Простотия, че и снимано: Заровено живо дете с камъни, бутилки...

Следите водят към Самоков, детето е от ромско семейство
Обновена: 6 юли 2018 09:25 | 6 юли 2018 09:05, Александър Попов
155

19987 гледания   |  Още видео

Една снимка на заровено живо дете породи редица въпроси. Докъде се простират крайностите и недопустимите човешки дейности, които дори не могат да бъдат причислени към графата "дискриминации"? Тъй като всичко "крещи" за тотална липса на хуманност.

Снимка на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено в дупка, се появи в една от затворените групи във Facebook с името "Простотията българска" и придружаващ надпис "на сапун". След като снимката започна да се споделя първоизточникът изтрива поста, но следите водят към Самоков.

Bulgaria ON AIR
научи, че става въпрос за дете от бедно ромско семейство, което живее в колиба. Момичето е на възраст между 10 и 12 години.

Снимката е направена от съседски деца роми - подигравателно и насилствено. Колко тежки социални проблеми се крият зад привидно невинната детска игра, стигнала до жестокост?

"Тази издевателска снимка ми се струва, че е в резултат от едни по-широко разпространени в Самоков напрежения. Там противопоставянето между българи и роми е добило много крайни размери. Преди около 7-8 години дори имахме дело за убийство на расова основа в града", коментира в студиото на "България сутрин" правозащитникът и главен редактор на "Marginalia" Юлиана Методиева.

По думите ѝ проблемът е, че институциите в Самоков дълбоко неглижират случващото се в гетото в кв. "Христо Ботев". Противопоставянията между българи и роми и между роми и роми пък били вследствие на "едно последователно дискриминационно отношение".

"Няма как да знаем какво е подтикнало този, който е направил снимката към това. Често пъти обаче децата, а и някои възрастни, отиграват чрез такъв тип психодраматизации на реалността неща, които са видели в живота си", отбеляза психологът Пламен Димитров.

В студито на Златимир Йочев експертът коментира още, че много често един от проблемите в тези малцинствени общности е т.нар. "идентификация с агресията", която те преживяват в своя живот, когато наблюдават какво се случва в обществото.
 


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
3
 
! Отговори
extremist преди 8 месеца
"Б"КХ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ....РОМИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Откъде накъде РОМСКАТА ПРОСТОТИЯ ще бъде наричана българска АБЕ ГАД..ОВЕ РОМОЗАЩИТНИЦИ ДОКОГА Т.Н. РОМИ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГИ ОТЪЖДЕСТВЯВАТЕ С ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ??ТЕ СА КОРЕННО РАЗЛИЧНИ И НЕ САМО ФИЗИЧЕСКИ,КАЗА ВИ ГО ДОРИ И АЗИС!!!Щом Азис и не само той може да живее добре в БЪлгария КАКВО СА ВИНОВНИ БЪЛГАРИТЕ ЧЕ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ Т.Н. РОМИ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ЖИВЕЯТ КАТО ВСИЧКИ,ПОВТАРЯМ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!!!!!Продължавайте в същия дух, така увеличавате "обичта"към т.н. роми.
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
шведчетата се модернезираха след години вече по фейса и другите там мрежи ше лъжат бъдещите баби и дедовци.... еееех технологии...
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До аз-ът

Извинявай, но не си прав! Жената ти е продавала здравец. Никой не те кара да го купиш. А в магазина ти продават отровни храни, компании, АД-та, ЕООД-та ти продават енергия, транспорт и какво ли не на космически цени и с адско качество. Тегли ли им "майна"? Ритна ли някого в корема, когато се оплака от тях в дублиращи се държавни институции и те те пратиха за зелен хайвер??? Но жената - може ...
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 52

О, тя зпочна да ги докарва, със самолетчета, не книжни, разбира се. Ма те, докараните, пак не ни искат, пак бягат от нас. Е, това си е вече жива обида.

Въпросът с оставането им тук лесно ще се реши, като управляващите (от 1990 г. до сега) ги настанят в безбройните си собствености - по 5-6 апартамента в "затворени комлекси", луксозни офиси, шикарни имения в България и извън нея, по 4-5 хотела из най-добрите курортни комплекси по планини и море ... има, има начин!
75
0
 
