Картини на родни художници в хотелите? Защо не!

Освен бутилка вино, туристите може да вземат за спомен и... картина
5
Картини на родни художници в хотелите? Защо не!
Снимка: Булфото, архив

Туризмът има потенциал да бъде огромен консуматор на съвременно българско изкуство, смята зам.-министърът на културата Румен Димитров.

Още по темата

Заради това той пое ангажимент да съдейства произведения на повече български автори да бъдат представени в хотелите и да подкрепи възможността хотелиерите да купуват и поставят съвременно българско изкуство, да създават колекции, използвайки универсалния език на изкуството, да представят културното наследство на България.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов напомни, че реномирани хотели имат традиция да излагат произведения на изкуството на големи имена, като това е част от авторитета, който градят и допълни, че всеки турист, освен бутилка вино, би отнесъл за спомен и една картина.

Той коментира, че туризмът започва от първата минерална вода на летището и стига до културата и посочи, че понятието "културен туризъм" е основата и лицето на туризма.

Културният туризъм, и в частност този за посещения на оперни спектакли, допринася за развитието на сектора, каза директорът на Софийската опера Пламен Карталов и изтъкна, че няколко хиляди хотелски стаи са ангажирани при представления на операта.

Рашидов подкрепи идеята на Карталов да има музей на българската певческа оперна слава, за който се чака одобрение на министъра на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи имена ли? Да сложат интересни хубави картини на художници от всяка възраст, много малко се популяризират художниците у нас въобще.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добрия спомен ще е да изритат собственика на хотела в муцуната. Има защо!