Идва ли краят на хартиената книга?

Консултант: Книгоиздаването е бизнес като всеки друг!
10 апр 2017 12:23, Екип на Bloomberg
11
Идва ли краят на хартиената книга?
Снимка: архив Reuters

От десет книги една е много печеливша, две си връщат инвестицията и седем са на загуба, коментира по Bloomberg TV Bulgaria литературният консултант и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Светлозар Желев.

Книгоиздаването е бизнес като всеки друг, каза гостът. "Той се подчинява на същите правила, но в него има и още нещо. Големият проблем в книгоиздаването в България е, че на него не се гледа въобще като на бизнес".

За книгоиздаването се мисли в контекста на неговата културна мисия и ролята му на сериозна част от културата, на нещо, което формира публики, добави Желев.

"На книгоиздателите се гледа като на мисионери или благотворители. Ако те бяха такива, нямаше изобщо да има книгоиздатели", каза .

"Факт е че има много издатели, които гледат на бизнеса си като на благотворителност, но за да оцелееш на пазара, трябва да гледаш на книгоиздаването и от бизнес гледна точка".

Кроят на хартиената книга бе чувствително преувеличен, каза още събеседникът.

Повече от разговора може да видите тук!


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той даже компактдискът не е изчезнал заради MP3-ките, а продажбата на плочи се увеличава. Повечето хора искат електронния вариант, за да го ползват удобно навън, а носител, за да си го редят на етажерката вкъщи. Дом без книги е най-тъжното нещо.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краят на хартиената книга не идва. В световен мащаб след голямо намаление от 3-4г. броя на продадените хартиени книги се увеличава, а на ерлектронните пада.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На телефон и таблет не е комфортно, но един електронен четец е по-удобен от телефона и хартията. Не съм против хартиените носители, важно е от време на време да се чете, че ще станем сите като Винету ако не обръщаме внимание на книгите.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки да чете на каквото му е удобно- хартия, телефон, таблет... не ми пука особено.
7
6
 
18
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Разбира се, че идва. Важното нещо в книгата е съдържанието, а не от какво е направена. Няма нищо по-удобно от това да имаш достъп до цялата си библиотека + всички нови издания в джоба си по всяко време. Прашните рафтове пълни с книги са история от 20-ти век.
6
2
 
23
 
! Отговори
времето преди 3 години
Чудесно е да държиш в ръцете си истинска книга, да я разтвориш и четеш -усещането е съвсем различно!
Чак след като прочетох какво съм написала по-горе, разбрах че съм използвала израза "истинска книга" - това говори достатъчно.
5
1
 
20
 
! Отговори
Надя Николова преди 3 години
Да се надяваме,че не,защото иначе не е същото.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали е хартиена или електронна няма значение , важното е човек да си плати за копието, същото важи за музика, филми и т.н. Нормално е носителите да еволюират, но авторите не бива да бъдат ощетявани .
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До redordead

БРАВО!!!
2
2
 
41
 
! Отговори
redordead преди 3 години
През живота си, всеки що годе нормален човек, трябва да прочете десетина книги, за да разбереш обаче кои са тези десетина книги, трябва да прочетеш 20 000 тома...
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Книгите както и филмите - болшинството е плява, за запълване на времето. Стойностните неща са малко. Сега книгите-плява се заместват от социалнтите мрежи, мобилни игри и прочие, а стойностните неща ще се четат както и преди.
Така че от моя гледна точка проблеми няма.