Е-услуги и край на опашките? Бавно вървим натам

Държавата трябва да направи е-услугите по-достъпни
14 мар 2018 21:40, Боряна Павлова
15

2296 гледания   |  Още видео

"Държавата да си свърши работата и да направи електронните услуги достъпни", коментираха Божидар Божанов и Иво Мирчев в студиото на "Директно".

От много години реденето на опашки е нещо съвсем нормално.

С малки стъпки България върви по пътя на електронното обслужване и усилията на държавата в тази посока личат – от януари 2019 се въвеждат нови, по-модерни лични карти.

Ще се ползва ли нововъведението и какви предимства и рискове крие – в студиото на "Директно" коментират предприемачът Иво Мирчев и експертът по електронно управление Божидар Божанов.

"Държавата трябва да работи услугата да е лесно достъпна и работеща. Дори тези технологии да ги има, много малко хора знаят за тях.", коментира пред Димитър Абрашев Божидар Божанов.

С навлизането на технологията ще дойде ли най-накрая времето на електронното гласуване? Според събеседниците в студиото това е технически възможно, но "няма политическа воля това да се случи".

Какви рискове крият електронните услуги за личните ни данни и как можем да се предпазим - вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.
 


15
Още от
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
DiesIrae преди 5 месеца
Един път си в загуба защото от данъците си им плащаш заплатите, втори път защото за простотии които те ти искат (никои няма да отиде доброволно да вади нещо от тях) трябва да си вземеш отпуска (не за да почиваш, а за да киснеш по гишета на лелки играещи пасианс) и накрая след всичкото загубено време, нерви, пари - ти се зъбят, че видиш ли имало си законов срок от 5 месеца за 1 лист хартия А4 да напишат защото горките се преуморявали. Едва ли не да ти стане жал, че ги караш да работят.
11
0
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 5 месеца
Всяка държавна институция ти иска данни които ги има в друга държавна институция поради простия факт, че те ги издават и регулират. Просто тлъстак 1 трябва да се свържи с тлъстак 2 и да иска данните които му трябват, но това е твърде сложна дейност за мозъчните донори назначени в която и да е държавна институция. Те всичките са бюра за помощ на мозъчни инвалиди и мързеливци. Иначе могат да ти кажат кога са им отпуските 20 години напред. И какво е това работно време? от 9 до 16:30?
10
0
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 5 месеца
Е- правителство в България има следното описание - отиваш в която и да е държавна институция. С длетото и чукът попълваш каменната плоча и я пускаш по птерозавъра към бюрото на безполезен държавен хъхрек Х. С 1 мил. и нещо държавни хъхреци е-управление ще видим точно никога. Нали ако имаме работещи е-системи то ще трябва да ги съкратят, пък тия които остават, ще трябва да се мръднат сами да си намерят нужните данни (абе мъка от 100 тона ще вземат да смъкнат някой грам горките).
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 9.
Може да си платиш данъка на колата дистанционно, отиваш в банка и нареждаш на сметката на общината. Но няла да ти дадат квитанция от общината дистанционно. Тъпотия.

По-лошото за е-подписа е,че тия 100 лв са всяка година...
8
0
 
1
 
! Отговори
AZ преди 5 месеца
Многоооооо бавнооо
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
нали гробаджии се пъчиха много за електронното гласуване. те били съгласни. съгласни? дудуци!
ще гласуваме електронно на куков ден.
хакер щяли туй,щяли онуй.... абе, я бягай

ЗАБРАНЕТЕ НОЖА И НОЖИЦАТА, ЩОТО С ЕДНОТО МОЖЕ ДА УБИЕШ ПОЛИТИК, А С ДРУГОТО ДА ИМ РАЗРЕЖЕШ ОНУЙ ДОЛУ В ГАЩИТЕ ДЕТО.НЕ СЕ ВИЖДА.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мечтая да нямам досег с български чиновник.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 4
Ами тя целта на държавата не е да ти е лесно, а да запази службите на всичките чиновници - друго може да не правят, но поне кодове раздават ... а, и заплати получават. Пък че на тебе не ти било лесно, на кого му дреме. От теб се иска да плащаш данъци, за харченето те сами ще се справят.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За да си проверя данъците в общината ми трябва специален личен код, за НАП ми трябва друг код, да си проверя здравния статус нов код. С други кодове съм в топлофикация, водоснабдяване, интернет и т.н. И къде ми е улеснението? Всичко може да се направи по ЕГН.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е-услуги, ушаф с лазара, модерна работа ей.
2
1
 
4
 
! Отговори
Трол Горянин преди 5 месеца
Докато за хората в студиото дистанционните услуги се свеждат до гласуването , няма надежда.
1
0
 
8
 
! Отговори
Булгар преди 5 месеца
2222год.може би?