици с мартениците , стотици подсмърчащи баби , и ние от съжаление купуваме китайски мартеници . от няколко години насам не приемам от никого купена мартеница.
10
1
 
33
 
! Отговори
ЗАЩОТО преди 3 години
ПО ДОБРЕ ПИЯН НА ТРИФОН ЗАРЕЗАН ОТКОЛКОТО БОЛЕН ОТ СПИН НА СВЕТИ ВАЛЕНТИН
9
3
 
15
 
! Отговори
маке преди 3 години
спор няма я ке изпием 10 литра от напитката на любовта
8
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 14 февруари по тези земи се е празнувал Трифон Зарезан, още от времената, когато не е имало Трифон, ами на този ден е бил празникът на Дионис, тракийският бог на виното и веселието, прилапан и в гръцкия пантеон.
Така че майната му на търговския празник св. Валентин
7
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подмяна на празници - НЯМА ДА СТАНЕ.

ТРИФОН.

ДНЕС И ЗА ВЕЧНОСТТА.
6
3
 
20
 
! Отговори
Влад преди 3 години
Шампионска Лига, бате