След принудителните мерки: Миньорите от "Оборище" с ваучери

Инспекцията по труда следи изкъсо ситуацията в мината
23 мар 2017 18:55, Петя Славова
3
След принудителните мерки: Миньорите от "Оборище" с ваучери
Снимка: архив, Булфото

Миньорите от мина "Оброчище" са започнали да получават днес забавените ваучери за безплатна храна за месец януари, след предприети принудителни административни мерки от страна на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".

На 14 март миньорите са получили и забавените за януари възнаграждения. По информация на самите работници ваучерите се дават на всеки, който отиде да ги поиска.

Още по темата

Инспекцията по труда следи ситуацията в мина "Оброчище" всекидневно от първия ден на протеста и предприема всички мерки в рамките на своите компетентности. Още на 10 март 2017 г. е стартирала проверка, след като контролните органи на Агенцията се самосезираха по публикации в медиите, че миньорите са започнали протест заради забавени заплати и ваучери за храна.

При нея е установено, че наистина има забавяне на възнагражденията, както и на ваучерите за безплатна храна, за един месец - януари, за което на работодателя беше потърсена административнонаказателна отговорност. Възнагражденията са били изплатени на 14 март.

За февруари ваучерите и заплатите трябва да бъдат изплатени до 30 март. Проблеми, свързани с прилагането на административните процедури от страна на контролните органи на ИА ГИТ, създава изключително затруднената комуникация с ръководството на "Евроманган" ЕАД не само при сегашната, но и при предишни проверки.

Лицето, с което досега е осъществявана комуникацията, след старта на проверката е заявило, че е в дългосрочен отпуск за временна неработоспособност, а контакт с изпълнителния директор няма и за осъществяване на такъв контакт е потърсено съдействие на полицията, уточняват от агенцията.
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 4 години
Я сега да си признаят, колко кинта се получават в плик, освен официалната 460лв.
2
0
 
7
 
! Отговори
Владо преди 4 години
За журналистите, Оборище, Оброчище - все тая ! Нещо като кино, вино ...
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този дъмпер не е в мина "Оборище" !