Помощта за отопление с ръст, вече е 465 лв. за сезона

Ще я получат 255 хил. семейства, според прогнозите на МТСП
15
Помощта за отопление с ръст, вече е 465 лв. за сезона
Снимка: архив, БулФото

Помощта за отопление става 93,18 лв. месечно, което е с 24,5% повече в сравнение с миналия зимен сезон.

Общата стойност на помощта, която се изплаща от Агенцията за социално подпомагане за периода 1 ноември – 31 март, ще се повиши с 91,75 лв. – от сегашните 374,15 лв. на 465,90 лв., съобщиха от МТСП.

Базата за определяне на размера на помощта нараства от 385 киловатчаса на 500 кВтч. Причина за увеличението на помощта са и определените от Комисията за енергийно и водно регулиране по-високи цени на електрическата енергия, които влязоха в сила от 1 юли.

Предприети са и мерки, за да не отпаднат хора от енергийно подпомагане поради увеличението на пенсиите от 1 юли с 5,7%. С промените в нормативната уредба е разширен обхватът на подпомаганите лица и семейства чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ.

Най-голямо е увеличението за рисковите групи – възрастните хора и особено онези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, включени в образователния процес.

Прогнозите са, че това ще увеличи с около 45 000 подпомаганите семейства, като броят им ще достигне 255 000. През миналия отоплителен сезон (2018-2019 г.) с целева помощ за отопление са били подпомогнати 209 647 хора и домакинства.

Кандидатстването за енергийно подпомагане започна на 1 юли и ще продължи до 31 октомври.

Хората, нуждаещи се от този вид социална подкрепа, могат да подават документи в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящия си адрес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 4 години
Това е само за *** социалните не помагат на белите
12
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Помощта се получава само от "трайно безработните".
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а може ли да не се дават помощи на жилища без съответните разрешителни, както и ако лицата имат не платени данъци?
10
0
 
16
 
! Отговори
В социалните преди 4 години
служби служителките любезно попълват молбите само на малцинството, защото не могат да пишат,а и проверки както е предвидено за тях не се правят, защото не смеят да врезат в махалата, за нормалните хора процедурата е толкова увъртяна,а въпросните чиновницки тъй разлютени, че дори не се опитват да си пуснат молбата.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОМОЩ ЗА ОТОПЛЕНИЕ САМО ЗА ТЕЗИКогато ползвателят на услугата живее с други лица в общо жилище, тези пари могат да бъдат ползвани за отопление само на помещението в което се намира въпросният.Отнеси си въпроса до съответните органи. Днес.бг няма да ти помогнат много.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
миналия сезон помощите бяха 374 плюс 100 лв еднократнокогато се разбра че топлоенергията се качва=474лвСега "увеличават" помощта на 465 лв!?Кого лъжат пак герберските калинки!???Имаш в предвид Новогодишният бонус?? Предполагам, че той ако не се повиши също поне ще се запази.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абеее нещо некак си не е наред тука! Миналата година баба ми кандидатсва за такава помощ и и отпуснаха само 97лв за целия сезонПрепоръчвам ти да се занимаеш по - обстойно с въпроса. Навярно са излъгали, защото 376лв. беше общата сума която ми приведоха наведнъж. Посочената сума е месечната!!!От вашите социални може би правят някаква врътка. Но не съм запознат с случая и това е само моя интерпретация!!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
миналия сезон помощите бяха 374 плюс 100 лв еднократнокогато се разбра че топлоенергията се качва=474лвСега "увеличават" помощта на 465 лв!?Кого лъжат пак герберските калинки!???
5
0
 
11
 
! Отговори
... преди 4 години
Абеее нещо некак си не е наред тука! Миналата година баба ми кандидатсва за такава помощ и и отпуснаха само 97лв за целия сезон! Не знам как го решиха! Не, че парите са много един тон свестни въглища е некъде към 420-480лв. та не знам с тия 97лв май искаха да и кажат да вземе да се премести в по-топли страни и там да се грее на слънцето с тях!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези пари откъде са - печатат ли ги, или просто се взимат от другите хора...Тези пари драги ми Драгойчо, са от добре направени сметки от ГЕРБ. Виж, че около 200 000 души ще ги взимат!! Ти след като не внасяш никакви осигуровки, оти се кисиш от де са?
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кандидатстването за енергийно подпомагане започна на 1 юли и ще продължи до 31 октомври.Аз ходих в социалните, но от там казаха, че все още не са пристигнали формулярите, да съм отишъл след 15-20 дена. Добре звучи 465лв.
2
0
 
15
 
! Отговори
11 преди 4 години
А семействата кафяви ли са?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези пари откъде са - печатат ли ги, или просто се взимат от другите хора...