"Враг на народа": Фра Дяволо е убит заради карикатури на Сталин

"Голяма част от българската интелигенция беше унищожена от комунистите"
324

10111 гледания   |  Още видео
Фра Дяволо, както е един от псевдонимите на талантливия художник, карикатурист и файлетонист Райко Алексиев, е обявен за "Враг на народа" и умира след зверски побой.

Заради карикатури на Сталин губи живота си и оставя съпругата си - актрисата Весела Грънчарова, вдовица с три невръстни момчета. След 9 септември 1944 год. съпругата му е изпратена в лагери.

"Нерадостно е било моето детство. Помня, че приятелки на майка ми от лагерите, селски жени, ме взимаха при тях на село през лятото, за да укрепна със здрава храна. Ние нямахме нищо", спомня си пред Bulgaria ON AIR Алекс Алексиев.

"Райко Алексиев не беше единственият, който беше малтретиран от комунистите. Цялата голяма част от българската интелигенция беше унищожена от комунистите. Това е нанесло генетически вреди на нашия народ", допълни Алексиев.

"Един карикатурист не може да съществува на друго място освен в страната си. Почти нищо не е останало от неговите карикатури у нас. Ние избягахме от България само с дрехите на гърба си", разказа сина на карикатуриста.

Повече за историята на Райко Алексиев, разказана от неговия син, можете да чуете в неделя от 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
1
 
0
 
! Отговори
Алекси е бащино копи преди 8 месеца
преди 9.9.1944 Райко бил умен или нацистки настроен и не е рисувал карикатурно дядъ Хитлер

след 9.91944 Райко е бил също умен и нацистки настроен затова е се е държал глупашки.

да- да претрепеш накого затото е *** е ужасно, но е и верно че Алекси една думичка не е казал срещу Чърчел и онази история с потопените френски кораби, а Алекси жител-поданик на Франция ли е или да?
253
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жалко е за хора като Райко Алексиев. Изобщо никой не заслужава такава съдба. Но какво, наистина, би се случило с него, ако преди 09.09.1944 г. беше рисувал карикатури на Хитлер?
През 1789 г. Народният съд във Франция изтребва цялата френска интелигенция, но това е някак си в реда на нещата.
252
0
 
2
 
! Отговори
Киро ? преди 8 месеца
не Щурец, а ЩурецЪЪЪ, с Ъ бе ***! Какви Щурци, какъв Кирил Маричков връзваш с Райко Алексиев? Да, Киро е мекерето насаждано от бекапето.

и е добре ако Райко е карикатурствал Хитлер, Мусолини и Японския имепратор- да се покажат. ако се е мадо-ствал само с Йозев Стоманения-секак може да се тъкува
251
1
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 8 месеца
"Това е нанесло генетически вреди на нашия народ"
Та трябвало да благодарим на Русия, а ?
250
4
 
5
 
! Отговори
Жалка работа преди 8 месеца
Тук един-единствен пише много постинги с надеждата да принизи образа на Райко Алексиев. Може би иска да оневини убийците му? Знаем чий баща е онзи, който го е инквизирал.
Писачо, ясен си като под стъкло! Излишно се мориш. Стотинките да коментарите сигурно ще ти ги платят, но ефект няма да постигнеш!
249
2
 
2
 
! Отговори
Щурците?А? Кво? преди 8 месеца
са сетииме да питаме, абе Кирил Маричков от Щурците не е ли незаконен син на Райко Алексиев и по тази причини за да стане и той Враг на Народа е кръстил групата Щурците по подобие на вестник ШЩурец, издаан от Райко.

я са Алекс да погне Киро и групата на БКП-демек сите Щурцуляци и да гепи некое друго кайме, че ми писна от плешляка Киро Щурецо дето згази човек и не го бутнаха в затвора на мъжка сватба
248
0
 
5
 
! Отговори
ЗаЧервениПариСе лежи преди 8 месеца
И днес има стотици хиляди тунеядци, увиснали на бюджета като на виме, но те са от етноса.
Тунеядците на заплати са малко и наистина са само в държавните учреждения и в научните среди на бюджетна издръжка. Останалите щат не щат, трябва да заработят парите си. За капиталистическите пари се работи
Това, че много работодатели се опитват да се пишат големи хитреци, също е вярно. Но има сфери, в които наистина можеш да получиш прилична заплата благодарение знанията и възможностите си, ако не те мързи.
247
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ебалти съ тилигенцията!
Интелигентни са били комунистите Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Гео Милев, Сергей Румянцев, Ангел Каралийчев, Димитър Димов, и други. Срещу тях Фра Гяволите и Сашо Сладурите, фашист.ките ибрикчии.
246
1
 
4
 
! Отговори
До 230 преди 8 месеца
Опитваш се да се измъкнеш по терличик, но тропкаш като с налъмки.
228 ясно казва - днес ще получиш висока заплата, но само ако работиш наистина!

