Хладилникът влияе на чувствата ни към властта, те – песимистични

40% от българите са с усещане за по-лош стандарт, според проучване
38
Хладилникът влияе на чувствата ни към властта, те – песимистични
Снимка: архив, БулФото

Песимизъм преобладава в обществото ни за развитието на страната. Само 18% разчитат на подобрение, докато песимистите, очакващи влошаване, са близо два пъти повече – 34%. Данните са от национално представително проучване на Агенция "Медиана", проведено в периода 12-18 юли сред 1002 души.

Близо 40% от хората живеят с усещане за влошаване на материалния стандарт на домакинството си. Положително развитие в благосъстоянието на семейството си отчитат 18%.

Песимизмът по отношение на развитието на страната, както и усещането за спадащ личен стандарт, дава отражение и върху отношението към правителството.

Социолозите наблюдават подчертан скептицизъм - близо два пъти повече са хората, според които новото управление разочарова, спрямо тези, на които то вдъхва надежда (54% : 26%). 

22% вярват, че правителството "Борисов 3" ще успее да подобри положението в страната, докато опасяващите се, че тази власт ще го влоши, са 30 %.

Най-голям е делът на хората (38%), които смятат, че нищо няма да се промени – нито към добро, нито към по-лошо.

Засега този скептицизъм към властта не се насочва към търсене на политическа алтернатива. Социолозите уточняват, че изследването е проведено преди скандала със суджуците, който вероятно ще се отрази на обществените нагласи.

Съотношението на електоралните предпочитания показва картината, която с леки промени се наблюдава вече повече от половин година.

ГЕРБ привлича традиционните си избиратели, които са в рамките на една четвърт от пълнолетните граждани. Не се наблюдава и разочарование и намаляваща подкрепа сред тях – това са и основно оптимистите както за перспективите пред страната, така и по отношение на личното им материално благосъстояние. 

БСП очевидно е преодоляла кризата на доверие, характерна за 2015/2016 година и се намира на около 3% след основния си политически опонент.

Участието във властта не се е отразило негативно на Патриотите. Те запазват своите симпатизанти в обема от преди предсрочните избори. 

"Воля" е понесла тежки удари върху имиджа си – вероятно в резултат от повдигнатите обвинения към Веселин Марешки и други членове на формацията. Все още обаче е на границата за влизане в парламента.   

ДОСТ практически е изчезнала от политическата карта вътре в страната. ДПС продължава да бъде основната партия на българските турци и на пръв поглед не изглежда да е понесла особени щети от ДОСТ (в рамките на избирателите в страната).

"Реформаторският блок" продължава да води своеобразен "задгробен живот". Въпреки фактическия му политически разпад, значителна част от избирателите (3.5 %) заявяват, че на едни избори биха гласували за него.        

Изследването е национално представително за страната, проведено е в периода от 12 до 18 юли 2017 година с 1002 души в 125 точки (гнезда) в страната и реализирано от Агенция "Медиана".


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
По-добре Русия, отколкото САЩ. Знам какво беше преди и виждам какво е сега.
----------------------------------

И преди и сега сме си руска провинция. Къде го видяхте тоя САЩ в България незнам. Руски шпиони и агенти като Луканов, САТАНИшев, Курнелия ни управляват ама виновни били американците. Руската пирамида КТБ ни открадна МИЛИАРДИ, ама виновни били американците.
Руската шпионска Курнелия беше главната приватизаторка при костФФ ама виновни били американците и демокрацията
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В интерес на истината, храна в Бг - под път и над път. Определено хората плюскат на корем. Разбира се, само някои хора. При д е м о кра цията е така. Преди нея пък беше още по-така. На фона на тежки ежемесечни разплащания обаче, сега положението на хорицата се влошава с всяко изминало полугодие. А ония по креслата си дигат ли дигат доходите. Мистерия. Преходът продължава, дъното го задминахме, летим в неизвестното поддъние. Епично.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре Русия, отколкото САЩ. Знам какво беше преди и виждам какво е сега.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засищам се основно с хляб открай време, нищо не се променило.
22
1
 
