Изпитът за книжка - само пред служител на Автомобилна администрация

Кабинетът готви промени в дейността на изпълнителната агенция
9 окт 2019 18:00, Анисия Иванова
16
Изпитът за книжка - само пред служител на Автомобилна администрация
Архив: Булфото

Кабинетът готви промени в дейността на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Те ще засягат издаването на лицензи, контролната и административно наказателната дейност, както и организирането на изпитите на кандидатите за водачи, съобщиха от Министерския съвет.

За подобряването на контролната и административно наказателна дейност са предвидени структурни промени чрез тристепенна система, която ще включва осем регионални дирекции с контролни функции, вместо сега съществуващите 27 областни отдела.

Още по темата
Областните отдели ще запазят административните си функции по обслужването на граждани, както и дейности по провеждането на изпити на кандидатите за водачи.

Контролната дейност ще бъде организирана в осем регионални дирекции: София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца. В рамките на новите регионални дирекции ще има средно 8 или 9 контролни екипа, с изключение на София, като по този начин ще могат да се осигурят над 15 екипа.

Ще бъде създадена информационна система, която да обхване всички етапи на пътния контрол, прилагане на система за анализ на риска при избор на пътните превозни средства и предприятия за контрол, както и изграждането на електронни системи, позволяващи постоянен контрол на предприятията.

При организирането и провеждането на изпитите на кандидатите за водачи е планирано създаването на интегрирана електронна система за контрол на изпитите чрез провеждане на практическите изпити в моторни превозни средства, оборудвани с видеонаблюдение и датчици, отразяващи автоматично грешките.

По този начин ще бъде ограничен субективния фактор и ще се осигури контрол върху маршрута на изпита. Изпитът ще се провежда само от служител на ИА "Автомобилна администрация", без присъствието на представител на учебния център, което ще гарантира провеждането му в контролирана среда, пише в съобщението.

По отношение на предоставянето на лицензи и разрешителни за извършване на превоз на пътници и товари, ще бъдат приложени мерки за намаляване на административната тежест за компаниите чрез ускорено и улеснено издаване на лицензи, повишаване на ефективността на ИА "Автомобилна администрация" и намаляване на условията за злоупотреби.

Планира се надграждане на информационната система за резервиране на еднократни разрешителни и за автоматизирано разпределение на многократните ЕКМТ/СЕМТ разрешителни, допълниха от МС.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Христо преди 1 година
До Анонимен : Държавата е лош стопанин -казваха "видни" личности в началото на "демокрацията" и....................отидоха на сметището, след страхотен шут от Народа ! Сега , Борисов ги дърпа от там ,но ще се върнат заедно ,пак на бунището !
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалка работа, но така е и в Европа. Макс 25-30ч каране с учебната и айде "дано имаш късмет". Тази година синът ни взе въпросния изпит и сега ще трябва да го донауча, така беше и преди 8-9г с дъщерята. Никакъв напредък в обучението! Нямат поглед в/у движението, не са карали магистрала,нощем, не са тръгвали по-стръмен байр?? , само градско и готово. Лошо е, че някой родители пускат децата си така неподготвени и не знам после как са спокойни?
13
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Изпита трябва да е пред изпитващ от КАТ. Със случаен избор на изпитващ от което и да е РПУ в деня преди изпита и командироването му за изпита в съответното населено място. И с градско, извънградско, полигон и т.н.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8. Не си видял нищо за жалките си годинки Дечо! Тия " некви чичовци и лелки" Са на светлинни години от това което знаеш за жалките си 15 или 30 г!-:) Уважавайте по възрастните и гледайте с респект на тях! Гаранция че са видели и живели повече от вас!-:) Иначе е най лесното да обидиш по възрастен от теб. Но знаеш ли повече от него ти самият? Това е въпроса за вас лично!!!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На времето през лошият " комунизъм"! Изпита пред кат на листовки и кормуване. Беше пред униформен служител на КАТ! Имахме респект пред човека в униформа!-:) А сега някакви цивилни " изпитващи".и искащи мними служители дават изпитите! Тогава имаше закони и респект към държавните институции!! А сегаааа ....сульо и пулю става какъвто си иска само да си плати!
10
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Нищо смислено, нито в новината, нито в коментариите.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите преоткриват топлата вода ... държавата цирк и тъжното е че от 30г не сме помеъднали. Хората до Марс ще отидат тези с едни книжки не могат да се оправят. Цирка е абсолютен
8
7
 
1
 
! Отговори
Аз видях... преди 1 година
До Анонимен 5

Има и още нещо интересно.Дебели и побелели чичаци и *** лелки, най-вероятно ''бизнесмени'' със автомобили тип ПАРАХОД, а всъщност и Трабант се оказва че им е голям!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спряха продажбата на Шофьорски книжки ли сега?

Едва ли
6
0
 
4
 
! Отговори
. преди 1 година
Проблемът е подготовката,не изпита.
"Карал ли си ?"
"Не"
"Добре, карай"
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отделете повече време на практиката а не създавайте още лежачи. Взели книжка а немогат да паркират назад. Незнаят кога да се престроят или се престрояват като задръстват движението. Немогат да се разминат с кола на тесен път. Неспазват дистанция. Карат до бронята на предната кола. Незнаят кога да намалят скороста преди отбивка а в последният момент бият спирачка и отзад се нанизват като сардели. Повечето не са родени за водачи. От 40 години дъм по пътищата и съм се чудел кой им е дал книжката.
4
0
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Та нали преди седмица Арестуваха тези Изпитващи , за Корупция при издаване на Книжки ?
КОЙ ще е Изпитващ сега .
3
5
 
12
 
! Отговори
Boko bo преди 1 година
Ще скочи тарифата! Когато беше КАТ пак имаше врътки, но сега изцяло става въпрос за пари. За това и се прехвърлиха изпитите към ДАЙ. Добре дошли в държавата на ГЕРБ.
2
1
 
15
 
! Отговори
Исус Рамаданов преди 1 година
То и сега е страшно със индийци таксиджии!
1
1
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Подкупите се прехвърлят от едни на други.Тези от Автомобилна администрация потриват ръчички.