Любимият ти социализъм осигуряваше заплати на все живо, на михлюзи и повлекани, които не вършеха нищо или почти нищо. Сега няма как стотици хиляди тунеядци да се уредят така. Случва се само в държавните институции и в БАН, но там местата са само няколко хиляди. Затова е този вой на червените тролове, надяват се да спечелят михлюзки гласове за БСП.
245
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 244 преди 8 месеца
Измислен Заимов, но половината му рода - професори в БАН, топ не ги разбива. Това е пример за шуробаджанащината там - още не станало от студентската скамейка, а вече знае, че ще направи кариера в науката и ще получи най-високите степени и звания.И понеже няма как всички да се хабилитират (нали не раздаваме научни степени на кило), ще пият по чаша студена вода всички онези, които не са роднини някому.А пък който има "късмета" да е роднина на репресиран след 09 септември, той гледа БАН само отвън
244
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този Райко Алексиев е противен продажник!
243
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пиночет добре лекуваше червените кратуни от комунистическата болест...ха ха ха
242
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То що народ изпука от мизерия последните години те за някакъв шматарок почнали да пишат! Що не пишете за безплатното здравопазване, за безплатното образование за нулевата безработица а за някакъв си сатанист!!!
241
6
 
8
 
! Отговори
ПИСНА МИ преди 8 месеца
Стига с тези истории. Цял се опитва да заличи раните, а разни защитници на правдата продължават да ни обясняват. Който от вас е живял преди 9-ти септември, той да обяснява къде, какво, кога. Всички останали родени след 1950г. нямат думата.
240
11
 
9
 
! Отговори
Пак питам, бе! преди 8 месеца
А карикатури на Левски и Ботев; на Гео Милев и Никола Вапцаров, ана Пеньо Пенев и Трайчо Костов..... вашият Фюрко АленЩасчо нарисувяал ли е? ми те разстреляни, обесени и изгорени... ми то ФраФюрерко се спукал от смях и две торби боливи и един то хартия е похарчил....

да върви на май.ната си вашия Фюрерчо Дебильово!

Хората от Гулаг живота си загубиха за да се пръкне в София ФраФюрерчо Дебильово
239
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За такива хора пишете ,че за този обикновен ,но с остро интелигентно перо , некланящ се на комунистическите креатури ,а не за измислените Заимовци
238
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рано или късно ще дойде реда и на червените изрoди....
237
5
 
8
 
! Отговори
Футуролог преди 8 месеца
А имате ли изобщо позволение от Алекс Алексиев да използвате подвеждащо един от многото и рядко използвани псевдоними на Райко Алексиев-Фра Дяволо?

Ами човека бил карикатурист,сторило му се клоунски и използвал този прякор и то много рядко!

Все едно да кажеш че червените дяволи от Манчестър Юнайтед ще се справят с ислямска държава
Това ли Ви е налудничевата цел

Днес официално съществува сатанинската църква
Далеч по-опасен е неофициалния сатанизъм
236
6
 
16
 
! Отговори
Червените милионери преди 8 месеца
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; Курнелия Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуков–милионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
235
3
 
10
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 8 месеца
До Европейският съюз
ХА ХА ХА
ЕС е само Германия .Но днешна Германия не е Хитлерова Германия! Германия е под похлупак! А знаеш ли кой е отгоре!?!?!?!
Та Германия е стедството с което се слагат под икономически контрол другите!
ЕС не е независима общност! И да виждаш ЕС като САЩ,Китай или Русия !?!?
А нали е номер едно икономика! А защо тогава не е и номер едно и в останалото! Защо България не може да използва предимствата на големие пазар! То и ние не сме на ниво, но и сем ограничени !