Камерите на тол системата ще започнат да глобяват от 17 февруари

Глобата може да достигне до 300 лева
14 фев 2020 11:18, Павел Гълъбов
49
Камерите на тол системата ще започнат да глобяват от 17 февруари
Снимка: БГНЕС

От понеделник – 17 февруари, шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция – т. нар. компенсаторна такса. Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв – за тези над 12 т. В противен случай в края на деня ще им бъде изпратен електронен фиш по пощата за плащане на глоба – 300 лева за леките автомобили до 3,5 тона и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства. Глобата може да бъде избегната, ако в 14-дневен срок от получаване на електронния фиш, бъде платена компенсаторна такса. Тя се плаща само по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш.

Още по темата

След старта на тол системата на 1 март, за камионите и автобусите над 3,5 тона, компенсаторните такси ще са от 150 лв. до 750 лв. в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

Камерите на тол системата обхващат 10 800 км от републиканската пътна мрежа и въпреки че след 1 март платените участъци за тежкотоварните превозни средства ще са 3115 км, камерите и по останалите трасета ще работят, макар и с нулева ставка. За останалите участъци от републиканската пътна мрежа от общо 20 000 км, за които се дължи електронна винетка, контролът ще се осъществява както и досега - от 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. При старта на електронната система не беше възможен контрол от камерите на тола, тъй като през 2019 г. все още имаше валидни хартиени винетки. В момента продължават тестовете на електронния фиш и той ще бъде пуснат ефективно на 17 февруари 2020 г.

Съгласно наредбите към Закона за движението по пътищата, ако водачът откаже да плати на място на мобилните екипи, ще му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си, шофьорът трябва да плати уикенд винетка за лека кола и седмична винетка – за тежкотоварните автомобили, или съответно от 1 март – т. нар. максимален тол. В противен случай ще му бъде издадено наказателно постановление и ще бъде глобен – с 300 лв. за леките автомобили до 3,5 тона, а за тежкотоварните – с 1 800 лв. След старта на тол системата, ако водачът е декларирал неверни данни за масата, осите и екокатегорията на камиона или автобуса, санкцията е 2 500 лв. Електронният фиш ще се анулира при плащане на компенсаторната такса в срок, както и в случаите, когато пътното превозно средство е обявено за издирване или за него законът не изисква плащане на пътна такса.

Напомняме на шофьорите, че проверка на валидността на е-винетките, включително и на издадените чрез Агенцията за социално подпомагане, както и на тези на пререгистрирани автомобили, може да бъде направена на сайта www.bgtoll.bg.

Водачите трябва да внимават при въвеждането на данните на пътните превозни средства, независимо дали го правят лично или с помощта на служебно лице. Отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса. Корекции в електронната система за събиране на пътни такси не са възможни.

Данните могат да бъдат въведени на кирилица или латиница, стига графично да отговарят на данните от талона на автомобила. Тирета, интервали или други знаци не се изписват. Знакът за нула (0) и знакът за буквата О не са взаимозаменяеми.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
8
 
! Отговори
Избирател преди 3 месеца
До сега глобяваха мутрите на Методиев Борисов, сега ще започнат да глобяват и камерите. Че защо са им на камерите пък пари ? Сринаха малкия и среден бизнес, след което започнаха с тези на приятелите си от бившата Държавна Сигурност, като Васил Божков и Кирил Домусчиев. Никога повече правителство с полицай и политици от Герб. Те са си изцяло зависими.
14
6
 
11
 
! Отговори
Берач на души преди 3 месеца
Ква е файдата от онея ТОЛ палячовци събрани от гората, цял ден си цъкат в телефоните?!
13
5
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 3 месеца
До ГНЕВЕН

Другарю, това че вече не може да караш трите си коли с една винетка не е грабеж, а въвеждане на ред.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мен кво ме занимавете, аз кола нямам.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Идеално!
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 7

Плащат, ама кои - средната класа, дето ни набива т главите, че било хубаво там ...
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-голямата малоумщна е да не може да промениш номера при допусната грешка. "Това не било услуга, било такса" така отговори шефа на АПИ - коментарите са излишни
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Система за това ТНТМ е силно казано, особено в частта с корекциите.
7
26
 
7
 
! Отговори
man преди 3 месеца
В Германия плащам над 45% от доходите си за данъци, отделно отдоре всички такси.
Какво ревете в БГ с 10% плосък данък, смешно е.
Щом искаш добри пътища --> плащаш. Няма как да стане иначе.
6
5
 
40
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 3 месеца
Бойкономиката е основана единствено на грабежа над българския народ.Грабеж ,грабеж и яко дране-това е основната работа на всички празноглави герберасти.Безбройни са вече органите ,службите ,агенциите и т.н. ,които дебнат да вземат и последния лев на малкото останали българи в тази прокълната тиквена страна.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми има доста сайтове купувайте си ги сами за 5 мин работа
4
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо на запад спазвате законите а тука не?
Сигурно защото ако ви хванат там колата ви няма да покрие глобата
3
5
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 3 месеца
Какви тарикати ве 3?Откакто е въведена тая система продължават да бъркат фонетиката с кирилицата и Б с В буква.И като е объркала оня в А1 буквата да речем и го отнася човечеца.Те иначе са стриктни ,като глобяват обикновенните хора!!!
2
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Даже ви са малко глобите трябва да са поне в Евро
1
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бойкономиката и стабилността му се крепи единствено на дрането от глоби