Белязан от съдбата и хазарта: Реджеп, 100-те бона и болната Мирела

Парите няма да ни променят, детето ще е по-добре, убеден е той
Обновена: 22 фев 2017 09:08 | 22 фев 2017 09:05,
41
Белязан от съдбата и хазарта: Реджеп, 100-те бона и болната Мирела
Снимка: 24 часа

"Получих 100-те хиляди лева от лотарията. Направих курбан за цялото село, купих компютър на другото си дете, заделил съм малко пари, които ще подаря на болни хора. Всичко останало е за Мирела".

Това казва 38-годишният Реджеп Газиев от доспатското село Змейца. 12-годишната му дъщеря е в будна кома от 2014 г. и досега животът ѝ се поддържа със средства изцяло от дарения.

"Парите няма да ни променят, ние ще сме си същите, но детето ни ще е по-добре. Надеждата умира последна", казват в хор Реджеп и съпругата му Магдалена. Те смятат за знак от небето както неочакваната печалба, така и фактът, че детето им е още живо.

Още по темата

Мирела се родила в седми месец и тежала 930 грама. "Детето е с увреждания още от раждането си. Има хидроцефалия, не вижда и с двете очи, епилепсия, церебрална парализа и на по-късен етап изпадна в кома. Пращано е на консултации при най-добрите специалисти в страната", казва пред "24 часа" личният ѝ лекар д-р Велин Хаджиев от Доспат.

"Докторите казват, че е цяло чудо дете с толкова много болести чак до 12-годишна възраст да живее", споделя Реджеп. Сега е щастлив, защото, като я целуне, Мирела вече реагира, усеща и се усмихва.

"Емоционално внушение на един загрижен родител", коментират обаче лекарите.

От месец болната Мирела получава 930 лв. помощ от държавата. От тази сума обаче майка ѝ, която не може да работи, трябва да задели за осигуровки. На практика им остават около 500 лв.

Храната на Мирела, с която се поддържа животът ѝ, е специална и струва 700 лева на месец. Момичето се храни само с фризубин със сонда четири пъти дневно. Заедно с лекарствата и памперсите издръжката ѝ надхвърля 1000 лева месечно.

Детето лежи в поза ембрион, а целият живот на семейството се върти около леглото му. Стаята е обща за всички - и спалня, и дневна.

Досега Газиеви са се справяли изцяло с помощи от роднини, приятели, дарители и институционална подкрепа. През цялата минала година в Смолян организираха дарителски кампании за храната на болното момиче. До юни м.г. тя бе осигурявана чрез инициативата "Плюшено мече". За Мирела събираха пари и учениците от клуб "Милосърдие" в Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян. Деца от Смолян през лятната ваканция дори продадоха играчките си благотворително в помощ на Мирела.

По Коледа отец Иван от Нови хан му изпратил картичка, 10 шишета храна за Мирела и икона на Света Богородица.

"Мюсюлманин съм, но не хвърлих иконата. Видях знак на самата Коледа на една ябълка. Посегнах да я изям, беше изсъхнала, но на нея имаше кръст. Занесох я на майка и тя каза, че това е знак", казва Реджеп.

Твърди, че не е хазартен тип човек. Лотарийни билети рядко купувал. Печелившия го взел от Смолян. Дори забравил да го изтрие, присетил се посред нощ и отишъл до колата да го вземе. Смята, че случилото се е чудо на фона на мизерията, в която с години живее семейството му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: МирелалотарияРеджеп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
10
 
! Отговори
запознатата преди 7 години
Запозната сам със това семейство знам всяка болка и радост за информация на някои хора това дете е в това састояние поради лекарска грешка при раждането си престоява около час без кислород и бременоста протичаше много нормално заради безхаберието в тази даржава в една болница неможаха да осигорят кислород за едно живо същество което днес наричате жив труп.А значи които имат болни деца не трябват да живеят така се разбира по някои коментари.А доколкото това че се наказвало никои не го иска
28
7
 
2
 
! Отговори
родител преди 7 години
На никого не пожелавам да гледа детето си в такова тежко състояние, но все си мисля, че ако разполагам с ограничени средства 1. няма да си купувам цигари, 2. няма да си купувам лотарийни билети и 3. няма да си плащам осигуровките, с парите, които държавата дава за лечение/рехабилитация на дете с увреждане.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mutrite na hasarta saribavat bednite v bg dezata ni v eu darjava nama na vs agal kasina samo v bg hasarta e na vseki agal tapite igrajat i gi obitat mutritr milioneri super sa tah tap narod slaba darjava kak e koko dinev ohapala go balha s 10.000 lv po tv go davaha nie tsl jivot rabotim sa 185 lv pensia ne igraem hasart a pomagame na po bednite mutrite v bg sa milionerite 28 g
26
3
 
