БЛС за починалата родилка: Не вменявайте вина!

Съсловната организация иска доказателства за лекарска грешка
2 авг 2018 13:30,
32
БЛС за починалата родилка: Не вменявайте вина!
Снимка: Архив, Reuters

Българският лекарски съюз /БЛС/ призова да не се вменява вина без доказателства по повод случая с починалата родилка в Плевен.

Още по темата

38-годишната Маргарита издъхна на 26 юли при планово секцио, а новороденото й момченце бе в тежко състояние, но вече е стабилизирано.

"Категорично се противопоставяме на популяризиране на вменена, но недоказана вина, което е и основно правило в постановката и разбиранията на Европейския съд по правата на човека. Докато по създал се медицински проблем, не бъде извършено щателно разследване относно възможните причини за настъпилите последици, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана вина коментари", пише в позицията на БЛС.

Според съсловната организация не трябва да се създава чувство на вина, тъй като вината винаги е индивидуална, а не обща, поради което е неприемливо укорът за допусната грешка да рефлектира върху цялото съсловие.

"Тиражирането на недостоверна информация, без доказателства и фактология, по особено чувствителна тема като майчиното и детско здраве, създава недоверие към българските медици и нагнетява допълнително напрежението сектора, компрометира лечебно-диагностичния процес и създава предпоставки за агресия у пациенти. Това носи единствено и само негатив за системата и обществото, и не е от полза за никого", категорични са от БЛС.

БЛС заявява и своята категорична готовност да съдейства по всички възможни начини на ИАМО и РЗИ Плевен, органите, които са заети с проверките по случая, за да бъде казусът своевременно разрешен и обществеността да бъде успокоена.

Съсловната организация изказва и съболезнованията си към близките на починалата пациентка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Галя Петрова преди 5 години
При ПЛАНИРАНИ ОПЕРАЦИИ в Плевенската университетска болница починаха и двете ми приятелки-на 15март2017г-Виолета/неврохирургия/и на 27януари2018г-Таня/съдова и коремна хирургия/.От една подготвителна инжекция два часа преди операцията си отиде Виолета,а Таня я държаха ДВАНАДЕСЕТ дни под упойка с отворен корем.Така казаха-иначе НИКОЙ НЕ Е ВИДЯЛ КАКВО СА ПРАВИЛИ ДВАНАДЕСЕТ ДНИ С НЕЯ!НИКОЙ НЕ ЗАЩИТАВА ПАЦИЕНТИТЕ!Не си правете ПЛАНОВИ операции в ПЛЕВЕН
23
0
 
2
 
! Отговори
дупка преди 5 години
в тая държава ни да с еродиш ни да живееш ни да умреш !се е проблем явно решението ев извъб тая териотория дето се води родина
22
3
 
6
 
! Отговори
Hhh преди 5 години
За голямо съжаление, дори да е лекарска грешка, това никога няма да се покаже на публиката и виновника да понесе последствията в БГ. Лекарите се прикриват един друг. От некомпетентни лекари си отиде майка ми. Но веднага всичко покриха. И това стана в две от най-големите болници в София. Какво да говорим за провинцията. Нямам думи каква мафия е това съсловие. Но за съжаление, без него не може. На това разчитат. Има и отлични лекари. Но са малко и стават все по-малко.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би са прекалили с анестезията! Аз лично така мисля. Но не съм експерт нито съм присъствал на място. Desflurane е най-често използвания химикал за анестезия и по-принцил е сейф в повечето случаи.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Христо, колко хора умират от рутинна операция от апендицит?Нали се провеждат изследвания, най- вече за анезтезия?
19
1
 
15
 
! Отговори
Песимист преди 5 години
'Хубавото" на лекарските грешки е, че няма свидетели. Или са под земята, или не могат да говорят. Гарван гарвану.....А докажете:(({ Как спите след това?
18
4
 
7
 
! Отговори
Христо преди 5 години
Това не се случва само в България. Не забравяйте, че цезаровото си е операция! Може да погледнете смъртността при тази интервенция в САЩ - 14 смъртни случая на 100 000 раждания секцио.При нормалното раждане смъртността е 4 на 100 000
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарите са прави -когато пациентът има воля за живот, дори и те са безсилни.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да бяха предоставили доказателства за добре свършена работа. Нито видео има нито резултати от аутопсия.
15
15
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
До House M.D.На 38 си е дъртичка. Баба й ги е цвъкала на нивата, ама е била на 20.
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарката грешка все пак е грешка и при фатални последици е равносилна на непредумишлено убийство. Не си искал, ама така е станало. Защо не се коменсират постарадалите? БЛС нали пробутва застраховки на членовете си за гражданска отговорност? Как може един шофьор да има застраховка за милион за причинени вреди, а един лекар да няма и да се ослушва?
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всяка професия има грешки.............лекарите също грешат.Някой от вас да е безгрешен???Ако има виновни - да бъдат разследвани и наказани...............но при БГ-съдебна система...........шансовете за това са неразличими от нула!!!
12
9
 
14
 
! Отговори
безплатно до преди 5 години
Но лекарите трябва да се организират екскурзии до гробищата да си видят резултатите,вече няма места и то все млати умират....
11
9
 
24
 
! Отговори
факт преди 5 години
До House M.D.900 лева е платило семейството,при мафията с белите престилки няма без пари,плащаш или умираш и плащаш и пак умираш и ти си виновен.....
10
10
 
18
 
! Отговори
Милена преди 5 години
Эа съжаление в България, останаха само некадърните лекари, останалите се спасиха в чужбина!!! Фактът е потресаващ - 21 век, оборудвани сме с всякакви технологий а родилка умира при раждане!!! Жалко эа почерненото семейство!!!
9
10
 
18
 
! Отговори
Просто преди 5 години
Потресаващо е това, което е станало.Гледах интервюто с майката, бащата и съпруга на починалата.Ако опитат да замажат този случай, много жалко, дано да накажат виновния, който е допуснал грешка.Здрава жена не си отива така.
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали изследванията показали че родилката е здрава, тогава как така здрав човек от нищото ще умре? Някой не си е свършил работата или я е свършил немарливо и ето го резултата. И тук трябва да се постави сериозно въпроса за компетентността на всеки един лекар.И тия от БЛС като са много отворени защо на техни разноски не пращат колегите си на специализация в чужбина за да се научат на техники и начини на лечение които тук не изучават и практикуват? Все пак медицината не е еднаква на всякъде.
7
2
 
9
 
! Отговори
edin преди 5 години
До аз-ът---------------Що,ти да си видял юристи, инженери,тираджии и дори чистачи да свидетелстват срещу колегите си.
6
8
 
27
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
нито един лекар в БГ-то няма да свидетелства срещу колега. Дори и да го мрази. Щото утре може да се окаже в същата ситуация и оня да му "върне услугата"***.
5
9
 
18
 
! Отговори
Виталий преди 5 години
КОй ще докаже вина като всичките са едно и няма да намерят вина никъде! Няма правосъдие - няма и държава