Разпределение на лекарите след специализация? Негативен подход

Методът нямало да задържи младите медици у нас
Обновена: 26 юли 2019 09:59 | 26 юли 2019 09:27,
21

Предложението на здравния министър Кирил Ананиев младите медици да бъдат разпределяни в различни части на страната след своята специализация заради липсата на кадри в десетки населени места у нас, разбуни духовете.

Не става дума обаче за всички места за специализанти в болниците, а само за определени, които ще бъдат финансирани от държавата, обясни д-р Деян Попов от Асоциацията за развитие на медицинската общност.

По думите му едва ли местата ще са толкова много.

"Не вярвам в разпределението като метод за задържане на младите лекари. Негативните стимули никога няма да доведат до нещо хубаво. Към момента не съществува възможност да си плащаш сам специализацията. Има и такива случаи, но това са законови вратички", обясни д-р Попов.

Според него мярката не е базирана на положителен стимул и затова няма да даде резултат. Самият той е останал в България заради високото ниво на специализация, което се предлага в страната ни. То привлича и много чужденци, които идват в страната ни да се обучават, но малко от тях остават в страната.

"Стъпката е цялостно вдигане на доходите в здравеопазването. В това отношение няма съществен прогрес", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Анкета от преди две години показва, че бъдещите лекари очакват стартово заплащане от 1500 лева месечно.

Д-р Деян Попов е категоричен, че качествено здравеопазване не е да имаш една болница, в която да минават всички болни, а да предлагаш адекватна медицинска помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.