23
 
! Отговори
123 преди 3 години
Този парламент и правителство се компрометираха само за три месеца. Трябват ни не избори, а социална революция.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25
Колко си прав ! Народа спи всекидневно има локални ,малко протести ,недоволства ,всеки божи ден има агресия ,побоища и всичко е породено от недоволството на българина от бедност за 80 %от нацията и преяждане със суджуци ,с имоти ,с пачки на останалите 20 % от нацията. Политиците нямат наяждане,апетита им расте с преяждането оставихме се трима дебелаци да казват колко трябва да яде раята и колко им е нужно на тях да напълнят търбусите си !
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо и никога няма да се оправи в тая държава! Докато народа спи, това ще е реалността - празни хладилници и цепене на левчето на две.
19
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой да се е съмнявал, че червеното влечуго Кольо Колев ще даде добри резултати за правителството? В ход е руска завера за дестабилизация на кабинета, в киято са се включили полицейските синдикати, "работодателите" и руските агенти в НС.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вашта кожа! Как да не влияе!!!
Затова НЕ гласувах на последните избори!
Затова се опитаха да ни задължат да ИМ гласуваме! Ама номерът не ИМ мина!
Както не минава и номерът с класовете!!!
17
2
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 3 години
Е как да съм оптимист след такава статия ?!
Народът е все така прост и пак ще гласува да го управляват, доят, стрижат и т.н. същите селски тарикати!
УФСИ!
16
1
 
10
 
! Отговори
Шпек Салам преди 3 години
Дами и Господа народни представители, Баце суджук не яде!
Баце спазва "евро-атлантическите" ценности - набива предимно луканки и пастърми (от към страна мезета), но не и суджук!
Това е доказан научен ФАКТ - описан още от Карл Май във "Винету" !
Така че, Баце нЕма лоши чувства към властта !
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положемнието не е песимистично,а направо отчайващо.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пастърмата прави мандата.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
NAPROTIV BSP SE NAMIRA NA PARVO MYASTO DALEC PRED GERB,KOITO SAS SUDGUZI I BORSH SE ZADAVIHA.
12
0
 
10
 
! Отговори
PD преди 3 години
Да, за това един мъдър човек е казал: гладния нахрани, жадния напой, и после говори за вяра.
Консуматорското общество, в БГ все още не се е състояло, а глад, такъв какъвто са виждали баби, може и пра баби, съвременното БГ общество в цялост, не познава.
Звъненето на тази струна,няма да има нужния резонанс, а на манипулаторите процедурите се пишат отвън, за това, са ни кабинетни, трансформациите. И накрая пак една горчилка остава. Но и народа, бавно, но се осъзнава.
11
2
 
23
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТ- помияр преди 3 години
Аз съм заредил хладилника със СУДЖУК и Бахур, затова имам доверие в шайката ТИКВИТЕ 3....
10
1
 
9
 
! Отговори
до 11 PD преди 3 години
Сит на гладен не вярва. Според теб жителите на всички западно европейски държави са обработени с хляб и зрелища.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9
Ако в хладилника няма суджук, тогава чувствата са лоши.
.

а който не обича суджук ?
8
4
 
8
 
! Отговори
PD преди 3 години
Даже няма да коментирам по темата.
Не от глад страда Българина, макар и да има хора в този момент, които да са гладни. С хляб и зрелища се обработват други народи. И когато номера не мине, пак ще почнат да обясняват, че им трябва друг народ, или че Българина бил глупав.
Е научете си урока, щом искате да водите, точно този народ.
Смешници!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана с Хранителната банка? В България няма откъде да получиш храни от първа необходимост. Хранителната банка не може да раздава храни на отделните хора, а само на организации. Освен това няма структури на територията на страната. Защо тези храни не ги раздава БЧК, който може да стигне и до най-отдалеченото село? НПО като тази Хранителна банка просто трябва да се оттегли, след като не е в състояние да се справи с мисията. Това го никъде в цивилизована държава - да не може да се нахраниш.