Мрем по пътищата родни! Първи сме в Европа! Мерки, кога?

Средните стойности за общността са на половина от броя у нас
22 май 2017 17:00, Мария Захариева
144
Мрем по пътищата родни! Първи сме в Европа! Мерки, кога?
Снимка: архив, Bulphoto

България отново е на първо място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти /СБА/.

Основният показател, по който се сравнява безопасността на движение в отделните страни в Европа, е брой на загинали при пътнотранспортни произшествие на един милион жители, а по този критерий през 2016 г. нашата страна заема челна позиция с близо 100 загинали /99,7/ на 1 млн. население.

Още по темата

Още по-тревожно е, че се запазва тенденцията от последните години за ръст на жертвите у нас, е показал анализ на тема "Оценка на безопасността на движението по пътищата по области в България", изготвен от Атанас Вълев и Георги Младенов от Техническия университет в София.

През 2015-а загиналите са били 99 на 1 млн. жители, през 2014-а - 91,8 души, през 2013-а и 2012-а - 82 души.
По този показател за 2016 г. с най-малък брой на загиналите са Швеция, Обединеното кралство, Холандия, Испания, Дания, Германия, Ирландия. Средните стойности за ЕС са точно наполовина по-малко, отколкото в България - 49,99 убити на 1 млн. жители.

В последните години Европейската комисия е предприела редица инициативи за подобряване на безопасността в държавите-членки. Ако се съди по статистиката, те са дали резултат в по-развитите западноевропейски държави, но не и у нас, е отбелязано в съобщението на СБА.

През 2001 г. 54 900 души са загинали при пътни злополуки по пътищата в Евросъюза, а през миналата година този брой е 25 500. Спадът е забележителен - жертвите са наполовина по-малко. В България също има намаляване на загиналите, но не с такъв процент. През 2001 г. убитите са били 1011, а през 2016 г. - 708.

Авторите на изследването са отбелязали, че ако в ЕС има тенденция за намаляване на жертвите на 1 млн. жители, то тези стойности за България бележат значителни колебания. При среден брой 99,7 загинали на един милион в 18 области има повишаване на средното за страната.

Особено се открояват областите Ловеч с 263, Разград с 208, Видин със 169, Монтана със 163 и Силистра със 143 души загинали на 1 млн. население. Посочените области са с изключително високи стойности не само за България, но и за ЕС.

(БТА)


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да продължим статистика от същото изследване....
София - 31,7 загинали на 1 милион жители (42 загинали при население 1323637, а реално над 2 милиона)
Смолян - 36,6 загинали на 1 милион жители (4 загинали при 110000 население)
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТ е проблемът и за всеки с малко ум в главата това е пределно ясно. КАТ налага начина на шофиране по пътищата. Ако КАТ работи - правилата се спазват и катастрофите и жертвите са малко. В България КАТ не работи и има много катастрофи и жертви.
120
1
 
1
 
! Отговори
Врачанин преди 3 години
До Анонимен 127 Да се оправят пътищата , ама от БСП са против.Казват че асфалт не се яде.А и този месец не мина без земетресение във Вранча.Горките хора от Белене....
119
2
 
9
 
! Отговори
Американ преди 3 години
какво има за чудене - най-глупавите в Европа карат най-глупаво и опасно и в резултат се пребиват най-често.
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука има един който пише с няколко имена. Или е гений, или е извънземен. Нищо друго не е. Едва успявам да следвам нишката на мисълта му, явно не мога
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като за начало, първа мярка - да се замисли всеки!
116
0
 
6
 
! Отговори
men преди 3 години
малки човечета мачкани навсякъде - на работа, по различните служби и учреждения, от съседа мутрочалгопитек, от всеки с малко власт и парички, от шведи, от полюционери и т.н. и т.н. и като се качи едно такова малко човече на 15 годишна немска *** и става безснъртен танкист. ами да ама не, законите на физиката и простотията ходят по хората. за пианките и за шведите дето па карат без книжки па да не говорим. големи мъже пият по две шишета и карат....
115
0
 
