Водата може да поскъпне заради обезлюдяването

Не е логично да мислим, че сме богата на вода държава, според зам.-министър
46
Водата може да поскъпне заради обезлюдяването
Снимка: архив, Ройтерс

Обезлюдяването на населените места може да доведе до поскъпване на водата. Това прогнозира заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова пред БНР.

"В момента сме длъжни да изградим инфраструктура, така че да се покрият нуждите и да се предоставят услуги на населението, но в същото време сме изправени пред демографска ситуация, която ще направи тази инфраструктура изключително скъпа за поддръжка в бъдеще", обясни тя.

Според Крумова е нелогично да смятаме, че България е богата на вода държава, защото на много места има проблем с питейното водоснабдяване, с липса на вода, тоест имаме проблем както с качеството, така и с количеството на водните ресурси.

Затова според нея е от особено значение да изградим модел, който е устойчив по отношение на водоснабдяването и изгражданетона инфраструктура, която да бъде ефективна. Целта е да се постигне достатъчно добро качество на услугите за водоснабдяване, но също така и на канализационните услуги и пречистването на отпадните води с цел предотвратяване на замърсяването на водни обекти.

Ние разработваме в момента една цялостна стратегия за финансиране на сектора ВиК, което не се отнася единствено за малките населени места, тъй като секторът се характеризира с някои особености, една от които е остаряването на мрежата и недостатъчно поддържана мрежа. Втората характеристика на този сектор е голяма загуба на вода, каца зам.-министърът.

Малина Крумова заяви, че в седем области все още няма консолидиран ВиК оператор и те няма да могат да кандидатстват за европейско финансиране, за да обновят и подобрят водоснабдителната и канализационната си инфраструктура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
водата е природна даьеност ,която ни продават.а вуздухът колко ще струва . а?че и на концвсия
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега се сетих как лицето Иван Иванов от ДКВР каза, че социално поносимата цена за кубик в София била 10.00 десет лева. А сега е май около два лева. Каквото и да значи това. Може би една идея преди да разбиеш на някого главата
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези наистина ще ме накарат да правя сондаж. Изобщо да не си мислят,че ще искам някакви разрешения, позволителни и подобни щуротии. Да не говорим, че изобщо няма да го регистриран. В този разграден двор е ясно, че всеки се спасява сам.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водата поскъпва, защото цветното население не се къпе, но вода в махалата се лее на воля. А водните дружества не могат да ги накарат да плащат. И това го калкулират като загуби по мрежата. Иначе нова мрежа не правят, а само кърпят една и съща тръба по сто пъти. София да не е безлюдна, ама пак поскъпва водата
33
0
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Заради обезлюдяването няма да има нужда от водоподаване.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ще поскъпва? Тяхното да не се изгуби ли? А какво качество ще предложат за повечето пари? Сега в "питейната" вода има кафява ***. После ще я махнат ли? Къде ми е сметката да плащам повече и да купувам вода за пиене от магазина. ? И да ми се повреждат перални , бойлери и тръбопроводи от калната вода. При положение, че половината град е с нови пластмасови тръбопроводи
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Елифда време е на тези търтеи в управлението да им се иска сметка!
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те хората избягаха щото не могат да си плащат сметките, сега за тези, които са останали отново поскъпване, а като работим за 2-*** защо не не ни плащат двойна заплата, че да можем да плащаме двойните цени на сметките?...
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо като намалее потреблението на една услуга, цената й се качва? Защото печалбите трябва да се запазят същите.
28
0
 
17
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Следващото повишение на водата ще е за това че идва студена .
27
0
 
12
 
! Отговори
Елиф преди 6 години
А за обезлюдяването кой е виновен? Пак ли ние, обикновените граждани, ще плащаме за чужди грешки?
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В бойколандия всичко поскъпва - горива, ел.енергия вода! Посочете нещо което е поевтиняло!
25
0
 
21
 
! Отговори
Навремето преди 6 години
Един евреин каза: Ние от пустинята направихме рай,а вие,от рая- пустиня. Тия ще ни докарарат до там,да чакаме дъжд,за да се изкъпем,ако и на него не му сложат цена. Ами,хак ви е!
24
2
 
2
 
! Отговори
маке преди 6 години
я вода не пием д-р ............. ми е забранила
23
0
 
18
 
! Отговори
Еха преди 6 години
Ще плащаме за тези които ги няма.А,вие политици защо не плащате за това което искате да свършите,а не вършите.
22
1
 
11
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
Po neinata logika v Sofia triabva prez mesec da svaliame cenite...Offca...
21
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато диплома се получава след провеждане на упражнения по гръб, се получават "кадри" като Крумова и прочие слугинаж.
20
2
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Копай, копай, то и съседа ти още преи много години изкопа септична яма до твоя кладенец дето го копаш. Пии на съседа ..... и да ти е сладко.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вода има предостатъчно, но мафията и водата ще затрие с алчността си. Всички виждате що за стока са дебеловратите демократи-бизнесмени.
18
0
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Вода си имаме достатъчно, но не знаем как да я оползотворим. Нямаме пълноводни реки, но за сметка на това имаме много малки и чисти такива.