Над 20 хил. българи умират годишно от рак и инсулт

Основният проблем за здравето ни - хроничните болести
21
Над 20 хил. българи умират годишно от рак и инсулт
Снимка: архив, БулФото

Злокачествените заболявания и сърдечно-съдовите болести отнемат живота на над 20 хиляди българи годишно. Данните са от Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите, одобрен от правителството.

Един от изводите в него е, че хроничните болести са основен проблем за здравето на българите и приоритет за бъдещи политики.

Докладът анализира здравното състояние на българите за миналата година, дейностите и разходите в областта на здравеопазването, изпълнението на националната здравна стратегия.

Според документа данните за здравното състояние на населението като цяло показват трайни подобрения, свързани с намаляване на смъртността и заболеваемостта, особено сред младите, макар че страната ни изостава по много от средноевропейските показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цигарите и алколната ЗЛОУПОТРЕБА (а не употребата му въобще) са доказано вредни. Шкембе чорбата си е просто храна и не виждам защо се намесва тук.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какъв ти е точно проблема със шкембе чорбата? Ами ти и пилешко ядеш, а то е по - канцерогенно и от плутоний... Ама всички го пишат препоръчително. А за хидропонните зеленчуци, дето ги ядеш през зимата, те напрво те пращат в патологията за биопсия... Шкембе чорбата му виновна... Я да си е от гледано в балкана на свободна паша животно, пък ти ръбай хидропонни марули...
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предразположението към ракови заболявания се предава наследствено. Колкото по - възрастна е майката, толкова повече предразположения ще предаде. А днешните феминистки обичат да стават майки след 40... А не бива да се ражда след 25...
13
7
 
2
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Българите се отбасят враждебно към здравето си и не са склонни на никакви компромиси за да го подобрят: пафкат, пият си хапчетата с ракия, ядат шкембе чорба и други бoклyци... Става и така, то танто за кукуригу, всеки си има приоритетите, ама и да си носи последствията без хленчене.
12
2
 
1
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До От чужбина(9)Тая чужбина не е Америка. Не е и Канада.Изследването за диабет няма как да не на гладно.Ти явно сънуваш, само като се събудиш си провери дали не си се подмокрил, па тогаве се леко засрамвай..
11
4
 
6
 
! Отговори
Караибрахим преди 6 години
Нормално, след като Българите считат третия пол за по-голям проблем от образованието и здравеопазването им. Вижте само колко много коментари и протести за онова, а това, че не им останаха лекари и учители в държавата, въобще не ги притеснява. Когато останат само болни и прости хора тук, ще се сетят кои са истинските проблеми на България, но ще е късно.
10
0
 
3
 
! Отговори
От чужбина преди 6 години
До Solar PowerДа, прав си, но в моя случай не ставаше въпрос за кръвна захар.
9
0
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До От чужбинаGP-то се е объркал ! Няма как да вземеш проба за кръвна захар и да излезне коректна ако си ял. И повярвай ми това е сигурно. Защото след като ядеш организма веднага започва да отделя инсулин за да разгражда захарите. Теста няма да е коректен. Така,че това ГП ако ще и на Марс да е да си хвърли книжката.
8
7
 
15
 
! Отговори
От чужбина преди 6 години
Тъжна статистика. Болен народ. Живея от една година в чужбина. Преди 5 месеца ми се наложи да правя кръвни изследвания, за които в България искаха да съм гладен и жаден. Джипито ме насочи и след 5 минути бях в лабораторията. Взех да се обяснявам на лаборанта, че съм обядвал и ако трябва на другия ден да си запазя час и да бъда гладен. Той се засмя дискретно и ми отговори, че преди 10 години са правили кръвни изследвания на гладно. Бях изумен... и леко засрамен. А, да: И всичко беше БЕЗПЛАТНО!
7
0
 
2
 
! Отговори
м така... преди 6 години
До АнонименДа си жив и здрав братле. Така се прави!
6
1
 
15
 
! Отговори
да..... преди 6 години
ПИТАМ - ЗАЩО В СМЪРТНИЯ АКТ НА ПОЧИНАЛИТЕ ОТ РАК НЕ СЕ ПИШЕ ДИАГНОЗА РАК, А ВСЯКАКВИ ДРУГИ !?!? 6 МОЙ РОДНИНИ И ПОЗНАТИ ПОЧИНАХА ОТ РАК, А НА НИТО 1 ОТ ТЯХ ЗА ПРИЧИНА НЕ Е ПОСОЧЕНА ТАЗИ ДИАГНОЗА - ДОРИ МАЙКА МИ, КОЯТО БЕШЕ ЛЕКАВ И ПОЧИНА В КЪЩИ СЛЕД 5-МЕСЕЧНО БОЛЕДУВАНЕ И ПИСАХА, ЧЕ Е ПОЧИНАЛА ОТ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СТОМАХА!? ЯВНО ИСТИНСКАТА СТАТИСТИКА Е МНОГО ПО-ЖЕСТОКА ЗА РЕАЛНИЯ БРОЙ НА ОНКОБОЛНИТЕ!!!!!
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никаква задължителна профилактика. Затова трябва сам да ходиш да се следиш преди да те удари, но масово българинът е супермен и не ходи по доктори. Аз отидох на майтап и се оказа високо кръвно, висок холестерол, висока захар и високи чернодробни ензими. Минах на диета с книги свежа храна, без алкохол и вече от половин година съм като тийнейджър.
4
1
 
21
 
! Отговори
здравноосигурен преди 6 години
В малка България има много заболели.Всичко е от добрата политика на владетелите у нас.Мнооого се грижат за народа.Те ни морят , но ние на пук оцеляваме.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-хуманната татковина на света! Опознай родината за да се разболееш!
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ КОЙТО МИ ПРАВИ ДЪРЖАВАТА СА ВЕДНЪЖ НА 5г КРЪВНА КАРТИНА И ВСЯКА ГОДИНА МИ МЕРЪТ КИЛОГРАМИТЕ КАТО НА БЕБЕ.НО ЗНАЯТ ДА МИ ПРИБИРАТ ПО 54лв.ЗДРАВНИ.А ЗА ПРОФИЛАКТИКАТА ЧЕКАЙ
1
1
 
18
 
! Отговори
Храбрият шивач преди 6 години
Чудесна държава ,а и с кръстословиците по небето.........!