Скок на минималната заплата, скок на вноските за безработни

Хората без работа дължат вече по 20,40 лева на месец
49
Скок на минималната заплата, скок на вноските за безработни
Снимка: Dnes.bg

От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20,40 лева. Такива са трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, напомнят от Националната агенция за приходите.

Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. от 1 януари 2018 г. е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 510 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се  Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8 на сто върху 255 лв, се уточнява в съобщението.

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за януари 2018 г. трябва да се внесе най-късно до 26 февруари 2018 г., тъй като 25 февруари е почивен ден – неделя.

От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари 2018 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 26 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонс преди 2 години
Сиромах# скок подскок и та чак до гроб
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв СКОК на МРЗ? Това скок ли е?
МРЗ трябва да е 700-800 лв.
СИНДИКАТИТЕ!
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСеки българин да спре да плаща всякакви данъци !!!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не плащам ..и няма да плащам...и да плащаш и да не плащаш всичко после го плащаш при нужда..Затова отивам на лекар и си плащам като неосигурен ..ако нямам пари не отивам...
34
0
 
7
 
! Отговори
Това което смятам е преди 2 години
че с едни такива НЕАДЕКВАТНИ РЕШЕНИЯ за увеличаване размера на финансовите тежести за бедния българин и недостатъчното увеличение на МРЗ резултата ще бъде само един- ЩЕ СТИМУЛИРАТЕ СИВАТА ИКОНОМИКА . Защото НЕДОСТИГА НА СРЕДСТВА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ ТУК И СЕГА ЩЕ ДОВЕДЕ АВТОМАТИЧНО ДО СЪЗДАВАНЕ НА СХЕМИ ЗА НАБАВЯНЕТО ИМ ПО НЕЗАКОНЕН ПЪТ.
33
0
 
9
 
! Отговори
Това което смятам е преди 2 години
че ПАРИТЕ КОИТО ВЗИМАТ ОТ НАС ИЗОБЩО ЗА ОСИГУРОВКИ -ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОБРОВОЛНО И ВСЕКИ ДА ИМА ПРАВО НА ИЗБОР ДАЛИ ДА СЕ ПОЛЗВА ОТ СИСТЕМАТА ИЛИ НЕ!ЗАЩОТО когато непрекъснато се вдигат годините за пенсия и непрекъснато се увеличава размера на осигурителната вноска-ОПИТА ПОКАЗВА ЧЕ СЕ СКЪСЯВА ВРЕМЕТО И НАМАЛЯВА РАЗМЕРА КОЙТО ЕВЕНТУАЛНО ЩЕ ПОЛУЧАВА ВСЕКИ БЪДЕЩ ПЕНСИОНЕР.СПРЕТЕ ДА НИ КРАДЕТЕ!
32
0
 
13
 
! Отговори
Това което смятам е преди 2 години
че е СРАМОТА ДА ПОСТАВЯТЕ БЕЗРАБОТНИТЕ ХОРА НА КОЛЕНЕ ДА ПЛАЩАТ КАКВИТО И ДА БИЛО ОСИГУРОВКИ,след като при внасянето им ОТНОВО СЕ НАЛАГА ДА ПЛАЩАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА ЛЕЧЕНИЕТО СИ.СПРЕТЕ С ДВОЙНИТЕ СТАНДАРТИ ЕДНИ ЗА РОМИ И ЕДНИ ЗА БЪЛГАРИ!
31
1
 
9
 
! Отговори
Това което смятам е преди 2 години
че ЛИРСВАТ ВСЯКАКВИ СТРЕМЕЖИ от страна на министерството да привлича инвеститори и ДА СЪЗДАВА РАБОТА на гражданите.Иначе всички знаят какво пише в Конституцията на страната-че ТРУДЪТ СЕ ГАРАНТИРА....Но как се гарантира когато трудът на българския гражданин гарантира единствено мизерия?Защото ако получава 510.00 БРУТО..представете си колко ще получава ЧИСТО..и как с подобни доходи едно младо семейство би взело решение да създава и да се грижи за деца,да плаща жилище,да прави ремонти за да живее?
30
0
 
