БЛС за починалата родилка: Не вменявайте вина!

Съсловната организация иска доказателства за лекарска грешка
2 авг 2018 13:30, Василия Пейчева
32
БЛС за починалата родилка: Не вменявайте вина!
Снимка: Архив, Reuters

Българският лекарски съюз /БЛС/ призова да не се вменява вина без доказателства по повод случая с починалата родилка в Плевен.

Още по темата

38-годишната Маргарита издъхна на 26 юли при планово секцио, а новороденото й момченце бе в тежко състояние, но вече е стабилизирано.

"Категорично се противопоставяме на популяризиране на вменена, но недоказана вина, което е и основно правило в постановката и разбиранията на Европейския съд по правата на човека. Докато по създал се медицински проблем, не бъде извършено щателно разследване относно възможните причини за настъпилите последици, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана вина коментари", пише в позицията на БЛС.

Според съсловната организация не трябва да се създава чувство на вина, тъй като вината винаги е индивидуална, а не обща, поради което е неприемливо укорът за допусната грешка да рефлектира върху цялото съсловие.

"Тиражирането на недостоверна информация, без доказателства и фактология, по особено чувствителна тема като майчиното и детско здраве, създава недоверие към българските медици и нагнетява допълнително напрежението сектора, компрометира лечебно-диагностичния процес и създава предпоставки за агресия у пациенти. Това носи единствено и само негатив за системата и обществото, и не е от полза за никого", категорични са от БЛС.

БЛС заявява и своята категорична готовност да съдейства по всички възможни начини на ИАМО и РЗИ Плевен, органите, които са заети с проверките по случая, за да бъде казусът своевременно разрешен и обществеността да бъде успокоена.

Съсловната организация изказва и съболезнованията си към близките на починалата пациентка.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Галя Петрова преди 5 месеца
При ПЛАНИРАНИ ОПЕРАЦИИ в Плевенската университетска болница починаха и двете ми приятелки-на 15март2017г-Виолета/неврохирургия/и на 27януари2018г-Таня/съдова и коремна хирургия/.От една подготвителна инжекция два часа преди операцията си отиде Виолета,а Таня я държаха ДВАНАДЕСЕТ дни под упойка с отворен корем.Така казаха-иначе НИКОЙ НЕ Е ВИДЯЛ КАКВО СА ПРАВИЛИ ДВАНАДЕСЕТ ДНИ С НЕЯ!НИКОЙ НЕ ЗАЩИТАВА ПАЦИЕНТИТЕ!
Не си правете ПЛАНОВИ операции в ПЛЕВЕН
28
0
 
2
 
! Отговори
дупка преди 5 месеца
в тая държава ни да с еродиш ни да живееш ни да умреш !се е проблем явно решението ев извъб тая териотория дето се води родина
27
3
 
6
 
! Отговори
Hhh преди 5 месеца
За голямо съжаление, дори да е лекарска грешка, това никога няма да се покаже на публиката и виновника да понесе последствията в БГ. Лекарите се прикриват един друг. От некомпетентни лекари си отиде майка ми. Но веднага всичко покриха. И това стана в две от най-големите болници в София. Какво да говорим за провинцията. Нямам думи каква мафия е това съсловие. Но за съжаление, без него не може. На това разчитат. Има и отлични лекари. Но са малко и стават все по-малко.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Може би са прекалили с анестезията! Аз лично така мисля. Но не съм експерт нито съм присъствал на място. Desflurane е най-често използвания химикал за анестезия и по-принцил е сейф в повечето случаи.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Христо, колко хора умират от рутинна операция от апендицит?
Нали се провеждат изследвания, най- вече за анезтезия?
24
1
 
15
 
! Отговори
Песимист преди 5 месеца
'Хубавото" на лекарските грешки е, че няма свидетели. Или са под земята, или не могат да говорят.
Гарван гарвану.....
А докажете:(({
Как спите след това?
23
4
 
7
 
! Отговори
Христо преди 5 месеца
Това не се случва само в България. Не забравяйте, че цезаровото си е операция! Може да погледнете смъртността при тази интервенция в САЩ - 14 смъртни случая на 100 000 раждания секцио.

При нормалното раждане смъртността е 4 на 100 000
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лекарите са прави -когато пациентът има воля за живот, дори и те са безсилни.
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми да бяха предоставили доказателства за добре свършена работа. Нито видео има нито резултати от аутопсия.
20
15
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 5 месеца
До House M.D.
На 38 си е дъртичка. Баба й ги е цвъкала на нивата, ама е била на 20.
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лекарката грешка все пак е грешка и при фатални последици е равносилна на непредумишлено убийство. Не си искал, ама така е станало. Защо не се коменсират постарадалите? БЛС нали пробутва застраховки на членовете си за гражданска отговорност? Как може един шофьор да има застраховка за милион за причинени вреди, а един лекар да няма и да се ослушва?
18
2
 
6
 
! Отговори
до 10 от славянин преди 5 месеца
Фактите са резултат на определени действия, е трагичните факти като този са резултат на грешни и некомпетентни действия от страна на ''високо квалифицираните кадри''! Пропуснал си само да добавиш, че освен ''високо квалифицирани'', въпросните кадри са и ''високо морални'' и ''високо отговорни''!
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Във всяка професия има грешки.............лекарите също грешат.
Някой от вас да е безгрешен???
Ако има виновни - да бъдат разследвани и наказани...............но при БГ-съдебна система...........шансовете за това са неразличими от нула!!!
16
8
 
20
 
! Отговори
до 12 от славянин преди 5 месеца
''Планираното секцио'' вече е почти задължително, мафиотите в бяло шашардисват родилките с лъжи, че секциото за тях е ''по-безопасно'' и дори ''наложително'' и възползвайки се от трудното им физическо и психическо състояние успяват да наложат професионалното си и компетентно търговско мнение! Нали най-важното е в търговските дружества наречени ''болници'' и ''здравни'' центрове търговията и далаверата да вървят !? Наименованието на тези учреждения отдавна трябва да е ''смъртници''!
15
9
 
16
 
! Отговори
славянин преди 5 месеца
Бялата мафия - една от многото глави на многоглавата мафия в Абсурдистан! ''Вината'', разбира се е на родилката, просто не е трябвало да умира!
14
9
 
14
 
! Отговори
безплатно до преди 5 месеца
Но лекарите трябва да се организират екскурзии до гробищата да си видят резултатите,вече няма места и то все млати умират....
13
9
 
24
 
! Отговори
факт преди 5 месеца
До House M.D.
900 лева е платило семейството,при мафията с белите престилки няма без пари,плащаш или умираш и плащаш и пак умираш и ти си виновен.....
12
10
 
18
 
! Отговори
Милена преди 5 месеца
Эа съжаление в България, останаха само некадърните лекари, останалите се спасиха в чужбина!!! Фактът е потресаващ - 21 век, оборудвани сме с всякакви технологий а родилка умира при раждане!!! Жалко эа почерненото семейство!!!
11
10
 
18
 
! Отговори
Просто преди 5 месеца
Потресаващо е това, което е станало.
Гледах интервюто с майката, бащата и съпруга на починалата.
Ако опитат да замажат този случай, много жалко, дано да накажат виновния, който е допуснал грешка.
Здрава жена не си отива така.
10
6
 
11
 
! Отговори
До edin преди 5 месеца
Лекарите, инженерите, юристите са високо квалифицирани кадри и специалисти.Те боравят с факти, а не с лаладжийски дрънканици.