България изнася богатство – безценните билки, търсени на Запад

Годишно у нас се добиват 15 000 тона, 80% от тях се изнасят
21 юни 2017 08:08, Елка Василева
45
България изнася богатство – безценните билки, търсени на Запад
Снимка: flickr

България успява да преработва нищожни количества от билките, които се берат у нас. Едва 5% от 15 000 тона лечебни растения, които се добиват годишно, остават в страната.

Страната ни е изключително богата на лечебни растения. Годишно у нас се добиват средно около 15 000 тона билки. Това нарежда България в челната петица по производство и износ наред с Индия и Афганистан.

80% от тези количества обаче заминават зад граница, заяви Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите и производителите на живи храни в България пред "Труд".

Сериозни количества от родните билки се пласират в Европа, стигат дори до Африка и Америка. Лечебните ни растения заминават предимно за Германия, Австрия, Англия, Кипър.

„България традиционно е ресурсна страна на световния билков пазар. От десетилетия сме в списъка на тези страни, защото имаме изключително богата и разнообразна природа. Имаме много видове и диворастящи находища. Ние сме от първите няколко страни в света по износ.

Нещата обаче много се променят в световен мащаб, с тях и начините, по които се преработват продуктите и тези, в които се включват билки са все повече и повече.

"Интересът към този пазар е огромен. Би било нормално държава като България, която има стремежи и претенции да бъде наравно с другите европейски страни, да обръща малко повече внимание на преработвателната промишленост. Това е всъщност основният проблем. Билките трябва да са наш национален приоритет. Те са ни богатство", обясни ситуацията Светлана Аладжем от фондация "Информация и природозащита".

По думите й има много хора, които се опитват да преработват у нас. Затова по всякакъв начин трябва да се търсят възможности за поощряване на преработвателната промишленост.

Според берачи и търговци държавата не се занимава да стопанисва това богатство, каквото са билките.

"България е единствената страна в ЕС, която има Закон за лечебните растения и това е, защото имаме ресурс. Никой в Европейската комисия обаче не се занимава с билките. А нашите държавни институции през последните години основно се грижат по въпроси, повдигнати им от комисията", допълва Аладжем.

Въпреки че в програмата за развитие на селските райони мерките са така организирани, че реално не се стимулира отглеждането на лечебни растения, хората у нас се интересуват и интересът към лечебните растения се увеличава.

"Сред най-кадърните, подготвени и образовани билкозаготвители са инженери лесовъди, ботаници, агрономи. Те се насочиха към създаване на собствени плантации. Част от насажденията са от култивирани билки, които освен че задоволяват нуждите от определени количества лечебни растения, но и съхраняват определения вид от изчезване. Това са билки с доказани през вековете лечебни свойства. Сред тях са градински чай, мента, маточина, лавандула, невен", разкрива Емил Елмазов.

Той допълва, че вещи билкари успяват да съхранят естествените находища на диворастящи растения с ценни качества. Благодарение на това има оформени плантации от зимзелен, върбинка, многоцветна върбовка.

В България има над 700 вида билки, а около 250 от тях се изнасят. Има и забранени за бране лековити растения. Сред тях са корен от бял оман, медицинска ружа, както и такива с ограничителен режим – лазаркиня, божур, уточни Елмазов.

В момента билкарството се е превърнало в поминък за над 250 000 души. Най-чевръстите берачи успяват да препечелят по 50-70 лева на ден.

Според Емил Елмазов заради обилните валежи тази година е благоприятна за билковата реколта. Благодарение на влагата има изключително добър добив на роза. Изкупната цена първоначално е била висока от 2-3 лева за килограм, но след това е паднала на 1,20-1,50 лева за килограм. Сред хитовите билки това лято е блатният тъжник.

Работещи в бранша искат да се въведе билкарски билет.

Емил Елмазов апелира, че всички, които практикуват дейност, свързана с билки, трябва да спазват действащата нормативна уредба. Изискванията са фиксирани в Закона за лечебните растения. Държавните такси не се плащат от берачите, а от билкозаготвителите – фирмите, които изкупуват и обработват билките.


45
Още по темата: билки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
4
 
! Отговори
Stereo преди 3 години
Има какво да се прави с билките, влагат се в лекарства, козметика. Което си е цяла високотехнологична продукция, изисква инфраструктура, предприятия, мениджмънт, капитали, образовани хора. Печалбата ще е хиляди пъти по-висока от сегашната.

В момента за да изкупуваш билки ти трябва БМВ на старо, кантар, потник да ти се виждат мускулите.

Има разлика.
41
4
 
4
 
! Отговори
dp преди 3 години
Руските слуги веднага гракнаха по зададения тон, каква изненада.

А какво има в новината - изнасяли се билки. И какво, по-добре е да изгният вместо да бъдат продадени някъде някак, ей умствено изостанали руски слуги бе.
40
2
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
През комунизма никой не ровеше в кофите, защото там нямаше нищо. То в магазина нямаше нищо, камо ли в кофите.
39
2
 
2
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Е и кой е виновен, бай Тошо или продажната българска минцифайка?
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Еееех, наивнико!

