Поптодорова се споразумяла с прокуратурата за "Кремът на Елена"

Така избегнала присъда от 3 месеца до 5 години
5 мар 2017 10:38, Анисия Иванова
183
Поптодорова се споразумяла с прокуратурата за "Кремът на Елена"
Снимка: Facebook

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова се е разминала с опасността да получи присъда от 3 месеца до 5 години лишаване или ограничаване от свобода като се е възползвала от процесуалната възможност, позната у нас като споразумение с прокуратурата, научи "Монитор" от запознати с разследването.

При чисто съдебно минало най-често присъдата е условна, а само в по-редки случаи глоба, но глобата е запазена за крадците под 400 злоти, които се разследват не за престъпление, а за административно нарушение.

Съобщението на полската полиция, че българската гражданка, заловена да краде на летището "се е подложила на доброволно наказание" мина някак си между другото, тъй като и у нас има практика да наказват дребни крадци с плащане на троен или петорен размер на откраднатото, понякога дори без случаят да стигне до викане на полиция.

"Казусът с вашия дипломат е сериозно престъпление. В случая има престъпление, за което полският наказателен кодекс предвижда накзание лишаване от свобода от 3 месеца до 5 години. При маловажен случай извършителят подлежи на глоба, ограничаване или лишаване от свобода за срок от 1 години." - коментира анонимен източник от комисариата на полицията на летище "Фридерик Шопен" във Варшава.

Още по темата

Стойността на откраднатото от Елена Поптодорова според информацията на полската полиция е над 1600 злоти. "В случай като този, когато стойността е над 400 злоти, действително има престъпление, а не административно нарушение и случаят задължително минава през предварително производство. Една след като се съберат всички доказателства прокурорът взима решение за даване на лицето на съд", коментира Пьотр Махайски, един от водещите съдебни репортери в Полша.

На всяко едно лице, уличено в кражба, се предлага възможността за сключване на споразумение. Така се е случило и с Елена Поптодорова на 27 февруари т. г. когато към 15.30 е кацнала на летището във Варшава. След като е минала символичната "граница" с паспортен контрол и е установена самоличността й, бившият дипломат е била поканена дискретно за разговор с полицаите във връзка с предварително производство, по което заподозряна като крадец е била Поптодорова.

Българката, според официалното съобщение на полската полиция е признала вината си и се е съгласила на споразумение, което се състои в предлагане или приемане на определено наказание. Налице са били условията за споразумение - извършителката е възстановила щетите, като е върнала откраднатата стока, а за престъплението, за което е обвинявана се предвижда наказание под 10 години затвор.

Папката с разследването по случая "Поптодорова" все още се намира в полицията във Варшава и още не е внесена в прокуратурата. Това означава, че все още няма и произнасяне на съда за одобрение на споразумение с Елена Поптодорова, както и няма определен размер на глобата.

"Кремът на Елена" свърши

Имахме само една кутия от крема на "Герлен", но е продадена, на територията на цялото летище има само на "Заминаващи", но ако желаете можем да ви го поръчаме. Така обяснява момичето при касата на един от магазините на веригата "Аелия", която има верига от безмитни магазини за козметики на полските летища. Точно от такъв магазин на 24 февруари т. г. си тръгнала с кутия "Орхидея Империал" на "Герлен" и бившата ни посланичка в САЩ.

След "патрончетата" "Бич може" и крема "Пани Валевска" сега и кремът на френската компания се е превърнал в най-популярния козметичен продукт с "полска връзка". "Какво точно е станало, днес ме питаха и други българи, а вчера дори се обаждаха от България" - пита момичето.

Девойките не могат да повярват, че дипломат може да е посегнал да открадне. Случвали се кражби, крадяли и студенти и възрастни жени, но момичетата не знаят дали сред залавяните досега е имало други българки.

От "Крема на Елена" в Duty Free на летището в София "и  в склада няма". Най-скъпият козметичен продукт там е парфюм на "Том Форд" за 230 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
3
 
! Отговори
една преди 7 години
червива от пари излагация за един крем дебелоочие
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
pozdravlenia za Elena: Поптодорова се споразумяла с прокуратурата за "Кремът на Елена"Така избегнала присъда от 3 месеца до 5 години
136
0
 
5
 
! Отговори
Галина преди 7 години
Грешен вече да си слага магнитна защита на "Орхидея Империал",защото не само Еленка иска да се подмладява без пари. Червените баби не сдават властта така лесно на млади социалистки .Помада трябва,за да си горе.
135
3
 
3
 
! Отговори
крала Лена крема преди 7 години
кремчета, Ленчета и лечета.Всичко това съсипва кремчето на Ленчето зарад левчето.крала Лена кремакрема у безистенафанал я полименаи й смазал оня орган с кремадека го Лена цаптаремаи нема па нема текава Ленадека да си немаже органо со крема
134
1
 
