Екология vs. развитие: Законът за околната среда сее раздор

Владимир Каролев настоява: Няма влошаване на околната среда!
4 авг 2017 09:45,
10

Приетите изменения в Закона за околната среда и водите и Закона за съдебната власт са война на правителството с гражданското обществото и остатъците от съдебната система. Тази теза защити пред Bulgaria ON AIR Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Вчера десни партии и неправителствени организации внесоха искане – президентът Румен Радев да наложи вето на Закона за околната среда и водите, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

"Този закон (за околната среда и водите - бел.ред.) е внесен и приет без задължителното 30-дневно обществено обсъждане. Правителството иска да извади от контрол и защита на гражданския интерес три групи проекти - които се финансират с публични средства, които се финансират с европейски фондове, както и потенциални частни проекти", коментира още Ковачев.

"Част от тези организации са жалили стотици пъти едно и също нещо с копи-пейст. Това, което ги боли някои "зелени" е, че няма да могат да обжалват на втора инстанция, защото не носиш отговорност и забавяш с години проекти, които са много важни за България", контрира икономистът Владимир Каролев.

В "България сутрин" той бе категоричен, че е у нас няма никакво влошаване на състоянието на околната среда. По думите му дори има видимо подобрение.

"В България всяка година има нетно увеличение на горите. Твърдението, че гората в Пирин се унищожавала, е пълна лъжа. Няма показател за измерване на околната среда, в който България да няма подобрение през последните 20 години", настоя Каролев.

"Г-н Каролев коментира неща, които не разбира", отсече Петко Ковачев и продължи: "За 2013, 2014 и 2015 г. колегите получиха справки от съда - от една страна делата по Закона за околната среда и биоразнообразие са около 14 хил. -  горе-долу толкова са и делата по устройство на териотирията".

Ковачев подчерта, че на втора инстанция са обжалвани 2 на 1000 от екологичните дела, докато от останалите са обжалвани 20%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Природата трябва да се пази, защото е най-ценното, което имаме, наравно със собствените ни животи. А на гусин Каролев устата му още мирише на *** от последното празнене на олигархията.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако контрите на гусин Консултанто или иначе рекнато на всяко гърне мерудия, са вярно предадени и не са извадени от контекста, сещам се поне за няколко доста подходящи и неоспорими ре-та, като накрая и с кеф ще му рекна и всичко коз.
7
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 6 години
а, бе много слаб подбора на персонал в тия сорос-организацииедно време беше друго и им минаваха мръсните номера, а сега някакви некадърници и пълен залез от Будапеща до София :))))
6
2
 
0
 
! Отговори
' преди 6 години
точно така... НПО-тата на С'орос са руски, а ти не си и'диот, нали :))))
5
0
 
1
 
! Отговори
:)))) преди 6 години
точно така.. НПО-тата на Сорос са руски, а ти не си ***, нали :))))
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези НПО-та всъщност са руски.Активизират се когато трябва да се нарушава спокойствието в държавата.Повечето никога не сте ги чували. Регистрирани са наскоро.Прецакват и държавата и бизнеса и народа.Това са продължения на мръссните алчни ръце на Кремъл!
3
1
 
1
 
! Отговори
. преди 6 години
тръгнали президента, зад който целия български народ стои да атакуват :))))голяма грешка, п.родажници
2
4
 
2
 
! Отговори
' преди 6 години
шут отзад за со'росоидите, които мразят всичко българско и спъват с всички сили просперитета на Българиявече не им минават мръсните номера.. со'росоидите са еколози, колкото еколози са и...ДОСТ :)))))))
1
1
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Като чуя името Владо Каролев и нещо става със стомашно чревният ми тракт.