5
 
! Отговори
Е, не, стига вече преди 8 месеца
А откъде "бедните деца" имат скъпи телефони с камери, та снимат като професионални фотографи? Това май е нечия тъповата провокация, лошо скроена, може би платена, щом госпожицата доброволно се е настанила в дупката, а майката бодро казва, че случката била "игра"! Определено злонамерена провокация за злепоставяне на България и нейните социални служби след успешното председателство, т.е."Вижте как в България се относят с тези деца".
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе, как така 12-годишно момиче (между другото на тази възраст момичета от тази част на българското население, отдавна са посветени в секcа, омъжват се, пристават, стават майки...) НЕ ОСЪЗНАВА, ЧЕ ДА ЛЕГНЕШ В ПОМИЙНАТА ЯМА И ДА ТЕ ЗАТРУПВАТ ДРУГАРЧЕТАТА ТИ С БОКЛYЦИ, НЯКОИ ОТ КОИТО ТЕЖКИ, АКО СЕ ХВЪРЛЯТ, не е нормално поведение на УЧЕНИЧКА от 5-ти клас???!!! Не е нормално и за дете с майка и баща! Не е нормално и за "другарчетата", които са слагали боклуците върху нея! И за техните родители...
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига сте npocтитуирали с наукообразна терминология за обяснение на една изкривена "етнопсихология". Защо сега не кажете, че това е от "традиционните ценности" на етноса - да раждат по 5-10, да живеят от детски и майчински, да не пращат децата си да учат, въпреки безбройните материални и морални стимули, които етносът хитро използва, но не изпълнява задълженията. Докато не казваме истината, докато разни комитети съзнателно разлагат със "защитните" си действия, тези иначе не лоши хора, така ще е.
72
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има и свестни роми. Да сме на ясно.
Норешението на проблема с гетата е само едно.
Пълна изолация, бодлива тел и стрелба на месо. Спиране на всички доходи, докато не започнат да ядът камъни. И всичко ще се реши с думите: учиш, работиш или ядеш камъни.
С тези прости неща, ще изчезне или проблема или ромите.
71
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако краео. Дискриминация р когато българи заровят бедно ромско дете.
Когато Роми заровят ромско дете не е дискриминация а животинско отношение към дете.
Наказанието е едно:
Бесило и кастриране на защото поколение до 9 коляно.

Тука Българи няма.
Роми убиват роми.
Проблема става мн. страшен, затова стига сте излизали с фразата дискриминация.
Просто спрете моркова и направете тоягата по-здрава
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това всъщност е кадър от документален филм на нешънъл джиографик за животните в естествената им среда.
69
0
 
14
 
! Отговори
свобода на словото преди 8 месеца
Пише, че тази статия има 136 коментара, а в действителност се виждат 73. Това го написах преди час, но админа реши така демократично, на база принципа свобода на словото да го изтрие. :D :D :D
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
защото няма държава!
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Драгинко
Дискриминацията не е обвързана само с расова основа,тя може да бъде на полова,политическа,за възраст,за социално положение,медицинско състояние и много други видове дискриминация.
66
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До n

Това са деца,няма значение какви са по произход,това дете е пострадало и унижено,а останалите хулиганчета утре ще извършат и друго престъпление.
Грешен е подхода да се всява омраза между хората,защото тази омраза се натрува и един ден избива като лавина,която няма да може да се спре!
65
2
 
31
 
! Отговори
n преди 8 месеца
Един ром се заровил друг ром го снимал .Какво общо има тук с българите.
64
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не разбрах как от игра между роми, носилили ромче, се стигна до това, че в Самоков имало проблеми между българи и роми... Явно проблем има в самата ромска общност, за да се държат така един с друг. Представете си, как биха се държали с различни от тях по етнос хора... Не че няма българи расисти, но този случай говори за ромска бруталност, а не за български расизъм!!!
63
2
 
41
 
! Отговори
annybody преди 8 месеца
Оправдаването с "мизерията" отдавна не върши работа. На всяко ромско семейство се отпускат средства по какви ли не направления - майчински, детски, социални, ТЕЛК, за отопление и какво ли не още; доходите им са по-високи от тези на средно статистическо българско семейство, което обаче може да си позволи едно или най-много - две деца, докато при ромите децата са...
Българин, който никога не е учил и не е работил, получава ли въпросните помощи?
Работа има, но с тия "помощи" - защо да работи?
62
0
 
48
 
! Отговори
sante_dog преди 8 месеца
Тук няма дискриминация - поне не на база етнос. Тук проблема е неглижирането на ромите и това че ги оставят да изграждат затворени общности с техни правила. Затова когато малолетна ромка роди - това е проблем и трябва да се намеси полиция и прокуратура. Затова когато заравят деца това е проблем и трябва да се намеси полиция.

В момента имаме едни БХК който казва че това са особенности на етноса и не бива да се намесваме. Когато обаче нещата загрубеят - се реве че е проблем на обществото!
61
1
 
19
 
! Отговори
до НЕбългарин преди 8 месеца
Грешни са ти данните - общото намаляване на населението на България е с 9 души на час. Българите намаляват с 13 на час. Ромите се увеличават с 4 на час. За 20 години ромите се удвояват - геометрична прогресия. Ако сега са 1млн - след 20 ще са 2млн, след 40 - 4млн и т.н.