Точно при бай ти Тошо *** получиха гражданство и права.Дадоха им държавни апартаменти.
Единствените които спокойно правиха частна търговия внасяна от турски тирове бяха ***.
Имах комшия ром от Пазарджик. Хващаха го на пазара, вкарваха го в милицията. След 20 минути виждахме как жена му с една торба тича при началника на милицията, носи два чифта дънки и само след 5 минути комшо излизаше от задния вход на милицията и отиваше на магистралата за нова стока.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво да го правим това богатство, ако не го изнасяме? Да си го изпушваме може би?
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде пак държавата ми е виновна, защото имам две ръце завряни в дупето! Това което може да направи държавата, е да се меси възможно най-малко, фактите са повече от красноречиви - в секторите в които се държавата активно се меси, има корупция, има монополизация и в по-добрия случай застой, обратно в тези в които не се меси има растеж. Така че тези простотии със закони, регулации, разрешителни режими и субсидии, само ще погребат тази индустрия.
35
4
 
4
 
! Отговори
До Еееех, наивнико! преди 3 години
Виж сега демократино, при бай Тошо римляните нямаха думата и не смееха да гъкнат извън гетото си.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Еееех, наивнико
А защо мислиш че само мънговците берат билки? А и какво да правят когато могат да изкарват само по 5 лв на ден? Тариката продава билките на петорна цена. Това не е пазарна икономика а див капитализъм.
33
3
 
4
 
! Отговори
Еееех, наивнико! преди 3 години
До A mamoo

Бай ти Тошо внесе неколкостотин хиляди от онези,чиито деца и внуци днес берат билки и гъби в Балкана, но ги берат така, че ги унищожават до корен и след няколко години не ще имаме нито гъби, нито билки.
Тези същите най-напред унищожиха овощните масиви, като чупеха клоните, та да берат, седнали на сянка. По същия начин унищожиха голяма част от липите
Сега доунищожават горите и селата - секат дървета, изкореняват билки,"обезкостяват" къщи като палати.
А какво са посадили или построили?
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Износ на билки и млади хора ... типично за страна от третия свят
31
5
 
2
 
! Отговори
A mamoo преди 3 години
Изнасяли билки, да няколко човека стават богати като крез , за сметка на хилядите които събират билките за 5 лв на ден. Едно време при бай Тошо такива тарикати не вирееха.
30
2
 
19
 
! Отговори
Stereo преди 3 години
Износа на билки не е за хвалене, печалбата идва ако ги преработваме и ги изнасяме като полуфабрикати или крайни продукти. За целта са нужни технологии, инвестиции, държавна намеса. Изнасянето на първична суровина си е мизерия..

Държавна намеса по всяка вероятност има де, под формата на корупция..
29
10
 
16
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
ТОГАВА ИМАШЕ КАЙМА БОЛ, МЕСО КОЛКОТО СИ ИСКАШ, СИРЕНЕТО С БУЦИТЕ СЪМ ГО ЯЛ ПЕ.Д.Е.РАСЧЕ, НЯМАШЕ ГЛАДНИ, НЯМАШЕ ПРОСЯЦИ И МЕКИ КИТКИ КАТО ТЕБ. ТЕ БЯХА В ЛАГЕРЧЕТАТА, ПРИ ПРАСЕНЦАТА
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКВО ГИ ТОПЛИ ХОРАТА ? ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ ИМАТ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ИЗНОС, НАВСЯКЪДЕ, ВСИЧКО Е МАФИЯ ! ДОКАТО ИМА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ЩЕ Е ТАКА ! АЛЧНОСТТА, ЛАКОМИЯТА ЩЕ ВЗИМАТ ВРЪХ И РОБСТВОТО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА
27
14
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
"При онази беднотия" не ровиха по кофите...щото бяха празни....и един VEF се ползваше по 20 години...писна ми от носталгични посттекезесари!
Хак ви е мизерията - и кофите ви са "много"!
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС И ЗАПАДНИТЕ БЪЛГАРОМРАЗЦИ ВЗЕМАТ ВСИЧКО ЦЕННО В ЗАМЯНА НА Б.О.КЛУЦИТЕ ИМ, ОТРОВИТЕ
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Златото ,златото !!!! Билките са трохи в сравнение със златото. Златото за милиарди .
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отговор Ами при онази беднотия нямаше клошари и не ровеха по кофите . Вкл . и ромите.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АКО МОЖЕШЕ ВРАГОВЕТЕ НИ ОТ ЕС ДА ЗАБРАНЯТ И ТОЗИ ИЗНОС АХ С КАКВО УДОВОЛСТВИЕ ЩЕШЕ ДА ГО НАПРАВЯТ ! ДА НО ТОВА НЕ Е КАТО СВИНСКОТО И МЛЯКОТО ДА ВИРЕЕ НАВСЯКЪДЕ ! МААААМ