16 април 1925 г.: Видях жива гробница, окървавени глави...

94 години от атентата в "Св. Неделя", в който загиват над 200 души
16 апр 2019 15:15,
55
16 април 1925 г.: Видях жива гробница, окървавени глави...
Снимка: БулФото

"Там видях жива гробница: парчета от икони, разхвърляни шапки, ръце, окървавени глави и всичко това бе застлано с кръв. Всички хора бяха загубили присъствие на духа, бягаха на всички посоки и викаха".

Юрий Захарчук, пожарен командир, двукратен носител на орден Св. Александър

Днес, 16 април, се навършват 94 години от най-големия терористичен атентат в историята на България. На Велики четвъртък 1925 година, група крайнолеви представители на Военната организация на Българската комунистеческа партия взривява покрива на църквата "Св. Неделя" в София. При атентата загиват 134 души, ранени са над 500, много от които умират по-късно от раните си. Ликвидирана е голяма част от военния и политически елит на страната. Голямата цел остава неизпълнена - Цар Борис III не отива в църквата и остава жив.

Два дни по-рано, вечерта на 14 април, пред църквата "Св. Седмочислени" е застрелян генерал-майор Константин Георгиев, член на Демократическия сговор. Физическият убиец е Атанас Тодовичин, член на Комунистическата партия. Смъртта на Георгиев служи за примамка - погребението на известен общественик ще събере на едно място целия висш държавен и военен елит.

Погребението е насрочено за 16 април следобяд в храма "Св. Неделя". Присъстват офицери, чиновници, част от министрите, депутати. Голямата цел на атентаторите обаче в последния момент решава да не дойде - Негово Величество цар Борис III присъства на друго погребение.

Жертвите са стотици - загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, трима майори, деветима капитани и трима депутати. Герои от изтощителни войни в предните години са също част от черната статистика.

Как се стига до атентата?

През 1923 година Българската комуническа партия организира въстание, по-известно като Септемврийско, което е смазано с брутална сила от монархическата власт. Правителството засилва репресиите си върху членовете на БКП и като цяло срещу хора с изявени леви убеждения.

БКП има нужда от отговор. През следващата година ръководството на Военния център (Военното крило на БКП) на партията се събира и съставя план за действие, който  да разруши политическата система, такава каквато е в момента.

Петър Задгорски - това е името на човекът, който прави атаката възможна. Той е клисарят на храма, който отваря вратите на сградата. Благодарение на неговото съучастие в "Св.Неделя" предварително са внесени цели 25 килограма взривни вещества. Другите имена от заверата също са известни - Коста Янков, Никола Петров, Димитър Златарев, Марко Фридман.

В деня на атената, малко след началото на опелото, Задгорски се дава знак на Никола Петров, той пали фитила на експлозивите и адската машина избухва. Главният купол, изключително масивен и тежък, се стоварва върху главите на присъстващите долу хора.

По време на делото за атентата Петър Задгорски, изплашен до смърт, признава всичко и издава другите терористи. Двама от тях са убити при издирването, други са заловени и на 27 май смъртните им присъди са изпълнени.  Трима от организаторите успяват да избягат през Кралство на сърби, хървати и словенци и накрая стигат  до Съветския съюз.

До днес историците нямат категоричен отговор дали Москва директно е поръчала атенатата или това е солова акция на Военното крило на Българската комунистическа партия. Истината остава неизяснена, но имайки предвид тоталното преклонение на българските комунисти пред лидерите в Москва, отговорът вероятно е по средата.

Веднага след атентата в страната е въведено военно положение, което продължава повече от една година. Правителството е решено да изкорени терористичните клетки из цялата страна и започват небивали погроми над дейци на БКП и техни симпатизанти. Периодът се сдобива с името "бял терор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: годишнинаАтента в
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди седмица беше промоцията на една уникална книга за този атентат, написана от Велислава Дърева. Не мога точно да назова името но книгата, но я прочетох на един дъх и съм дълбоко впечатлен. Прочетете я и после можете да обсъждате онези събития, идеолозите, извършителите, последствията. Не искам да внушавам никому нищо!
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-крадливо същество от българския комунист.
49
7
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 5 години
Най хубаво си живеехме при бай Тошо. Хората бяха добри. Сега хората са най омразното нещо на земята. Колкото по далече толкова по добре. Живота трябва да е щастие за всички хора ,а не за единици.
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Мандраджиите" друго могат ли ?
47
7
 
10
 
! Отговори
Кой го каза това преди 5 години
Клаха собствения си народ както турци не са го клали.
46
8
 
22
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
Комунистите са ИЗ.РОДИ. И сега.
45
2
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Знаех си - можело е да се разчита на партията-майка!
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38Ах как лъжеш, подметко долна. Всичките ще си платите някой ден!
43
16
 
