Подаръци по време на приватизацията? Митове!

Разговорът край проверката е полезен за обществото
24 фев 2020 22:36, Боряна Павлова
45

Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

"Самият факт, че започва разговор за приватизацията е много полезен, защото чрез този разговор ще се развенчаят много митове", заяви предприемачът Красимир Дачев в студиото на "Денят ON AIR". Според него през 1997 г. България е стигнала дъното.

Още по темата

"Голямото разграбване започна 1989 г. и падението започна тогава. И всички държави, които предприеха бързи, нелицеприятни мерки да не се разграби това имущество, спечелиха", отбеляза Дачев пред Bulgaria ON AIR.

"Без усилия не става, без жертви не става", допълни той.

Дачев разказа, че през 1995 г. Световната банка прави оценка на всичко, което трябва да се приватизира на 8,2 млрд. долара или 580 млн. лева.

"Преди 20 години ние бяхме едно дъно, предприятията бяха гримирани като живи, но бяха умрели отдавна. Как да продадеш нещо, което е декапитализирано", попита предприемачът.

Въпреки това според него е имало много "подаръци" по време на приватизацията.

"Трябва да се води този разговор, защото е много тъжна картинката. В България не се чуваме. Това са митове, които трябва да се развенчаят", твърди Дачев.

Държавното обвинение ще поиска информация от професор Стив Ханке за твърденията му "за корупция по високите етажи на властта". Ханке, известен у нас като "бащата на валутния борд", разказа за случка преди 20 години, когато на среща с тогавашния президент Петър Стоянов му показал куфарче с документи, доказващи случаи на корупция в България.

"Нас ни принудиха да направим тази приватизация. Нас ни управляваше Международният валутен фонд и Световната банка. Те казаха "пари срещу реформи". Държавата беше тотално фалирала. Защото тези, които бяха в управлението след 1989 г. не взеха бързи мерки", заяви предприемачът.

"Иван Костов с приватизация не се е занимавал. Той се занимаваше с макрорамката, с принципите. Всички са виновни, защото никой нямаше волята да направи нещо. И затова сега критикуват Иван Костов, защото само той направи нещо. Времето го извика него", смята Дачев.

Според него истината за разграбването на българската икономика и българската индустрия е времето преди приватизацията - от 10 ноември до 1997 г.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МВФ са искали приватизация и реформи но вие ги направихте по-най неизгодния за народа начин и най-изгодния за вас.