10
 
! Отговори
племе преди 3 години
Нормални резултати от агресивното и неразумно поведение на болшинството българи!Разпадането на държавата е по план и няма да спре-огледайте се...
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като изключим жертвите пешеходци, които пресичат където им падне(5 На сто само са блъснати на пешеходна), но пак са жертви на ПТП, остават около 600 при ПТП кола-кола. Ако махнем и тези, които са в резултат на скапаните еднолентови пътища(предпоставка за челен удар, т.е. няма няма), ще останат стотина кандидати за наградата Дарвин, които няма как да спасиш. ОПРАВЕТЕ ПЪТИЩАТА И ТОГАВА УМУВАЙТЕ!
113
0
 
9
 
! Отговори
... преди 3 години
И какво като има катаджии... в Англия да не мислите че на 5 метра ИМА ... Просто хората са толерантни и не изпреварват на ЗАВОИ ... ОБВИНЯВАЙТЕ ПОПА ,но ние с тази история която имаме НЕ Я ЗАСЛУЖАВАМЕ !!!! Патриота за ме е този който си хвърля ФАСА в КОШЧЕТО !!!
112
2
 
4
 
! Отговори
сфинету и сфинетка преди 3 години
лош матриал сте бе...
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 120

А линейките как са със скороста а крива чУтУро
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само предполагам, че това намаляване на загиналите за година от около 1000 преди години се дължи на стъкмистиката. Управниците решиха, че това е приоритет и започнаха в справките на Пътната полиция да лъжат с починалите поради ПТП в болниците.
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя лента е за изпреварване - лявата или дясната?
108
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоростта, ганчовци! И празните ви пълни с бръмбари и лошотия картунести тикви!
107
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основната причина е, че тук живеят предимно ганчовци с манталитет на бай Ганчо!
106
0
 
6
 
! Отговори
Фитипалди преди 3 години
Мрем по пътищата родни! Първи сме в Европа!

В Европейския съюз, а не в Европа.

Първи в Европа и едни от първите в света са руснаците. И в това отношение са ненадминати - 18 убити на сто хил души население.
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русе контрол по улиците от МВР няма- хората бяха съкратени от София. Масово се кара не на къси, а на габарити или на специално монтирани светодиоди. Масово се използват аварийните светлини вместо мигачи. За останалите нарушения не говоря- те са много и на всяка крачка.
104
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВКЛЮЧВАНЕТО НА ФАРОВЕТЕ ПРЕЗ ДЕНЯ УВЕЛИЧИ ПОЧТИ ДВОЙНО ЗАГИНАЛИТЕ!!!

ПОЛУЧАВА СЕ ОТ ФАКТА, ЧЕ ЧОВЕК Е НЕПРЕКЪСНАТО ОЗЛОБЕН, ЧЕ ТРЯБВА ДА Е НА ВКЛЮЧЕНИ ФАРОВЕ И ОТ ОЗЛОБЛЕНИЕТО ВЪТРЕШНО СЕ ИЗНЕРВЯ А ТОВА ВОДИ ДО ВЗЕМАНЕ НА ПО-ГОЛЕМИ РИСКОВЕ И ВЪРШЕНЕ НА ГЛУПОСТИ!!!!

ОСНОВНИЯ ВИНОВНИК ЗА УВЕЛИЧЕНИТЕ ПЪТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ Е НА БУДА!
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В изброените държави стойностите са ниски, защото държавата изпълнява и налага качество,контрол и санкции или веднага получаваш съответното наказание и честитка със солидна глоба(корупция има по високите етажи и за големи суми). А в Бг всичко е отражение на случващото се в държавата, която е абдикирала от всеки и всичко и в услуга на олигархията и разклоненията й.Правилата се налагат ,доброволно никой не ги изпълнява