8
 
! Отговори
историк преди 5 години
Десни фашизоиди - НАРОДА ИМА ЗАКОННОТО ПРАВО ДА СЕ БОРИ С ТЕЗИ ИЗВЪРШИЛИ ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ И ИЗБИЛИ ЗАКОННИЯ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ И ОЩЕ 25 000 ЧОВЕКА. ВСЕКИ ДЕН ПРИ БЕЛИЯ ТЕРОР СА ИЗБИВАНИ СТОТИЦИ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ВМРО - ПРЕВЪРНАТИ В ШАЙКА ЗА СМЪРТ НА КОБУРГОТСКИЯ ДИКТАТОРЗАТОВА ПЪК СЛЕД ДЕВЕТИ СПТЕМВРИ СА НАПЪЛНИЛИ ТРАПОВЕТЕ, ЖЕНИ СА ГИ КЛАЛИ , ЗА ДА ОТМЪСТЯТ ЗА ИЗБИТИТЕ СИ МЪЖЕ.
42
10
 
21
 
! Отговори
Червенко преди 5 години
Атентатът е извършен от БКП (сега БСП) с пари от Москва и Коминтерна.БСП и сега продължават да са синджира на Москва, а госпожа Нинова е вицепрезидент на Социалистическия интернационал (каквото и да е това нещо)Пък вие чакайте да се оправим!
41
1
 
0
 
! Отговори
Прочети преди 5 години
До Анонимен Пише катедрален храм ;)
40
15
 
10
 
! Отговори
катастрофа след ката преди 5 години
ГЕРМАНИЯ Е ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ - ПЪРВО поддържа политически и въоръжава Османската империя срещу поробения български народ, а това е било ужасно робство - все едно сме живяли в ИДИЛ. После освободени с народно възстание, зверски потушено и са намесата на Русия, ни орязват в Берлин и ни слагат за княз не българин-патриот а немския поданник Батенберг, последван от немския поданник Фердинанд Лисицата - Бекаса. Следват войни в които ВИНАГИ сме на страната на нещастните мегаломански немци и пра
39
6
 
22
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Не само, че направиха този терористичен акт, но и доведоха сегашна БГ до пълна разруха! Защото не гербаджии или патриоти управляват , а това са децата или внуците на бившите комунисти ! Тези хора с умелата си политика, ще ни заличат като нация! Защо комунистите , като партия, са забранени от закона в много напреднали и проспериращи страни? Защото хората там са разбрали отдавна, откъде идва злото!!!
38
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова ли ни е освободила Русия, да ни бъдат натрапени НЕМСКИ ПАТРИОТИ - НО НЕ НА БЪЛГАРИЯ А НА НЕМСКИТЕ МЕЧТИ ЗА ИМПЕРИЯ И ПОДЧИНЕНИЕ И РАЗЕДИНЕНИЕ НА СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ДИНАСТИЯДРЕМЕ МИ ЧЕ ПРИДВОРНИТЕ ЛАКЕИ СА НАМАЛЕЛИ С 20040 ГОДИНИ ПРЕДИ ТОВА ТЕ СА ИЗБИВАЛИ И РУСОФИЛИТЕ СА ИЗЧЕЗВАЛИ БЕЗСЛЕДНО, КАТО ЗАПОЧНЕМ ОТ НАПРАВИЛИТЕ СЪЕДИНЕНИЕТО ГЕН ДАНАИЛ НИКОЛАИВ И ДРУГИ И ТЕЗИ СПЕЧЕЛИЛИ СРЪБСКО-БЪЛГАРСКАТА ВОЙНА ПОДБУДЕНА ОТ АВСТРИЯ
37
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом монарха е цар всички са длъжни да го хранят и да му служат и да го поят със луксозно уиски и да му робуват също и да го тъпчат със сужуци и да му строят дворци това е демократичнор а да го взривиш и да строшиш оковите не е демократично да си искаш свободата.
36
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо гледам, че пише катедрала Света Неделя. В православна България НЯМА катедрали, има църкви и духовни храмове. Катедрали има при падретата католици-*** дофили.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нееееее, няма да ви вкарам в кауша:)))) Има време за всичко. Кауша е нещо много тривиално....
34
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 9 юни е извършен не атентат а кървав преврат, като министър-председателя Стамболийски е клан и дран жив. Избити са не 200 *** А ХИЛЯДИ ЧОВЕЦИ. УЛТРАДЕСНИТЕ ОЛИГАРХОСАЙТОВЕ НА 9 ЮНИ САМО СИ КЮТАТ. кАКТО СИ КЮТАТ, ЧЕ ИВАНЧЕВА не е взимала подкуп, вече казано и от съдията. Някой казал че си била искала. Значи аз и ти ако се наговорим на сересета можем да кажем, че сме световни шампиони по джудо.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Заплаха ли отправяш към хората, изразяващи мнение във форума? Опитваш се да сплашваш и да отнемеш правото ни на свобода на изразяване ли? Така ли да разбираме поста ти за ИП- тата? Ще ни проследиш и ще ни вкараш в кауша?
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдът признава Иванчева за невинна за подкуп, че е взела и я осъжда, че е искала. Доказателства - йок. Ботев беше написал - примери от турското правосъдие. Ако беше жив, щеше да напише и от българското.