Заобикалят ли се правилата за извънредния труд в България?

У нас е най-голям делът на извънредния труд за ЕС
2 сеп 2019 10:03,
25
Заобикалят ли се правилата за извънредния труд в България?
Снимка: архив, Булфото

Шампиони сме по заработени часове в рамките на Европейския съюз за една година, каза  президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. Европейската статистика сочи, че българите и гърците работят най-много.

Още по темата

„Не твърдя, че сме най-трудолюбиви, но работим най-много. Това най-често се случва по принуда, а не по желание”, коментира Димитър Манолов.

Най-голям у нас е също и делът на извънредния труд.

„Превърнахме сумираното изчисляване на работното време от изключение в правило, което не е добре”, допълни Манолов пред bTV.

Специален извънреден труд е този през събота и неделя и още по-специален - на национални празници. Единият се заплаща с 50% повече, а другият - два пъти по-високо, поясни президентът на КТ „Подкрепа”.

По думите му обаче в България правилата се заобикалят поради нежеланието на работодателя да заплаща извънредният труд. Според него трябва да се ограничи обемът на сумираното изчисляване на работното време и всичко над това да се доплаща като извънреден труд, както е редът.

Манолов е на мнение, че трудът у нас не се цени и е най-евтиният ресурс, сподели Манолов и допълни, че не се уважава и нощният труд, който е най-вредният за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сетиха се, че работим най-много и сме най-бедни.... с управляващи, които не знаят как да управляват така ще е
22
0
 
4
 
! Отговори
Петко преди 4 години
"БЕДНИТЕ" работодатели са затруднени, ментално и материално,че работниците остават след работно време, гоЛем праз. Пари няма. Нещастници!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20Ще те накарат да се чекираш, че си напуснал работа и ще продължиш да работиш извънредно. Чекирането нищо не значи.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Манолов какво ще направи, за да се спазва КТ и да се заплаща извънредния труд?Някога нещо правил ли е изобщо?
19
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
Проблема се оправя много лесно, но не желаят! Всеки работник си има карта и при влизане и излизане във фирмата се чекира! Според часа на влизане и излизане му се начислява извънреден, нощен, при вредни условия и т.н. почасов труд! Но работодателите, не желаят да е така!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До непукистРаботата е там че нашите бизнесмени изобщо не се замислят да плащат извънреден труд.Колкото до това дали имат възможност да го плащат, погледнете им скъпите коли и сами си отговорете на въпроса.
17
2
 
8
 
! Отговори
непукист преди 4 години
Напълно съм съгласен, че трудът у нас не се цени и се счита за най-евтиния ресурс. Но извънредния труд е отживелица, която трябва да бъде преодоляна. Когато някой иска да се плаща за извънреден труд да се замисли, дали той е готов да плаща двойно, когато пазарува събота и неделя, или когато вика техник или майстор през почивните дни или след 6 часа, или когато иска да може да направи поръчка през интернет когато му скимне и задължително да пристигне в удобно за него време.
16
0
 
33
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Само че в провинцията навсякъде е така! Работодателите са малко и се познават. Ако напуснеш работа, и много подбираш, като нищо ще останеш трайно безработен години наред. Заплатите са ниски и почти нямаш спестявания, освен ако не си продал кола, имот или си получил нещо в наследство.
15
2
 
34
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Робите никога не са имали права- ТЕ имат само задължения- Робството ще си остане вечно - Просто някои собственици на роби се отнасят по добре -и затова взимат най добрите качествени работливи роби- А други собственици на роби- ги държат гладни и ги карат да работят денонощно- после робите им се разболяват и умират- и Накрая видите ли!! Какви били тези роби -постоянно се разболявали ! били мързеливци защото работели само денем! и на ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ИСКАЛИ И ПАРИ! --БЕЗОБРАЗИЕ И НАХАЛСТВО-!ХМ1
14
2
 
22
 
! Отговори
Ха ха, преди 4 години
Манолов ....ти откри топлата вода....
13
10
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Като нв ти харвсва, напускай.Има процеси, които изискват работа на смени. Ако всичко е по закон и си плащат редовни заплати и извънредни, какъв ти е проблема?
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолов...всички профсъюзи сте едни ченгета...добре, че не разчитсме вие да защитавате правата ни.
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България се заобикалят всякакви правила за труд, не само извънреден.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И пример немски "инвеститор" BHTC - премазват хората от работа на 3 смени, без почивки с по 4 извънредни дни в месеца. Няма празници няма Великден, всеки месец проблем с парите, платили са си на Герб и безчинстват в София столица в ЕС
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само извънредния труд се заплаща, а също е редовния по договор,, но единици работодатели го правят честно!Първо ги изведете на светло бизнесмените и ги накаракте да плащат данъци и заплати, както трябва, а също и бонуси за извънредната работа!
8
0
 
22
 
! Отговори
Гж преди 4 години
Българина си знае и иска правата само на чаша ракия. Както за извънредния труд, така и за нощния. На теория знаят, че и двете се заплащат по-високо, като конкретно за извънредния труд, той дори е само и единствено по желание, тяма сила която да ме принуди против волята ми да работя извънредно. В случай че ви уволнят поради отказ за полагане на извънреден труд, то с качествени адвокати може да фалирате работодателя си. Търсете си правата. От това , донякъде, започва така лелеяната промяна.
7
0
 
30
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Няма по смешни синдикати в света от Българските!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
то преди 4 години
Да, бе, Да, ама Как Не ¿
5
3
 
1
 
! Отговори
До И Що преди 4 години
Да си искаш, стига бе, как не се сещам ние, простите? Това е все едно работодателя да ти плаща заплата и да трябва сам да си иска да му работиш. Ти имаш ли идея какво е задължение по закон?
4
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Манолов, да не би любовникът ти да те е изоставил? Във фирмата, в която работя, се плаща на ден, а не на час. Ерго, няма как да има извънреден труд. И това е практика при ресторантите.