10
 
! Отговори
Отвратен преди 7 години
Дали е правилно живота но дете родено в 6.ти месец и по рано да се поддържа изкуствено и след това да бъде инвалид в тяжест на родителите? Това не е раждане , а аборт.До кога ще се създават насилствено инвалиди?Познавам семеиство с аборт на близначки . Едното почина , а другото е глухо.Не приемам.
25
0
 
21
 
! Отговори
Минала по тоя път преди 7 години
И на мен ми предричаха проблеми, дори спонтанен аборт, даже ми предлагаха нарочен такъв, заради проблемна бременност, даже ми казаха, че детето ми ще е с мозъчно увреждане. Но Бог си знае работата и детето ми, макар че се роди с проблеми, е 100% здраво, умно, енергично дете и никой не би и помислил през какво минахме. Само Бог решава.
24
6
 
3
 
! Отговори
Курте преди 7 години
ТрЕбва ли да хода да търкам билетче,като ме сполети беда?
23
3
 
60
 
! Отговори
Кривондел преди 7 години
Тук има много, много хора, които биха приспали Стивън Хокинг на мига, ми се струва. С голям нож режете, защото не ви е стигало подобно изпитание. Браво на хората, че правят каквото могат. А че хазартът докарва само нещастия - така е. Реджеп може би ще е голямо изключение, защото го води любов, не лакомия.
22
4
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Масовия про*ст българин очаква, когато в едно семейство има човешка трагедия, хората да не си позволяват елементарни неща, едва ли не да живеят, като животни. Защо си купува билет, защо пуши, защо не евтаназират детето.... Срам ме е от вас, ето това е животинско виждане за нещата, само че ако са на ваш гръб друга песен ще пеете.
21
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за едни милиарди които изчезват можехме да купим ТОП техника в медицината и от Германия и Австрия да идват да се лекуват при нас, вместо обратното.
20
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вероятно причината е в липсата на техника и адекватна медицинска помощ, непосредствено след раждането. Адмирации за родителите! И трите заболявания се лекуват, за съжаление не с 100 000 лева, както трябва и много информация, която едва ли им се предоставя от местните медици.
19
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 25Пич, върви запали свещичка, че това не ти е на главата. И спри да дънкаш глупости.
18
1
 
13
 
! Отговори
бременна преди 7 години
До Анонименна 27 съм :)
17
2
 
32
 
! Отговори
бременна преди 7 години
смея да коментирам, защото никога не съм очаквала че при здравословния начин на живот който водим с мъжа ми, при положение че и двамата никога не сме имали никакви здравословни проблеми, сега се оказа че бременността ми е с много висок риск от преждевременно раждане и съответно евентуални аномалии. Усилията които полагам, прегледите и изследванията на които ходя през 10 дни, купищата скъпи медикаменти... въобще не са по възможностите на всеки!!!
16
4
 
51
 
! Отговори
Николай преди 7 години
Драги малоумниц* по-долу, прегледите по време на бременността могат да засекат малък процент от евентуални аномалии, особено ако те гледат не особено кадърни лекари. Всички посочени заболявания може да са вследствие на преждевременното раждане, от което не е застрахован никой. Не говорете по такъв начин, защото днес децата ви и вие сте здрави, но утре може да не сте. Тогава ще разберете какво е болка, какво е да просиш, за да живее детето ти.
15
3
 
33
 
! Отговори
бременна преди 7 години
очевидно повечето коментиращи идея си нямат за купищата причини поради които едно бебе може да се роди преждевременно и да има изброените заболявания. Някои от тези причини въобще не могат да се видят по време на бремеността, други могат, но само при много високо специализиран специалист и с подходящата техника, каквато съм убедена че няма в това забутано място, както и в близките по-големи градове. Отделно, че да се следиш при някой наистина добър лекар трябват ПАРИ, каквито очевидно те нямат.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 18Няма да стане защото, не е швейцарски гражданин :/
13
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
100 бона пари ли са бе човек...
12
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако бях на негово място бих пробвал евтаназия в Швейцария.Ще е спасение за всички.
11
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 13Не заслужават капка уважение, защото вместо да потърсят адекватна медицинска консултация по време на бременноста, те са проявили безхаберие. Обрекли са едно дете на страдание през целия му живот.
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗащото когато осакатееш и няма кой да ти бърше г-за или трябва да платиш 100000 евро за операция пак това общество и тази държава ще ти помогнат...А ти как така реши че твоят живот е по-ценен от този на "живия труп"?