Упражнява ли властта натиск върху медиите?

Кои са проблемите на свободата на словото – коментират журналисти
9 окт 2017 11:02, Петя Славова
26

Упражнява ли властта натиск върху медиите, коментират журналистите Бетина Жотева и Асен Агов. Те посочиха основния проблем в казуса, като обясниха: "Не може закон (Законът за радиото и телевизията, бел.ред), който е правен преди 22 години, когато имаше два държавни канала, да бъде валиден и сега, когато имаме 102!"

Освен закона, Асен Агов отбеляза и че въпросът с исковете за клевета - Гражданският процесуален кодекс, Гражданският кодекс също трябва да бъдат променени, за да може всяка страна да се чувства защитена.

По думите му исковете трябва да са с много висока цена, за да може всеки участник да си направи сметка, когато се пуска непотвърдена информация или преднамерено се оклеветяват хора.

Според Бетина Жотева колегията журналисти си е позволила да измени на фундаменталните принципи на професията.

"Медиите започнаха да обръщат твърде голямо внимание на корпоративните и политическите интереси. Беше забравено първото правило - да се дават всички гледни точки по един проблем. Това важи както за гостите в студиото, така и при правенето на отделните репортажи", категоричен е членът на Съвета за електронни медии Бетина Жотева.

Гостите на Bulgaria ON AIR смятат, че натиск над журналисти е имало преди и малко след 10 ноември 1989 г., когато някои правителства са си позволявали заплахи, но са уверени, че трябва да има резистентност към такъв тип поведение, без значение откъде идва то.

Бетина Жотева и Асен Агов коментираха и събитията в Каталуния, която гласува за своята независимост от Испания.

Агов попита "Какъв е българският интерес?" "Каталунците стават независими, подават молба за членство в Европейския съюз и се нареждат на опашката заедно със Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина. Как реагира България? Гласува "За" или "Против"?

От другата страна Жотева нарече твърденията на испанските медии, че 90% от населението на Каталуния подкрепя независимостта "абсолютна лъжа".

"90% от 42% гласували подкрепят независимостта, което е коренно различно. В абсолютни цифри цялата област има 7,5 млн. жители. От тях са гласували 2,2 млн., от които 90% подкрепят излизането от Испания. Аз не съм чула думата на останалите 5 млн., които не са гласували", уверено заяви журналистът.

Бетина Жотева е убедена, че данните, които се изнасят са манипулирани и добави към твърденията си думите "пропаганда" и "чужда намеса".
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЕДИ СЕДЕМ МЕСЕЦА ГРУПА ПРИЯТЕЛИ НАПРАВИХМЕ ДАРЕНИЕ /70 000 ЛВ/ НА ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА. ОБАДИХ СЕ НА 4 ТЕЛЕВИЗИИ С МОЛБА ДА ГО ОТАЗЯТ .ОТГОВОРА НА ВСИЧКИ БЕШЕ- ТОВА Е ТВЪРДЕ ДОБРА НОВИНА,НО НЕ НИ КАЧВА РЕЙТИНГА И ...
ВЕЧЕ НЕ МИ ГОВОРЕТЕ ЗА ЖУРНАЛИСТИ И НОВИНИ.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се че има напиши истината за русия а не да я научаваме от приятели които по една или друга причина пътуват до там и казват че вече е недостижима не само за нас а и за много други страни хвалещи се че са голяма работа и ако на другия ден си все още на работа значи не се пречи на медиите
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно Жотева си позволи да заплашва журналистка и го направи по такъв просташки и каруцарски начин, че единствено оставката й можеше да го компенсира!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля ви не канете калинки и бетинки! Пада качеството на вашото предаване!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простотията на Жотева е безгранична! Да не говорим за политичеката некоректност!
18
0
 
