Хладилникът влияе на чувствата ни към властта, те – песимистични

40% от българите са с усещане за по-лош стандарт, според проучване
38
Хладилникът влияе на чувствата ни към властта, те – песимистични
Снимка: архив, БулФото

Песимизъм преобладава в обществото ни за развитието на страната. Само 18% разчитат на подобрение, докато песимистите, очакващи влошаване, са близо два пъти повече – 34%. Данните са от национално представително проучване на Агенция "Медиана", проведено в периода 12-18 юли сред 1002 души.

Близо 40% от хората живеят с усещане за влошаване на материалния стандарт на домакинството си. Положително развитие в благосъстоянието на семейството си отчитат 18%.

Песимизмът по отношение на развитието на страната, както и усещането за спадащ личен стандарт, дава отражение и върху отношението към правителството.

Социолозите наблюдават подчертан скептицизъм - близо два пъти повече са хората, според които новото управление разочарова, спрямо тези, на които то вдъхва надежда (54% : 26%). 

22% вярват, че правителството "Борисов 3" ще успее да подобри положението в страната, докато опасяващите се, че тази власт ще го влоши, са 30 %.

Най-голям е делът на хората (38%), които смятат, че нищо няма да се промени – нито към добро, нито към по-лошо.

Засега този скептицизъм към властта не се насочва към търсене на политическа алтернатива. Социолозите уточняват, че изследването е проведено преди скандала със суджуците, който вероятно ще се отрази на обществените нагласи.

Съотношението на електоралните предпочитания показва картината, която с леки промени се наблюдава вече повече от половин година.

ГЕРБ привлича традиционните си избиратели, които са в рамките на една четвърт от пълнолетните граждани. Не се наблюдава и разочарование и намаляваща подкрепа сред тях – това са и основно оптимистите както за перспективите пред страната, така и по отношение на личното им материално благосъстояние. 

БСП очевидно е преодоляла кризата на доверие, характерна за 2015/2016 година и се намира на около 3% след основния си политически опонент.

Участието във властта не се е отразило негативно на Патриотите. Те запазват своите симпатизанти в обема от преди предсрочните избори. 

"Воля" е понесла тежки удари върху имиджа си – вероятно в резултат от повдигнатите обвинения към Веселин Марешки и други членове на формацията. Все още обаче е на границата за влизане в парламента.   

ДОСТ практически е изчезнала от политическата карта вътре в страната. ДПС продължава да бъде основната партия на българските турци и на пръв поглед не изглежда да е понесла особени щети от ДОСТ (в рамките на избирателите в страната).

"Реформаторският блок" продължава да води своеобразен "задгробен живот". Въпреки фактическия му политически разпад, значителна част от избирателите (3.5 %) заявяват, че на едни избори биха гласували за него.        

Изследването е национално представително за страната, проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 души в 125 точки (гнезда) в страната и реализирано от Агенция "Медиана".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПо-добре Русия, отколкото САЩ. Знам какво беше преди и виждам какво е сега. ----------------------------------И преди и сега сме си руска провинция. Къде го видяхте тоя САЩ в България незнам. Руски шпиони и агенти като Луканов, САТАНИшев, *** ни управляват ама виновни били американците. Руската пирамида КТБ ни открадна МИЛИАРДИ, ама виновни били американците.Руската шпионска *** беше главната приватизаторка при костФФ ама виновни били американците и демокрацията
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре Русия, отколкото САЩ. Знам какво беше преди и виждам какво е сега.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Засищам се основно с хляб открай време, нищо не се променило.
20
1
 
23
 
! Отговори
123 преди 6 години
Този парламент и правителство се компрометираха само за три месеца. Трябват ни не избори, а социална революция.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Колко си прав ! Народа спи всекидневно има локални ,малко протести ,недоволства ,всеки божи ден има агресия ,побоища и всичко е породено от недоволството на българина от бедност за 80 %от нацията и преяждане със суджуци ,с имоти ,с пачки на останалите 20 % от нацията. Политиците нямат наяждане,апетита им расте с преяждането оставихме се трима дебелаци да казват колко трябва да яде раята и колко им е нужно на тях да напълнят търбусите си !
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо и никога няма да се оправи в тая държава! Докато народа спи, това ще е реалността - празни хладилници и цепене на левчето на две.
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да се е съмнявал, че червеното влечуго Кольо Колев ще даде добри резултати за правителството? В ход е руска завера за дестабилизация на кабинета, в киято са се включили полицейските синдикати, "работодателите" и руските агенти в НС.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вашта кожа! Как да не влияе!!!Затова НЕ гласувах на последните избори!Затова се опитаха да ни задължат да ИМ гласуваме! Ама номерът не ИМ мина!Както не минава и номерът с класовете!!!
15
2
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Е как да съм оптимист след такава статия ?!Народът е все така *** и пак ще гласува да го управляват, доят, стрижат и т.н. същите селски тарикати!УФСИ!
14
1
 
10
 
! Отговори
Шпек Салам преди 6 години
Дами и Господа народни представители, Баце суджук не яде!Баце спазва "евро-атлантическите" ценности - набива предимно луканки и пастърми (от към страна мезета), но не и суджук!Това е доказан научен ФАКТ - описан още от Карл Май във "Винету" !Така че, Баце нЕма лоши чувства към властта !
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Положемнието не е песимистично,а направо отчайващо.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пастърмата прави мандата.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NAPROTIV BSP SE NAMIRA NA PARVO MYASTO DALEC PRED GERB,KOITO SAS SUDGUZI I BORSH SE ZADAVIHA.
10
0
 
10
 
! Отговори
PD преди 6 години
Да, за това един мъдър човек е казал: гладния нахрани, жадния напой, и после говори за вяра.Консуматорското общество, в БГ все още не се е състояло, а глад, такъв какъвто са виждали баби, може и пра баби, съвременното БГ общество в цялост, не познава.Звъненето на тази струна,няма да има нужния резонанс, а на манипулаторите процедурите се пишат отвън, за това, са ни кабинетни, трансформациите. И накрая пак една горчилка остава. Но и народа, бавно, но се осъзнава.
9
2
 
23
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТ- помияр преди 6 години
Аз съм заредил хладилника със СУДЖУК и Бахур, затова имам доверие в шайката ТИКВИТЕ 3....
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Ако в хладилника няма суджук, тогава чувствата са лоши..а който не обича суджук ?
7
4
 
8
 
! Отговори
PD преди 6 години
Даже няма да коментирам по темата.Не от глад страда Българина, макар и да има хора в този момент, които да са гладни. С хляб и зрелища се обработват други народи. И когато номера не мине, пак ще почнат да обясняват, че им трябва друг народ, или че Българина бил глупав.Е научете си урока, щом искате да водите, точно този народ.Смешници!
6
1
 
11
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТ- помияр преди 6 години
До коментар номер 5: Блажени са вярващите, защото тяхно е царството небесно!!! ( Библията 11:47)
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам вяра, че при Борисов 12 нещата ще се оправят. Имайте търпение.
4
2
 
22
 
! Отговори
ГЕРБ = БГ ДПС преди 6 години
Тиквата е несменяем. Има ромовете (храни ги със суджук), има Калинките и семействата им (храни ги с високи заплати и "комисионни"), има и корпоративния вот на обръча си от фирми (не гласуваш правилно - уволнен си). ГЕРБ е българското ДПС - партия-мафиотска структура. Докато "ходите за гъби" и слушате какво ви дрънкат наведените медии, Тиквун е несменяем. Запомнете какво съм ви написал и помислете поне за децата си.