Екскурзоводски искания: Само лицензираните да водят групи!

От съсловието се оплакват от нелоялна конкуренция
17 фев 2019 14:40,
13
Екскурзоводски искания: Само лицензираните да водят групи!
Снимка: Pixabay

Само лицензирани екскурзоводи да имат право да водят туристически групи. За това настояват от браншовия съюз. Те поискаха и туристически инспекторат, който да следи за нелоялна конкуренция. 

Бранимир Белчев, екскурзовод от 1975 г., си спомня, че навремето в професията се влизало трудно и се искали специална подготовка и образование.

„Всички екскурзоводи бяха държавни служители, примерно на Златни пясъци имаше над 50 постоянни служители на различни езици, а лятото в добрите години на българския туризъм бяха над 120”, спомня си Бранимир.

Той признава, че днес професията девалвира, а ол-инклузив услугата не стимулира туристите да разглеждат забележителности.

„През последните години сме свидетели на едно много голямо стесняване на палитрата на екскурзии в България и за съжаление и качеството на самите туристи, които пристигат, драстично спадна по отношение на социален статус, платежоспособност и интереси”, коментира пред bTV екскурзоводът.

За да пестят средства пък туроператорите прибягват до нелицензирани гидове. Затова от бранша настояват инспектори да проверяват качеството на обслужването и квалификацията.

„Има таксиметрови шофьори, които извършват и екскурзоводски услуги. Подготвени колеги остават без работа именно заради нелоялна конкуренция, държавата е ощетена откъм данъци, а колегите са ощетени откъм работа”, каза Снежана Атанасова, Съюз на екскурзоводите.

Над 1200 са лицензираните екскурзоводи у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Ах, наглеци мръсни! Много пъти съм бил гид (дори не знам как се вади лиценз) и клиентите, пробвали и двете страни, винаги са били по-доволни от мен, отколкото от лицензирания гид. Трябва да ги водиш по забавен начин, да ги накараш да се чувстват твои приятели, да им е приятно, да не ги затрупваш с ненужна информация. А лелките от комунизма са като роботи - не обръщат изобщо внимание кой ги слуша, декламират си наизустените дати и въобще не се съобразяват. Дано не въвеждат лицензи!
9
2
 
4
 
! Отговори
до дракон преди 5 години
тея държави са далеч от нормални!!!
8
6
 
3
 
! Отговори
Дракон преди 5 години
Не се става екскурзовод за един ден, а отделно се карат и курсове, които не са евтини.
7
7
 
5
 
! Отговори
Дракон преди 5 години
Във всички нормални държави е така. Я пробвай в Гърция или Франция да водиш група без техен лиценз, да видиш как ще те глобят. За съжаление в нашата държава квалифицираният труд не се цени.
6
2
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Защо трябва да има лиценз.Някаква отговорност ли носят.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоооо нещо си се объркал бе тавариш кога е било 75 година че нещо не се сещам. Във времето на безвремие искаш да се спазват закони. Ти добрели си с главата. То и с една заплата през 1975 година хранех 6 човека ама сега немога да се изхраня сам. Искате да се върне бай Тошовото време ли. Много сте закъснели. Сега имате банани портокали и най важното целогодишно. Щях да забравя имате и тоалетна хартия а не работническо дело. Само че с тая тоалетна хартия няма какво да бришете.
4
4
 
16
 
! Отговори
Майната им преди 5 години
Естествено всеки напъва за регулации за да убие конкуренцията с помощта на държавата.Ясно е ,че на прицел е free sofia tour , който е безплатен и яде хлаба на разни пишман бизнесмени.
3
5
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Искат да закрият и ициативи като free Sofia tour за да могат да лапат още повече. Нещастници!
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки средноинтелигентен човек, владеещ поне английски език и можещ да разведе и разкаже за даден град, може да бъде ексурзовод. Абсолютно ненужни са тея глупости с лицензирането и простотии... Екскурзоводът не е сърдечен хирург, все пак...
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам какво налага нуждата екскурзоводите да вадят лицензии разни... поредното утежняване на системата, бумащини в интерес на определен кръг от фирми...