14
 
! Отговори
х преди 7 години
на волен сидеров му беше отнет депутатския имунитет за дребно хулиганство. ще отнеме ли външно дипломатическия паспорт на хелън за кражбата и уронване името на дипломатическата гилдия и България?
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
целата история като погледнем кремчето и Еленчето показва че колкото и Еленчета да открадват въпросното кремче- от това кремът по грозене няма да стане. както и обратното: колкото и кремчете да открадне Ленчето от това Ленчето още по-грозна ще стане
132
3
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Стига вече с тая депресираща новина.
131
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кръстоносецТя не е еврейка, а Вие сте лъжец.
130
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До azМного добре сте го казали. Съгласна съм и подкрепям Елена. Мисля че е манипулация.
129
11
 
6
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Колко пъти трябва да се обясни на демократично мислещи хора че Елена е била само партийна в червената партия но никога комунист.Нейната фамилия е Поптодорова и няма никакво участие в червеното движение за разлика от фамилията Поптомов които са борци срещу фашизма и комунисти.Е.П.е класически ренегат крадец с една дума демократ.
128
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За принадлежността на елена поптодорова към партии и организации:1991г.основател и член на атлантическият клуб,член на бсп до 2001г.отюли 2001 член на ндсв,крадлив дядо я назначава за говорител на мвнр,от 2002г.до 2008 мадридският крадец я назначава за извънреден и пълномощен посланик в сащ.От2009 става член на герб като бат бойко я назначава от 2010 до 2016г.за посланик в сащ.От напускането и от посланическият пост във вашингтон става директор на американо еврейският център във варшава.
127
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полша вече забравиха за тая, е нас още и глозгаме костите. Няма ли толкова други новини, ами цяла седмица с една клептоманка се занимаваме. В полската преса е одразено само нейното обяснение за тел разговор, тука чудеса
126
2
 
8
 
! Отговори
крем за една крадла преди 7 години
Гръчлетата си имат приказка а убаата ЕленаЧехчетата- Елена Фибингерова=Елен-хермафродид ала допингоид а ние?ние имаме Елена Потопова, таа кр'адне и одма вади от джобо тескере на три езика- че е болна от клептомански сърбежи, правила за споразумение и пари за глоба.невервам да е еврейка. баба имаше приятелка еврейка- жената не е била у усето дипломатка, не беше клепушка, а си беше една нормална добра и много изстрадала женица( целото й семейсто са избите от оня с квадратниая мустак под носа
125
1
 
8
 
! Отговори
до 149 преди 7 години
бардакът там е пълен. все едни и същи хора си предават щафетата през последните 15 години. раздават картини и бутилки избрани сортове бг вина за лични цели, сякаш им е бащиния. богати хора са, на държавна софра цял живот, с всички облаги, привилегии и връзки. затова и кражбата на хелън не е случайна.
124
4
 
6
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 7 години
Другари, новината виси вече 10 часа! Ха пуснете нещо за Ким Чен Ун, да ни се стоплят душите.
123
2
 
19
 
! Отговори
до 151 преди 7 години
Не смесвай К.Георгиева с Е.Поптодорова:Поптодорова 40 години е живяла ПРИВИЛЕГИРОВАНО на висши служби, ПРЕДСТАВЯЙКИ 1.НРБ, 2.РБългария в ЕС.И има ДИПЛОМАТИЧЕСКИ паспорт, който като че е ПОЖИЗНЕНО.Но аз съм на 80 г. и не съм чувал за такъв ПРЕЦЕДЕНТ- дипломат да краде( дори ме е срам да го напиша).А това, че е била Директор на Еврейски Американски комитет за ЕС е ВИСШЕ доверие за РБългария.И ако е истина кражбата,тази персона "с"р"а на метеното"... Не може ДЪРЖАВНИЦИТЕ на РБългария да се правят,
122
9
 
16
 
! Отговори
Съмнява ме че работи преди 7 години
Съмнява ме че работи не за България а срещу България. Да се разследва кой я пратил, защо точно тя и т. н.Борисов и Плевнелиев са предатели и да се разследват и те.
121
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е един обран бостан.Затова започваме да крадем в чужбина.
120
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Шеврон не платиха ли достатъчно за лобирането за шистов газ в България? Малко плащат, не може едно кремче за 770 лева да си купи.
119
6
 
21
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Тая да върви при Кристалина и двете да не се връщат повече в България. Да вземат американско гражданство, ако нямат, и съответно българското да се отнеме. Поптодорова не е на българска служба и няма защо да се политизира постъпката и. Но защо има дипломатически паспорт, нямам идея. Не може да има такива закони. Преразглеждане и коригиране на закона, ако има такава кауза.