Битката на имената: Мартин и Александър, Преслава и Никол

Традиционните имена са предпочитани, но вносните ги изместват
18 апр 2017 09:07,
32
Битката на имената: Мартин и Александър, Преслава и Никол
Снимка: архив Reuters

От една страна традициите продължават да са достатъчно силни, така че типичните български имена продължават да бъдат много харесвани. Такива са Димитър, Николай, Никола, Стефан. От друга страна има и силен стремеж към нови имена и оригиналност. Това коментира главен асистент д-р Мая Влахова от БАН пред БНР.

"Има голямо съревнование между имената Георги, Александър и Мартин. При женските имена Никол е едно от най-предпочитаните. Едно от най-често срещаните имена при момичетата е и Преслава. Все повече женски имена завършват на съгласна, има и много мъжки имена, които завършват на гласна", посочи тя.

Някога хората са давали пожелателни или защитни имена на децата си, обясни д-р Влахова. Пожелателните имена обикновено са свързани с растения, животни, като идеята е била да са достолепни, красиви, устойчиви, да притежават качествата на съответното дърво, цвете или животно.

"Имена като Лимон и Портокал вероятно идват от там, защото това е свързано със стремежа към новото и необичайното. Този стремеж винаги го е имало. Това са сравнително нови имена, те не са наследени от древни времена. Защитните имена са свързани от наша гледна точка с "грозни имена". Вярванията на хората са били такива, че гониш злите духове и болестите с тях, затова е имало имена, които на нас ни се струват абсурдни. Такива са Калчо, Малчо, Гроза", посочи д-р Мая Влахова.

Според нея винаги е имало хора, които са имали стремеж да дадат на детето си уникално име и чрез него по някакъв начин то да се отличава.

"Въпросът е, че когато смениш контекста на едно дори обичайно за дадена култура име и кръстиш с него дете в друга страна, то звучи абсурдно понякога. Аз си спомням за една дама, която се наричаше Гизела и на нас това ни се струваше безкрайно екзотично и й се подигравахме, а всъщност това е едно много разпространено име, но в друг културен контекст", добави в заключение тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
mai, che Dinko e mnogo varvejno
24
3
 
4
 
! Отговори
Магдалена преди 7 години
А аз имам познат, който се казва Магдален
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинГеорги Димитров и Тодор Живков са примери за национални предатели и садистични сатрапи от новата ни история. Това обаче не означава, че те имат монопол върху традиционните български имена Георги и Тодор.
22
0
 
1
 
! Отговори
Темелко Пиперков преди 7 години
До Един българинА също и тези, на които им викат Пацо :)
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам доста приятели и роднини с деца до 10 год. възраст. Напълно е вярно. Е няма такава повтаряемост! Няколко Викторио-Викторовци, Алекс-овци, Мартиновци. За щастие Никол няма сред тях. А това с Мюмюн!!! Как не осъзнават колко е грозно. А това е най-разпространеното им(по-скоро обида)е в Кърджалийско.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинНадявам се влиянието на ефрейтора с нелепите мустачки върху световната истрия да не се съизмерва с влиянието на някои наши "изпълнители" с вид на травестити /независимо от пола/.Друг е въпроса, че родители, които кръщават децата си с имена използвани от кючекчии за псевдоними го правят именно по тази причина.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕкзотикА ние имаме Таная и Мартен:)))
18
1
 
15
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
За някои хора може и да е жалко , но много от фолкажииките имат хубави имена , гАлена , мария , преслава , румяна , десислава , камелия , васил , константин , анелия , ивана , гергана, райна.... Друга работа е , че е въпрос на време ,сред модерните родители да се наложат имена като исдислав , просто за толкова им стигат двете мозъчни гънки - с едната хейтят цял ден и с другата пазят равновесие.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До неразбралНаистина си илитерат. Това, че свързваш името Преслава единствено с кючек говори за крайно стеснения ти хоризонт от познания. А това, че травестит с българско гражданство използва псевдонима Азис, едва ли спира мюсолмани да именоват децата си с това масово за тяхната култура име.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 14.А защо не кръстиш сина си Фики ,или Азис?Такива красиви български имена.
15
7
 
8
 
! Отговори
неразбрал преди 7 години
14! Остави ми интересите на мира.Ти кръсти щерка си Преслава ,пък се прави на културен.Айде ,бегай.
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност масовите български имена са еврейски или гръцки. Единственото чисто българско име влязло в световната именна етимология е Борис.
13
1
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
до 12! Верно че много ти отива името.Затова си си го сложил за ник.Така да кръстиш и децата си.Само това "умен" да махнеш ,че разваля идилията.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До неразбралТова, че чалгарка използва за псевдоним едно красиво българско име не трябва да го прави нейна запазена марка. Фиксацията ти към кючекчийката не говори добре за културните ти интереси.
11
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност Преслава не е лошо име, просто е натоварено от носителката си негативно, а доколкото знам дори не й е истинското име. Все едно да кажеш, че Глория е грозно име, само защото най- известната му носителка у нас е чалгаджийка ( а и също е псевдоним).За мен най- дразнещи са трибуквените имена , нека ги запазим за домашните си любимци ;)
10
0
 
31
 
! Отговори
ЧЕСТНО КАЗАНО преди 7 години
Честно казано познавам един дядка -крадец ,който кръсти внучето си Симеон-Хасан.Голям мошеник излезе дядката , ама и внучето цял живот ще си носи хубавото име.
9
0
 
15
 
! Отговори
Екзотик преди 7 години
Ние имаме Иларислав-Александър в групата ;-)
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все повече женски имена завършват на съгласна, има и много мъжки имена, които завършват на гласна", посочи тя...:))) евро*ейски "ценности" - засилване на "мъжкото" в жените и "женското" в мъжете."никол" - може би "на кол" или "на к..." ? :)"мартин" - едно от най-тъпите мъжки имена, което винаги като го чуя имам усещането за женско име.хубаво мъжко име е "александър", някак си силно звучи
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не разбрах много от смисъла на статията. може би,че е досадно вече всички да са александра,мартин и виктория. още по-*** илиана - куин и патрик. но поне да не се връщаме към тотка,цонка,грую,тако,нако,цако,пеко,дако,труфка....
6
8
 
15
 
! Отговори
неразбрал преди 7 години
Колко ли простоват чалгар трябва да си ,за да кръстиш детето си Преслава?