Горивата поскъпват? Крайните цени били най-ниски в България

Експерти: Няма аномалия
Обновена: 14 юни 2019 15:10 | 14 юни 2019 10:10, Елка Василева
190

На прага на най-активния туристически сезон мислим предимно за слънцето и плажа, но няма как да не помислим и за разходите през почивните дни. Основно перо отново са цените на горивата, които вече растат стремглаво и разгневиха гражданите. Вчера в София се проведе протестно шествие срещу високите цени, а демонстрантите заплашиха митингите да се разпространят из цялата страна.

Още по темата
"Няма аномалия на пазара на бензин и дизел в страната. Цените са такива, каквито ги определят международните пазари. Не съм съгласен, че има някакво поскъпване, даже има понижение с 1-2 стотинки в рамките на месец", обяви Светослав Бенчев, който е експерт в Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

В ефира на "България сутрин" той предвиди евентуално понижение на цените през лятото, но отбеляза, че това зависи от борсите, свързани с цените на горивата.

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев пък подчерта, че винаги цените на горивата следват цените на петрола, но това са различни стоки.

"Не трябва да има абсолютна корелация между двете. Имало е случаи, когато цената на петрола пада, а цената на горивата скача, или обратното. Крайните цени на горивата са най-ниски в България", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Компаниите в БПГА изградиха доста системи за наблюдение и контрол по бензиностанциите, които няма как да не се отразят върху крайните цени на горивата. Това са инвестиции за десетки милиони евро. Протестите в България няма как да повлияят на международните котировки на петрола и петролните продукти", каза още Светослав Бенчев.

Експертите допуснаха, че тол таксите също ще дадат отражение върху цените на горивата, но все още не е ясно с колко точно ще ги оскъпят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VIDAТолкова и разбираш от "пазарна икономика". По-вероятно е да си разбирачев от пазарищна икономика.
163
0
 
0
 
! Отговори
ggg преди 4 години
Някой може ли да ми каже моля в чужбина вдигат ли се цените на горивата лятото? Сериозно питам, просто незнам.
162
0
 
2
 
! Отговори
............. преди 4 години
Така си е, няма аномалия в цените на горивата, има аномалия в ниските доходи и стандарт на живот.
161
0
 
6
 
! Отговори
rosenbosen преди 4 години
Цената на петрола падна с повече от 20% през последния месец, но цените по колонките не мърдат!!!
160
0
 
2
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До Гинка "Държавата спи".Ами като има продажни пу....и,които от страх за хлебеца си мълчат.
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре ще кажат че и поскъпването на биткойна дава отражение върху цените на горивата, но с колко тепърва ще се мисли защото той вече е 9300 долара.
158
0
 
0
 
! Отговори
до "знае те ли& преди 4 години
... как може да си толкова награмотен бе човек? как изобщо такива като тебе функционират?
157
0
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
И още нещо.В Испания - покрай нова година,нафтата беше паднала на около евро.Пак на Лоу кост.Сега като почна туристическия сезон и е пълно с туристи - дигнаха нафтата.Тъй че няма разлика.Щом нещо се харчи - дига му се цената.
156
0
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Днеска сипах нафта на бензиностанция Карфур в Испания - Област Мадрид.1.18 евро / 2.36 лева за обикновенна нафта.Тия бензиностанции са лоу кост - само гориво продават.На Репсол / Сепза / Шел - над 1.3 евро/2.6 лева за литър обикновенна нафта.
155
0
 
6
 
! Отговори
д преди 4 години
Като се спомене за Лукойл и нашите контролни органи се по.ират от страх.Яко дране... Нали все са на загуба, та с високите цини трябва да компенсират горките.
154
1
 
6
 
! Отговори
Гинка преди 4 години
Крайните цени може да да най ниските, но произведствените са едни от най високите в Европа. Единствената рафинерия внася нефт на високи цени, производствените разходи са на ниво все едно са в Уолстрийт. Печалбата на компанията на нивото на будка за вестници.Държавата спи!
153
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало, експертите - колко ви платиха, за да лъжете в ефир?
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой май пак ще вдига........ кръвното.
151
9
 
22
 
! Отговори
VIDA преди 4 години
За 30 г. не разбрахте, че живеем в ПАЗАРНА ИКОНОМИКА! Като Ви са скъпи горивата - НЕ ГИ КУПУВАЙТЕ БЕ! Тогава печалбите на търговците на горива ще СЕКНАТ и цените ще паднат. На мен като ми е скъпа една стока - спирам да я купувам.
150
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойде лято, народа взе да щъка насам-натам и на хиените им потекоха лигите! Най-интересното е че на тези *** винаги нясой друг им е виновен! А в същото време реват, че нямало кой да им работи, еми така е, няма, баламите вече отдавна са зад граница и се оправят кой както може и много много не дават зор да се прибират, въпреки обещанията на дефектните употребявани латексови продукти на ДИП "Зебра"-Курило за по-високи заплати и пр убавини!Тъй де ама ние си ги знаем тия лакърдии!
149
4
 
34
 
! Отговори
Stiga gluposti преди 4 години
Всички Българи знаем че Цената на Горивата са Най-скъпите в Света .Това е чистата печалба за Фирмите в България . Трябва Закона да се промени и да се разреши Внос на Горива в България . В Момента дори да сте изрядна Фирма НЕ можете да внесете горива в България . Да се надяваме на Радев и Нов Главен Прокурор да се Спре тази Далавера - властта се храни от Властта .
148
1
 
19
 
! Отговори
знае те ли преди 4 години
че между народни цени на живота не отговарят стандарта в бг а защо трябва да гледате на тази точка за петрола и газовите продукти това не е съвместимо нека този господин се крие някъде примерно в гардероба си че е тъпкано с скъпи кустюми и да се търси но той няма да се намери че съвеста си загуби с кражбите от народа ни както и правителството ни
147
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А всъщото време Магистрал Паша джитка с народно гориво и ви обяснява по фейсбук лайф че нищо няма се увеличава и народа върви към светлото (сега ) европейско бъдеще!Мафията не се занимава с наркотици и проституция,а с горива , лекарства ,ток, вода, ,парно и комуникации.
146
1
 
19
 
! Отговори
предсмъртна агония преди 4 години
Елате ни вижте! - от Вазов
145
1
 
7
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До Анонимен141 Ами остава да си сложиш газово и отзад.