Бюрокрацията отнема към 22 дни на бизнеса ни

Започването на бизнес у нас коства още 3,5 работни дни
29 сеп 2017 19:54, Миглена Иванова
3
Бюрокрацията отнема към 22 дни на бизнеса ни
Снимка: flickr

Бюрокрацията в България отнема поне 56 административни стъпки и минимум 175 часа годишно на бизнеса, което е почти 22 работни дни. Това показват данни на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикувани по повод международния ден на бюрокрацията, който е днес (29 септември).

Ако става въпрос за нов бизнес, това би добавило още поне 15 стъпки и 27,5 часа (3,5 работни дни), посветени на бюрокрацията, сочи Индекс на бюрокрацията, изготвен от икономистите.

Датата съвпада с с рождената дата на Лудвиг фон Мизес, който пред 1944 г. издава популярната книга "Бюрокрацията". В нея Мизес описва негативните последици от бюрократичното мислене и държавната намеса, които водят до "неефективно производство и корупция".

За изчисление на бюрократичната тежест икономистите са използвали въображаема фирма модел, еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД), което се занимава с производство и монтаж на метални конструкции, в т.ч. огради, врати и метална дограма. В компанията работят четирима души, като в рамките на годината един работник е съкратен, а друг назначен.

Оборотът на компанията за годината е 110 хил. лв., съответно тя е регистрирана по ДДС. Компанията има собствена сграда и притежава превозно средство, което се управлява от един от работниците. Компанията генерира електронни, метални и химически отпадъци.

Въпросните 175 часа, които отнемат различните бюрократични стъпки, са равносилни на около 960 лв. разходи за заплати на хората, които ще отделят от своето време, за да покрият бюрократичните изисквания. В тази сметка не влизат платените такси, както и другите плащания по договори, които са на практика директен резултат от един или друг регламент (такива са например подписването на договор със службата по трудова медицина или с фирмата за управление на отпадъците), посочват от ИПИ.

В случая с фирмата модел икономистите покриват само базовите бюрократични изисквания. Всякакъв тип проверки от страна на службите или специфични събития в рамките на трудово-правните отношения (например излизане в отпуск по болест или майчинство), не са включени в индекса.

Въпросните 56 стъпки и 175 часа за покриване на бюрократичните тежест следва да се разглеждат като един по-скоро оптимистичен поглед към бюрокрацията у нас, подчертават от Института.

Изследването се провежда в още две страни – Чехия и Словакия, където бизнесът отделя съответно 200 часа и 164 часа на година за справяне с бюрократичните изисквания. Що се отнася до стартирането на бизнес, то това отнема най-много време в Чехия – 47 часа и 32 процедури, следвана от Словакия – 36,5 часа и 33 процедури. Т.е. в България излиза, че е най-лесно да се започне бизнес въпреки всички процедури. 

Още икономически новини четете на Investor.bg


3
Още по темата: бюрокрация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
22 ?Една фабрика, в един български град, която беше готовав да даде над 200 работни места, "чака" 6 месеца, за разрешителни от общината. Причината ? Ми не си плащат. Това.Бутни 200 лева на леклакта и още 500 на шефката ѝ, докумените ти се вадя за по 20 минути иначе ...
1
0
 
5
 
! Отговори
Иван Пешев преди 3 години
Само по заглавие коментирам ( бълвочи не ми се четат ).Отнемете им и вие , блокирайте ги някак тези мили хора , намерете им колите спуснете им гумите ето загубиха милите хора по 20 минути и т.н.