6
 
! Отговори
158 преди 2 години
Ама, Бетино, ако имаше шанс референдума да не мине, полицията нямаше да бие така и да бъде обявен за незаконен. Все пак преди няколко години се проведе такъв и резултатът беше на кантар /уж/, сега ги е страх да се повтори, защото вече ще изпуснат контрола. Събирания и разделания има през цялата история и никой не може да спре това. Хубаво, лошо, квото е. Иначе нещата отиват твърдо към Оруелска действителност.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой стои за Жотева? Тази жена няма логическа мисъл, нито изказ на журналист!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По логиката на журналистката на последните избори в България са гласували 3682151 души или 54,07%. И ние не сме чули думата на другите близо 3,5 милиона души и не трябва да сме съгласни да ни управлява ГЕРБ 1147292 спечелени гласа (под 20% реални гласа от имащите право на глас).
15
1
 
7
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 2 години
КАКВАТО НИ ВЛАСТА ТАКАИВА НИ И МЕДИИТЕ.ТИЯ ДВЕ НИЩОЖЕСТВА ИМАТ НАГЛОСТА ДА КОМЕНТИРАТ НЕЩАТА В КАТАЛУНИЯ?
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма никакъв натиск - който слушка, той папка. Това е принципът, и когато с дупе си се борил да се оредиш журнале някъде, то естествено ще слушкаш и ще папкаш, също като Агов и Бетито.
А иначе изказването на недоразумението Антон Тодоров, въобще не е никакъв натиск спрямо медии или журналисти, то си е обикновена д.билщина.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите и властта са едно цяло като Ин и Ян.
12
0
 
9
 
! Отговори
Суджук добрички преди 2 години
Баш политици Шефка от Сем Чампоева и политикът бивш депутат и член на асамблеята на НАТО .щоне запитат и Йотова ?
11
14
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Има не само свобода, но и свободия... - и БСП се възползва от нея...
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка година излиза една престижна класация на страните подредени по показател свобода на словото. Там ясно се вижда, че сме много на зад за съжаление. Разбира се, че има жестока цензура над медиите ни и най-вече не се допускат теми, който са в ущърб на управляващите. Всичко по сутрешните блокове и публицистичните предавания е дирижирано и има за цел масова медийна дезинформация на основаната маса от населението. Ако случайно нещо се засегне никога не се стига до край и така си отминава.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв натиск ! Направо тотален,свиреп контрол .За гушата . А гъкнат , а балтията .
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2,2 млн. от 7,5 млн. са 30 процента,останалите до 7,5 млн.жители са 5,3 млн,които са 70 процента,откъде са 42 процента,от какво число на гласували са ги взели и ги изчисляват като не са ги броили по урните,по обективни причини-обясними,а какво да се каже по субективни причини-необясними,както за стъкмистика в проценти.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обслужвайки властта тази се намърда в СЕМ Агов е същата работа дори искаше да се намърда във властта за да обслужи себе си и родата си още по-добре Сега тия ни ги тикат да говорят за обективна журналистика. Смешно.
6
2
 
11
 
! Отговори
Гюнтер преди 2 години
Не разбира се!Те медиите са създадени от "политиците" да обслужват партиите и булгаропитека като една огромна септична яма поглъща всичко с кеф и радост.И свитетелствата са налице!
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврейската Бетина Жотева не беше ли същата дето наскоро заплашваше журналисти.
4
0
 
12
 
! Отговори
Дани преди 2 години
жУРНАЛИСТИТЕ Е СА ОБЕКТИВНИ,МНОГО ЧЕСТО ДА НЕ КАЖА ПОЧТИ ВИНАГИ ПОДНАСЯТ НЕПРОВЕРЕНА ИНФОРМАЦИЯ,ПОСЛЕ Я ДОПЪЛВАТПО СВОЙ НАЧИН И ВИНАГИ С ГЪРМЯЩИ ЗАГЛАВИЯ-СТРЕСИРАТ ОБЩЕСТВОТО,ВСИЧКО Е ЗА ПУСТИЯ ХОНОРАР,КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЛЪЖАТ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ПАРИ