Скоро: Паспортите ни ще са валидни за 10 години

Лични документи ще се вадят в чужбина с едно посещение
9
Скоро: Паспортите ни ще са валидни за 10 години
Снимка: Dnes.bg

Български лични документи ще се изваждат в чужбина с едно посещение в консулската служба.

С промени, одобрени от правителството, се въвежда възможност български личен документ да бъде получен извън страната лично чрез използване на лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга. Лично явяване ще се иска само при подаване на заявлението за издаване на документа.

Това ще облекчи българските граждани в чужбина, особено живеещите в населени места, отдалечени от дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина.

Създава се и нова възможност за подаване на заявления за подмяна на български лични документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Получаването на готовия документ ще става само лично, след като самоличността на получателя бъде установена еднозначно и документът, чиято подмяна се иска, бъде върнат.

Така български лични документи в чужбина ще се вадят само с едно посещение в консулската служба или при подаване (а ще се получават с куриер), или при получаване (когато се кандидатства онлайн).

Сроковете за издаване на български лични документи при подадено в чужбина заявление ще бъдат 45 дни за обикновена услуга и 30 дни за бърза услуга.

С измененията се въвежда срок на валидност на паспортите от 10 години, като същевременно се запазва и възможността за издаване на паспорт с 5-годишна валидност.

Министерство на вътрешните работи следва да осигури технологичните и организационни условия за издаването на паспорти със срок на валидност 10 години не по-късно от 01.01.2021 г.

Предвижда се финансовите разходи за използване на пощенска или куриерска услуга да се заплащат предварително от заявителя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Гинчо преди 4 години
Личните карти с чип чакат да бъдат с уеднаквен стандарт във всички ЕС и ЕИО държави. И тогава Приказки и обещания май само предизборно също както и Шенген от май 2019 по въздух.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОП ще усвоят добри пари от новите паспорти.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ да си прибират Консулите на заплата от Германия , кой въобще контролира Консулите извън България , има ли такъе Контролиращ Орган?
5
0
 
10
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 4 години
Незнам от къде е копирана Статията но явно тази която е копирала нищо не разбира и некомпетентна по Темата , Консулките Служби в Германия не са подготвени от България как и какви Док. се изискват от Германските Институции , пример е Конскулската служба в ФРанкфурт нищо не знаят само елементарни неща като лична карта и паспорт
4
0
 
10
 
! Отговори
срам и позор преди 4 години
МВР не изпълни задачите си да пусне новите лични карти с чип и електронен подпис ами сега трябва и това да свърши?МВР само харчи пари а нищо не върши....
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората избягали от България, отдавна станаха чужди граждани, а на българските лични документи срока за валидност отдавна е изтекъл, но понеже е доста сложно да си извадиш нови, хората просто не го правят и си пътуват с небългарските лични докумнети. Става дума за около 3 милиона български граждани постоянно живеещи извън България.
2
7
 
18
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Абе с тия увеличения на тока,а от там и на стоките,няма да има желаещи да си вадят лични карти и паспорти български.Става скъпо да си Българин,особено за Българите!!!Ще има да си бъркат в носа по гишетата за документи и да се чудят къде избягаха хората.
1
9
 
15
 
! Отговори
Меткото преди 4 години
А Лична карта с чип кога? Че да може да се гласува свободно от всякъде?