11
 
! Отговори
DiesIrae преди 2 години
До 29
Не може, аз не мога да разбера как хората на такава заплата не са по улиците и не разбиват парламента и депутатски кратуни с камъни.
Няма как държавата да ти прибира 40% от заплатата (още преди да си я взел) и след това да продължава с данъците (ДДС и др.) и накрая да се очаква хората да живеят добре тук.
Самия факт, че имаме толкова високи данъци (като сумарен процент) е показателно за титаничния дисбаланс в системата.
Крайно време е или всички да плащат или никой!!!
29
0
 
10
 
! Отговори
Това което смятам е преди 2 години
че ДЪРЖАВАТА НИ СЕ РАЗПАДА бавно но сигурно.Не съм привърженик на никаква партия и това което пиша не е плод на политически пристрастия.Но ЛИПСАТА НА ЛОГИКА в управлението на правителство ми дава основания да считам че ПРОСТО НЯМАМЕ НОРМАЛНО ДЕЙСТВАЩА ДЪРЖАВА! Защо?При положение че българите намаляваме ежегодно със средно по около 50 000 души,при положение че изтичането на работна ръка ежедневно расте с все по-сериозни темпове ПИТАМ- КАК със 510.00 лева БРУТНА МРЗ може да се оцелява тук?
28
2
 
9
 
! Отговори
DiesIrae преди 2 години
И като някои индивиди (всички знаем за кои става на въпрос) не си платят здравните лекарите имат ли право да ги гонят от болниците?
Не.
Длъжни са да ги лекуват, а дори и да не бяха длъжни целия катун отпред ги принуждава.
С други думи пак от нашите пари се заделя за ***.
И тогава за нас нормалните накрая пак няма и пак ни се вдигат вноските и понеже ония се плодят отново няма и така до безкрай! И до кога така?
ВСЕКИ БЪЛГАРИН ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ!!!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплата на чистачка: 500 лв.
Заплата на лекар: 600 лв.

Как ви харесва мутрокапитализма, другари?
26
2
 
25
 
! Отговори
sid преди 2 години
НАП трябва и след подаване на декларация 7 и плащане на 20,40 лв.да искат и декларация за произход на средства.Как един безработен ще има 20,40лв.да си прати здравната осигуровка!!!Здравната ви каса е празна .Пак погнахте най-бедните.Защото са най-много и без гръб.
25
2
 
21
 
! Отговори
Николова преди 2 години
Минимална заплата 510 лв,ама без удръжките,а след тях...
24
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде да вземе безработния пари?Ами да краде,другият начин е да мре!Ех управници?!
23
10
 
51
 
! Отговори
Глупава работа преди 2 години
Защо се плащат осигуровки?????Нали си плащаме всичко навсякъде ВИНАГИ...ЗАЩО????????
22
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Гениално" решение...Безработните да плащат осигуровки... Закривай държавата!
21
19
 
22
 
! Отговори
До Учуден преди 2 години
Той, човекът може да няма работа, но може да има близки, да има земя, да има недвижимо имущество. Така, че продава или залага каквото има и .... ПЛАЩА! Какво ще получи като плаща е друг въпрос.
20
26
 
29
 
! Отговори
28291 преди 2 години
Много сте глупави всички. Здравната система е солидарна - всеки дължи осигуровки, за да я ползва. Ако не ги плаща - няма да е осигурен и няма да има достъп до услугите. Ако толкова няма 20 лева как да намери - то до края на месеца не би следвало да е жив, щото няма да има и какво да яде... Предполагам знаете кои са наи многоброините представители на тази група - та що държите да продължавате вие да ги издържате?
19
5
 
41
 
! Отговори
бкп преди 2 години
Долу герб