Как се е празнувало Рождество? Спазваме ли традициите?

Църковни обичаи и фолклор са се оплели, коментира експерт
25 дек 2018 14:10, Екип на Bulgaria On Air
12


Рождество Христово, наричано още Коледа, е един от най-големите празници в християнския свят. В България той е продължение на Бъдни вечер, наричана в някои райони на страната Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка.

На 24 декември, преди да бъде наредена празничната трапеза, стопанинът на къщата запалва бъдника - отсечен ствол от дъбово, брястово или крушево дърво. С бъдника разбърква огъня.

Вярва се, че светлината и топлината на бъдника символизират не само раждането на Иисус Христос, но те са и причина на празничната трапеза на Бъдни вечер да гостуват мъртвите предци и самата Божия майка, за която се нарича и първият къшей при разчупването на празничния обреден хляб.

"Традициите и фолклорът са по-мощното, а освен това по-истинското. Църковните обичаи са по-книжовни, по-скоро те двете са се оплели в едно и това наричаме фолклорно християнство. Църквата не е много съгласна с това, но често си мълчи", обясни в "България сутрин" фолклористът Георг Краев.

Според него до голяма степен този тип празничност се изнася от поп културата, която прави опит да ни подскаже какъв е оригиналът на празнуването, а по-късно дори го заменя.

"Самата телевизия ни задоволява кефовете. Поставя началото на традиции дори", допълни Краев пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 5 години
От къде извади тази информация??? Това е толкова стар обичай за всички БЪЛГАРИ ! Знам от баба ми (а тя точно 30те на миналия век е била в нейните 30) тя знае от нейната баба... и това знание се простира векове назад - какво точно се приготвя и прави на Бъдни вечер. Ти ако не го знаеш значи си от много странно потекло.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, че нещо, ама това коледата в България не се е празнувало поне до 30те години на двайсети век... нищо българско и християнско няма в този "празник".
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя стар мераклия отде го издирихте бре?
6
0
 
7
 
! Отговори
Геньо преди 5 години
Последните 10-15 години на всеки празник се пише и говори едно и също .... не ви ли омръзна ?
5
1
 
4
 
! Отговори
Традиция преди 5 години
Гайда, барабан - мегдан!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поздравявам екипа на Телевизия ON AIR, че в празничните дни са с нас на своя пост, а не да дезертират като някои прехвалени Лица, вероятно с по големи заплати!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки си измисля някакви идиотщини успешно тиражирани в медиите. Пропагандира се ядене, пиене и харчикък - нищо общо ни с християнството, ни с народните обичаи и традиции
2
2
 
8
 
! Отговори
Бъдник преди 5 години
Спазването на традициите се случва когато има българи и много деца най вече по селата! Традициите се прехвърлиха в Чикаго! И там ще изстинат!
1
1
 
17
 
! Отговори
Тар преди 5 години
Изкарайте си весело с близките си хораи ценете времеро с тях. И не се връзвайте на безсмисленото скимтене на ония в черните рокли, дето гледат на вас като на ходещи банкомати.