Прогноза: Газът ще поскъпне пак! Много енергоресурси харчим...

Според експерти страната ни трябва да търси алтернативи
Обновена: 14 окт 2018 16:32 | 14 окт 2018 16:31, Веселина Йорданова
155
Прогноза: Газът ще поскъпне пак! Много енергоресурси харчим...
Снимка: архив, БулФото

Основният проблем, с който се сблъскваме в българската енергетика, е базисната липса на доверие както от българските граждани и бизнес, така и от нашите партньори от ЕС. Това каза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР по повод ситуацията в енергетиката у нас.

Още по темата
От друга страна, колкото по-ясно е, че правилата се определят от пазара и не зависят по някакъв начин от договорки между "Газпром" и "Булгаргаз" или българската държава, толкова по-вероятно е доверието да бъде възстановено, смята той.

По думите му това означава, че ще има по-голяма динамика или промяна в цените, но няма да има възможност Русия да използва своите енергийни доставки като възможност да влияе върху политиката на страните.

Стефанов прогнозира, че скоро ще има поскъпване на ценната на суровината. Необходими са алтернативни доставки, с които да се гарантира най-добрата цена за България, убеден е той.

Експертът коментира, че в международен план се върви към това пазарът на газ да се разширява, да се обогатява непрекъснато с доставки на втечнен газ, но до момента нямаме реална практическа стъпка.

Той припомни, че според изследвания на ЦИД и "Южен поток", и "Турски поток" са проекти, които са изгодни за Русия само и единствено, ако преминат през територията на България. Основен въпрос пред българската енергетика е енергийната бедност, високата цена на ресурсите, но и изключителната енергйна интензивност на домакинствата и бизнеса, каза Стефанов и допълни, че количествата енергия, която потребяваме, е доста по-голямо от средното, което потребяват в другите страни.

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум е категоричен, че България е работила "контрапродуктивно" по отношение на осигуряването на алтернативни доставки в последните 20 години.

"Само ще спомена, че към настоящия момент България напълно игнорира възможността за доставка на природен газ от Румъния, която през 2019 - 2020 година началото ще започне производство и ще стане нетен износител на природен газ. До този момент аз не съм чул "Булгаргаз" да е предприел стъпки в тази посока…“, коментира той.

Казанджиев изтъкна, че в Западния Предбалкан също има установени големи находища на шистов газ, които не се експоатират, въпреки че няма опасност за подземните води.

Резултатите от проучванията за нефт и газ в Черно море към момента са песимистични, допълни той.

"За "Южен поток" - спирането на проекта и неговото денонсиране беше в резултат на действията на Русия, а не на България. Русия много използва тези възможности за развитие на проекти като морков пред магарето България и се възползва по един безогледен начин от тази ситуация. Последният случай е проектът „Турски поток“, който е в огромен ущърб на България. Това ще изкристализира до 1-2 години“, смята той.

Според Казанджиев този проект е "изключително трудно да бъде жизнеспособен към настоящия момент при съществуващите данни", но страната ни ще инвестира огромни средства за него, макар да няма правно-обвързващи ангажименти.

Казанджиев изтъкна, че лошото управление в енергийната сфера е своеобразен данък, който българите плащат.

 


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вървят на майната си!
Напускам обекта.
11
0
 
19
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Накрая ще пият гаэ и нафта, па и бедзин эа разредител
10
1
 
46
 
! Отговори
Не е истина преди 1 година
Вие разбирате ли, че в стремежа ви да изнасяте евтиния ток от Козлудуй и да не махнете сградна инсталация, карате хората да не плащат.
В стремежа ви слугите ви да печелят от фото и перки, да си купуват самолети и острови будите гняв в хората.
Няма да ви плащат, не защото не искат, а защото с 900 лв. чиста заплата значи да не ядат и да не се лекуват.
Не може да увеличавате безобразно и нагло цени, когато 80% от народа тъне в мизерия и лишения.
Във вас няма човешко, вие унищожавате Българите!
9
1
 
39
 
! Отговори
Неистина преди 1 година
Няма реална причина за поскъпването на газ.
Няма. месеци ви канеше Русия на преговори и вие не отидохте.
Отидохте след като вдигнахте цената и забравихте ЕС и 400 - милиона, които Русия ни опрощава, както и антимонополните цени.
Я кажете защо при цена на газ от 2015 вие го увеличавате.
А, докога ще дерете този беден народ?
Защо евтиния ток от Козлудуй го изнасяте, ДЕСЕТ пъти по-евтин от Перките и Фотоволтаиците.
Защото не се уядохте.
Защо не махнате Сградна - Решение на ЕС от 2012
6 г. , 6 годин
8
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при герб и ковчезите ще поскъпнат
7
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха *** , защо не каже , защо никой не купува американски газ , а цяла Европа се натиска за руски. Лошия руски газ на половината на цената на добрия хамерикански и то въпреки санкциите и цялата простотия.
6
2
 
35
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Е,нали един от
Банкя щеше ХЪБ да прави?
5
4
 
40
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 година
Важното е да скачате,щото кой не скача е червен... Наскачхте ли се 7 000 000 мишлета?
4
1
 
42
 
! Отговори
Прах в очитe преди 1 година
Тоя"специалист" доста долари е сгушил, върти, сучи и си го каза....трябва да търсим алтернативни източници....шистови, там е то,а не,че някой ползва толкова много газ...
При тая мнооого развита икономика и промишленост,както всяка къща/жилище са газифицирани , някак е трудно да се повярва,че се харчи повече газ от която и да е друга страна..
Просто всичко е една гадна игра, да се внуши на народа,че ако не се добива шистов газ или да се внася АМЕРИКАНСКИ, цената ще скача,че може и да спре.......
3
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да ни говорят за вдигане на цени нека ни кажат колко мутри са накацали по веригата преди да достигне газта до потребителите. Колко са по веригата на ел,енергията колко на парното и колко на водата и горивата. След като ви запознаят обстойно тогава може да говорят за вдигане на цени. А така да ни разправят приказки от седенките няма да се получи. Имам подробни данни за това как ни крадът най безочливо.
2
2
 
18
 
! Отговори
V преди 1 година
Кви ресурси ве да ви ева мамата.Ако знаите колко ток се изхвърля на боклука.Само с него не ни трябва ни студен резерв ни руски газ.Газа е нужен само за химическата индустрия и за транзит от който да печелим.Потреблението не е константа но производството е долу горе константа.
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румъния и Гърция от следващата година ще ни дават газ много по евтин.